Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Nie 27 Wrz, 2015
Aparat do 1000zl
Autor Wiadomość
kubisiak1
[Usunięty]

Wysłany: Sob 26 Wrz, 2015   Aparat do 1000zl

Witam forumowiczów.
Pisze z zapytaniem czy potrafilibyście mi polecić jakiś aparat z dużą rozpiętością przesłoną do 1000zl (górną granicą), nie zależy mi na bajerach. Format pliku RAW, bardzo dobre ustawienia manualne i dobra stabilizacja obrazu jest moim podstawowym wymaganiem. Wstępnie spojrzalem na ceneo i allegro i nie potrafię żadnego aparatu z przyzwoitą rozpiętością przesłony znaleźć. Tryb auto nie bedzie używany.
Proszę o pomoc, pozdrawiam.

Reklama

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Sob 26 Wrz, 2015   

A o co ci właściwie chodzi - czy o dużą jasność obiektywu? Chyba i tak musisz szukać czegoś droższego o dużych rozmiarach matrycy.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sob 26 Wrz, 2015   

kubisiak1, jeśli masz takie wytyczne, to dlaczego nie lustrzanką? Polecił bym jakiegoś Pentaxa.

Preskaler 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 27 Wrz, 2015   

Aparaty kompaktowe mają bardzo niewielki zakres przysłony i zawiera on się zwykle w prtzedziale 3,5 do 8 a w porywach 1,8 do 11. Obiektywy wymienne (w tym także od analogów) bardzo często ten zakres mają o wiele większy (np. 1,2 - 32). NAPISZ może coś więcej o swoich potrzebach bo tych kilka, niezbyt trzymających się kupy zdań, nie pozwala na udzielenie konkretnej rady.

kubisiak1
[Usunięty]

Witam, nie potrzebuję lustrzanki, więc podziękuję za propozycje. Potrzebuję aparatu do zadań pół lub wcale profesjonalnych, do 1000zł z możliwie jak największą rozpiętością przesłony i ustawieniami manualnymi. Nie interesuję mnie żadne bajery w aparacie, jedynie jak najlepsze parametry w stosunku do danej kwoty.

Wojmistrz 
Obserwator

Drogi kolego, 1000zł na sensowny kompakt, to po prostu za mało, do tego mało który producent informuje o maksymalnie przymkniętej przysłonie, jedynie o jej rozpiętości w stosunku do ogniskowej, oraz co oczywiste, jest ona zmienna w zależności od tej że. Tak naprawdę różnica jest stała, chodzi o zakres EV czyli w tym przypadku ile ustawień mogą zdobić listki przysłony.
Dlaczego zaproponowałem lustrzankę? Bo RAW i tryb manualny to jest standard, do tego można dobrać sobie potrzebny ci obiektyw, a Pentaxa, bo znaczna część ma stabilizację matrycy, do tego świetnie działa ze szkłami od aparatów analogowych np M42 i adapterem za 20zł i spora część całkiem młodych modeli mieści się w budżecie. Spokojnie mógłbyś poszukać sobie np K-500.

kubisiak1
[Usunięty]

Okej. Sprawa wygląda tak: O ile obycie z kompaktem mam to lustrzanki nigdy nie dotykalem. Wpisalem k-500 w neta cena od 1800 w gore. Wolalbym kompakt bo jest prostszy, używasz terminów które nic mi niemowia.. Czy mógłbyś podać "sensowny" model i kompakta i lustrzanki w tej cenie? Obejrzalbym parametry i miałbym jakas podstawę do pisania czegokolwiek dalej. dziwi mnie, ze na ten budżet polecasz lustrzankę, a mówisz, ze kompakta raczej nie.

Ps wybaczcie skladnie, pisze z telefonu. Pozdrawiam.

WojciechW 
Optyczny

Tak duża cena za k 500 to chyba jakiś kaprys rynku. Lepsze już będzie uszczelniony K-50, oferowany przypadkiem po niższej cenie.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

kubisiak1
[Usunięty]

A czy mógłbym prosić o linki? Bo ja doszukać się nie mogę. Przypominam, ze budżet to 1000zl..

komor 
Moderator

kubisiak1, z tym szerokim zakresem przysłon to będzie trudno, ale zajrzałeś do przyklejonego tematu Kompakt do 1000 zł (edycja 2015)?

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Pon 28 Wrz, 2015   

1800zł za k-500 to rozbój w biały dzień. Gdybyś mieszkał gdzieś blisko w UK, to może bym ci tanio odsprzedał swojego* :) Poza k-500 jest sporo innych interesujących modeli, jak choćby k-7 czy k-30, trzeba po prostu szukać okazji. Proponuję szukać więcej na eBay niż Allegro.
Podobnie ma się temat bezlusterkowców. Działa jak kompakt, a masz możliwość wyboru odpowiedniego szkła. Starsze modele np Olympusa jak E-PL1 i inne mu podobne można dziś dostać w zestawie z obiektywem za sporo poniżej 1000zł. Kompakt nie jest prostszy, szczególnie w trybach manualnych, a do 1000zł o RAW praktycznie można zapomnieć.

* Zestaw do przemyślenia: Pentax K-500 (przebieg migawki poniżej tysiąca) z obiektywami Pentax DAL 18-55mm f/3.5-5.6 AL + Sigma 50-200mm f/4-5.6 DC OS. Wszystko w pudełkach / Sigma z przebiegiem może 30 zdjęć / w razie problemów z aparatem gwarancja do marca 2016. Leży bezproduktywnie więc za równowartość 300 funtów oddam.

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Pon 28 Wrz, 2015   Re: Aparat do 1000zl

kubisiak1 napisał/a:
Witam forumowiczów.
Pisze z zapytaniem czy potrafilibyście mi polecić jakiś aparat z dużą rozpiętością przesłoną...
...Wstępnie spojrzalem na ceneo i allegro i nie potrafię żadnego aparatu z przyzwoitą rozpiętością przesłony znaleźć.

Jak kolega wstępnie spojrzał, to sobie nie wyobrażam, jak można znaleźć. Takie dane dla kompaktów trzeba głęboko w instrukcjach wyszukiwać a i to nie w każdej instrukcji to znajdziesz, dopiero w użytkowaniu się można przekonać.
Więc dla uniknięcia nieporozumień może niech kolega najpierw określi co to dla niego jest "duża rozpiętość przesłony"?

Wojmistrz 
Obserwator

TomPL2, może kolega chce fotografować jak niegdyś f/64 team.

komor 
Moderator

Stawiałbym jednak na to, że szuka jasnego obiektywu.

kubisiak1
[Usunięty]

Dziękuję za odpowiedzi. Chciałbym powiedzieć, że używacie trochę za dużo 'profesjonalnego' żargonu jak dla takiego laika jak ja. Jedyne na czym mi zależy, to na tyle duże ustawienia przesłony, żeby przy ostrym świetle na zewnątrz nic mi nie prześwietlało i żeby można było pogrzebać w ustawieniach manualnych. Do tej pory działałem na olympusie sprzed 11 lat, ale odmówił już posłuszeństwa

Jak próbuję za każdym razem zaznaczyć: budżet to 1000zł. Nie 1800, 1500 czy nawet 1200. Jeśli naprawdę nie ma szans znalezienia dobrego aparatu w tym budżecie to poproszę o konkretną odpowiedź, że nie i będzie można zamknąć temat.

Odpowiedz do tematu