Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
X100s, OM-D E-M10, OM-D E-M5 dla zaawansowanego amatora
Autor Wiadomość
winder
[Usunięty]

Wysłany: Pon 14 Wrz, 2015   X100s, OM-D E-M10, OM-D E-M5 dla zaawansowanego amatora

Witam wszystkich serdecznie.

Jakiś czas temu doszedłem do wniosku, że dźwiganie lustrzanki i trzech obiektywów nie jest najlepszym pomysłem. Aparat wykorzystywałem do:

- reportażu (głównie rekonstrukcje historyczne)
- zdjęcia na wycieczkach - krajobrazy, architektura, szeroko pojęte miasto
- początki street photo

W sumie lustrzanka najlepiej sprawdzała się do pierwszego typu zdjęć (głównie dzięki teleobiektywom, tak przydatnym przy rekonstrukcjach z pirotechniką, gdzie widzowie trzymani są z dala). Street photo dopiero zacząłem, ale zdążyłem zauważyć, że wielkość aparatu i klapanie lustrem skutecznie zwracają na mnie uwagę. Najgorzej jednak sprzęt ten sprawował się na wyjazdach (a często wyjeżdżam w 90% po to by robić zdjęcia), gdzie wypełniał mi 1/4 wolnego miejsca w podręcznym bagażu tanich linii ;) Wobec tego postanowiłem przesiąść się na coś bardziej poręcznego.

Moją uwagę zwrócił wspomniany Fuji oraz Olympusy.

Zalety Fuji z mojego punktu widzenia:

- poręczność
- 1 obiektyw, koniec dźwigania, koniec wydawania $$, być może ograniczenie to wzmocni kreatywność ;)
- APS-C
- dobre zdjęcia przy wysokim ISO

Wady:

- przydałby się czasami teleobiektyw (pewnie raz na rok)
- miałem pominąć ten argument, ale jednak... cena

Zalety Olympusa:

- E-M5 - uszczelniana obudowa (zdarza mi się robić zdjęcia w deszczu, gdy zwiedzam obce miasto, zaczyna padać, a wiem że w to miejsce w najbliższym czasie nie wrócę)
- możliwość założenia "naleśnika" celem uzyskania kompaktowego rozmiaru, przy jednoczesnym nie rezygnowaniu z możliwości podpięcia czegoś dłuższego (gdy z góry będę wiedział, że będzie potrzebny, bo wiem z doświadczenia że raczej nie będę nosił dodatkowego obiektywu przy sobie)
- wbudowana stabilizacja
- cena

Wady:

- 4/3 czyt. jakość gorsza niż APS-C, czyt. gorsze wysokie ISO
- mniej kompaktowy niż Fuji

Podsumowując. Który z aparatów (a może zupełnie inny) byście drodzy forumowicze polecili? Dla osoby, która taszczy aparat na drugi koniec Europy rzucony luźno w plecaku, potem włócząc się po miastach robi zdjęcia od rana do nocy, która zakłada że nie wyjdzie z odbitką powyżej A4, a obecnie ma zamiar bliżej poznać się ze street photo. Z góry dziękuję za (p)odpowiedzi :)

Dodam jeszcze jedną rzecz - ważna jest dla mnie "guzikologia". Im więcej wyciągniętych na wierzch ustawień tym lepiej. Podstawą jest możliwość zmiany przysłony/czasu w trybie M, przy pomocy dwóch niezależnych kółek, przycisków etc., bez przyciskania dodatkowego.

P.s. Marzyłoby mi się gdyby nowy sprzęt robił tak ostre zdjęcia jak (niedawno sprzedany) Tamron 17-50 2.8 + DSLR ;)

Reklama

fatman 
Optyczny

Wysłany: Sob 19 Wrz, 2015   

Polecam Ci Olka E-M5 mkII.
Przeszedłem tę samą drogę co Ty.
Też fotografowałem APS-C a potem FF Canona ale dźwiganie tego wszystkiego po świecie i po górach szczególnie, wyleczyło mnie z tego systemu.
Przesiadka na Olka E-M5 mkI (i równolegle na Panasa GX-7) a teraz finalnie na Olka E-M5 mkII.

Zalety: wszystkomający, uszczelnienia i STABILIZACJA 5-osiowa, wspaniałą dostępność szkieł.
to się naprawdę przydaje. Statyw zabieram już rzadziej gdyż nawet 1/10 a casem nawet 1/5s robię z ręki.
jeżeli nie drukujesz obrazków większych niż 50x70cm to jest to moim zdaniem najlepszy wybór.

winder
[Usunięty]

Dziękuję za odpowiedź. Również zaczynam się skłaniać ku takiemu rozwiązaniu. Byłem w markecie z elektroniką i budowa aparatów OM-D mnie urzekła. Nawet jestem gotowy zrezygnować z APS-C :) A widzę, że i właśnie dostępność obiektywów w m4/3 jest nie najgorsza. Poza tym wolę chyba mieć możliwość wyboru >1 obiektywu i Fuji wydaje się pod tym względem zbyt konserwatywny.

fatman 
Optyczny

Powiem Ci, że wychodząc na miasto mieszczę w kieszeniach zazwyczaj body + 2-3 obiektywy i... nie czuję, że cis niosę. Szkła są małe, lekkie a przede wszystkim ostrrrrre (szczególnie stałki 12/2.0, 45/1.8, 75/1.8 oraz panasowska 20/1.7.
Są metalowe i optycznie dobrze wykonane.
Używam też Olka 12-40/2.8 PRO. Doskonałe szkło. Szczerze polecam.
Z dłuższych mam 45-150 I 100-300 Panasa. Te są troszke ciemne ale to jedynie sensowne szkła w tym systemie w ujęciu ceba/jakośc. Owszem można się pokusic o 40-150/2.8 PRO ale to już duże jest co dla mnie jest zaprzeczeniem poręczności tego systemu.
Zresztą... Sma widziałesz body olympusa. Piękna designerska robota. Aż przyjemnie wziąć w rękę.
Oczywiście mńogość funkcji i wygoda użytkowania stawia ten aparat ponad innymi.
Nowy E-M10 mark II też jest super i jest mniejszy (aczkolwiek pozbawiony uszczelnień w porównaniudo E-M5).
Genialną funkcją jest Live Bulb gdzie możesz podejrzeć stopień naświetlania sie klatki na długich czasach.
Nie ma tego nigdzie indziej.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 20 Wrz, 2015   

winder napisał/a:
P.s. Marzyłoby mi się gdyby nowy sprzęt robił tak ostre zdjęcia jak (niedawno sprzedany) Tamron 17-50 2.8 + DSLR

Jeśli tak bardzo zależy Ci na ostrości, to może pomyśl o Sony A7R? Gabaryty ma zbliżone do Olka E-M5 mkII. Jest o połowę droższy, "urodą" mu nie dorównuje i nie ma stabilizacji/ która może być w obiektywach i którą ma dwa razy droższy A7R2 /, ale też ma uszczelnienia i nieporównywalnie lepsze rozdzielczość i wysokie ISO.

fatman 
Optyczny

Wysłany: Nie 20 Wrz, 2015   

Jeżeli chiałbyś "zgłebić" jakość na Olku przy wysokim ISO to spokojnie można strzelać do ISO 1600. Czasem nawet 3200.
Ciekawym rozwiązaniem jest opcja "światło gwiazd z ręki" gdzie ujecia z wysokim ISO są składane a przez to szumy niższe.
Ja z reguły nie przekraczam 800 i dlatego Olek spełnia moje wymagania.
Jeżeli potrzebujesz ISO 12800 i wyżej - poszukaj czegoś innego.

Wujek_Bucz 
Początkujący

Wysłany: Pon 28 Mar, 2016   

Witam,
Podepnę się pod ten stary, choć dla mnie aktualny wątek.

Fatman pisałeś, że miałeś równolegle gx7 i em5 mkI. Stoję przed podobnym wyborem, ale w grę wchodzi tylko jeden. Na papierze i w tabelkach wiem wszystko, ale jak w rzeczywistym użytkowaniu. Jakbyś miał wybrać. Zakładając, że obiektywy byłyby te same. Co byś wziął?

I pytanie do autora, co wybrał i jakie odczucia?

Też chcę się przesiąść z apsc z D7000, bo waży trochę.

Pozdrawiam,

fatman 
Optyczny

Wysłany: Wto 29 Mar, 2016   

Oczywiście nowszy gx7.
Jeżeli kręcisz filmy to również gx7.
Ten aparat ma świene tryby filmowe, których Olek E-M5mkI nie ma.
No i podnoszony EVF!

Odpowiedz do tematu