Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 26 Wrz, 2015 Uniwersalny obiektyw do filmowania BMPCC
Witam.
Jakiś czas temu nabyłem Black Magic Pocket Cinema Camera i szukam teraz dla niego odpowiedniej optyki. Jako, że jestem na razie nieco zielony w temacie obiektywów, zwracam się z pomocą do Was
Jestem amatorskim filmowcem i (przynajmniej na razie) nie interesuje mnie nic z wyższych półek cenowych, początkowo będę kręcił pewnie jakieś proste klipy muzyczne, krótkie filmiki fabularne na YT itd. Dlatego myślę o jakichś względnie tanich, używanych vintage'ach z ciekawym, jak najbardziej "filmowym" obrazkiem.
Na czym mi zależy:
-Nie za wysoka ogniskowa. Crop BMPCC wynosi aż x2.88 a mi zależy na w miarę szerokim kącie widzenia. Dlatego byłoby świetnie gdyby minimalna ogniskowa obiektywu nie wynosiła więcej niż 18 mm. Wraz z kamerą dostałem bonusowo obiektyw 58 mm i finalnie mam na BMPCC taki zoom, że praktycznie nie da się nic na tym nakręcić, no chyba że odległe pejzaże na statywie bez poruszania kamerą.
-Cena najlepiej do 300 zł max. Byłoby dobrze nabyć obiektyw w PL, ale ostatecznie ebay też może być -Jednak wiadomo jak to jest z zamawianiem zza granicy, koszta dostawy zwykle niskie nie są, a w przypadku niektórych krajów jest jeszcze cło, także...
-Stałoogniskowy czy zmiennoogniskowy -Dla mnie bez znaczenia.
-By współpracował z moją kamerą. Oczywiście nie muszą być to tylko obiektywy z mocowaniem m4/3 (takie ma BMPCC), mogę dokupić sobie adapter w razie czego. Ale słyszałem, że nie wszystkie obiektywy się przyjaźnią z BMPCC (a przynajmniej jakieś z c-mount), jedne nie trybią w ogóle, inne winietują, jeszcze inne wymagają modyfikacji, bo nie łapie ostrości na nieskończoność itp. itd. Dlatego tak, muszę mieć tu pewność.
-No i jak wspominałem na początku interesuje mnie jak najbardziej filmowy look.
W pierwszym filmiku mamy do czynienia (głównie) z Fujianem 35 mm. Bardzo mi się podoba, jest łatwo dostępny w PL po niskiej cenie, no ale znowu ta ogniskowa... Dlatego odpada. Drugi filmik, znowu piękny look, bardzo niska ogniskowa, wręcz idealna dla BMPCC, ale nigdzie tego obiektywu nie mogę znaleźć (Cosmicar 12.5mm). Jest chyba tylko na amerykańskim eBayu, ale tam takie ceny z dostawą, ze się odechciewa. No i obiektyw chyba wymaga jakiejś modyfikacji.
No, chyba o niczym nie zapomniałem. Macie jakieś swoje propozycje obiektywu fajnie współpracującego z BMPCC? Niedrogiego i łatwo dostępnego? Czekam na propozycje
Adventus, a z jakim mocowaniem kupiłeś tego BMPCC? "Takie ma", to nie to samo co "takie mam", wiec koniec końców nie wiem czego dokładnie szukać w twoim przypadku.
Generalnie pod to podepniesz wszystko za pomocą odpowiedniego adaptera, a jako, że to całkiem profesjonalna "zabawka", prosi się o korzystanie z wszelkich manualnych obiektywów. Pamiętaj, że to kamerzysta dobiera obiektyw do danego ujęcia i jednemu lepiej się pracuje z takim a innemu z innym. Szukając dobrego manuala, proponuję skupić się na oznaczeniach M42, M39, T2 lub t-mount, no i wspomniany c-monut.
a z jakim mocowaniem kupiłeś tego BMPCC? "Takie ma", to nie to samo co "takie mam", wiec koniec końców nie wiem czego dokładnie szukać w twoim przypadku.
Myślałem że wszystkie modele Black Magic Pocket mają to samo mocowanie, znaczy m4/3. Tak czy owak mam właśnie to mocowanie.
Na jakie rodzaje obiektywów zwracać uwagę to już wiem, szperałem sporo na allegro itd. ale nie znalazłem na razie niczego satysfakcjonującego, dlatego pytam lepiej obeznanych
Dodam że posiadam już jeden adapter, na M42 (dostałem razem z tym obiektywem, mianowicie Helios 58mm). Także jakby co dodatkowy punkt dla obiektywów z tym mocowaniem. Ale jak wspominałem nie zależy mi jakoś bardzo na mocowaniu MFT, może byc inne, po prostu dokupię adapter. Byleby obiektyw sam w sobie był wart pieniędzy
Wiesz co, faktycznie, wydawało mi się, że "kieszonkowy" też jest produkowany z kilkoma różnymi mocowaniami, przepraszam - mój błąd, bo jest tylko z M4/3. Miałem do czynienia troszkę z większym bratem
Jako że jest to w pełni aktywne m4/3, może warto pobawić się nieco lepszymi szkłami? Nie wiem jaki masz budżet, ale jasne stałki do Canona przez speed bustera dają super efekty, no i oczywiście można myśleć o typowych szkłach filmowych jak Tokina 11-16mm T3.0. O wiele tańszym rozwiązaniem są szkła marki Samyang i modele 10mm T3.1 lub 12mm T2.2 NCS CS.
Poza pleśniakami z Allegro nie da się wiele zwojować. Przy czym szeroki kąt to najgorzej dostępna (i przez to najdroższa) kategoria wśród staruszków M42.
Dlatego M42 chyba odpada. Zdecydowanie łatwiej byłoby coś znaleźć z c-mount i innych.
Budżet jak wspominałem malutki, ale i nie wymagam wiele. To ma być pierwszy mój obiektyw do zabawy / nauki, do mało znaczących projektów. Polecono mi szperanie w vintage'ach, bo są bardzo tanie i oferują ciekawe efekty. Testy wymienionych w pierwszym moim poście kuszą, więc szukam dalej czegoś w tym guście, ale z mniejszą ogniskową itede
Jakoś umknęło mi te 300zł Dlaczego przy "zabaweczce" za tyle szmalu, chcesz podpinać szkła za 300zł, zamiast za 3000zł a jeszcze lepiej za 30000zł? Wielkość matrycy była głównym powodem przez, który nie zdecydowałem się na BM. Przy pełnej klatce nie ma absolutnie problemu z uzyskaniem szerokiego kąta, a szkiełko Sigma 12-24 jest po prostu cudowne.
Adventus, za 300zł może być ciężko, ale nie niemożliwe, o ile mówimy o szkiełkach na C-mount. O ile aparaty z matrycą 4/3 mogą się bawić realnie (brak intensywnej winiety lub minimalna w rogach) ze szkłami tego standardu od 25mm w górę, to jak widzę stąd:
http://www.eoshd.com/comm...atibility-list/
na mniejszej matrycy od Black Magic dają radę nawet niektóre obiektywy 12.5-16mm, a nawet 10mm. Jedyny problem to cena, bo te są zróżnicowane. Na allegro walały się C-mounty od 150 do 500-900zł, te ostatnie to raczej dłuższe(>50mm) szkła lepszej jakości/znanych marek. Przeróbki, o których mowa w niektórych przypadkach dotyczą przetaczania adaptera lub obudowy obiektywu.
Paradoksalnie, lepsze są starsze typy, bo były częściej robione pod większe przetworniki niż obecne produkowane wyroby. Np. 25-tki mógłbyś brać w ciemno.
Tutaj:
https://spreadsheets.google.com/pub?key=p9kkgjwEQQQ-HJwvNDobeEw
masz inną listę kompatybilności C-mountów, zorientowaną bardziej na klatkę matrycy 4/3, ale czasem wprost jest podane obsługiwane realnie koło obrazowe. Po prawej arkusza był obrazek-diagram z rozmiarem różnych klatek i przykładowymi kołami obrazowymi, ale drań się teraz nie otwiera razem z arkuszem, może to przejściowe. W każdym razie znając rozmiary "twojej" matrycy możesz sam określić, jakiej średnicy koła obrazowego bez winiety w mm potrzebujesz i skorzystać z listy. W każdym razie szukałbym czegoś z zakresu ogniskowych 12.5-16mm i sprawdzał wg. tych lub podobnych zestawień, czy jest kompatybilny. W razie czego dogadaj się ze sprzedawca o zdjęcia próbne. Nawet takie z winietą na większej matrycy - po rozmiarze oświetlonego kółka sprawdzisz, czy Twoja klatka się zmieści, o ile próbne zdjęcie nie było kadrowane.
Kiedyś na allegro sporo było Tevidon-ów, głownie 25, ale także chyba 16mm (o ile pamięć nie zawodzi i nie zmyślam). Na linkowanej liście piszą, że Tevidon 10mm dawal radę z Black Magic, więc na zdrowy rozum 16-tka tej marki też powinna, bo to było do jednego typu kamery TV (w każdym razie określonego formatu przetwornika obrazu).
Pozdrawiam
-J.
P.S. Z natywnych szkieł m4/3 to masz Sigmę 19mm/2.8 i Panasonic-a 14/2.5. Sklepowe ceny trochę wysokie (2-4x) w stosunku do preferowanego limitu, ale zdarzają się okazje z drugiej ręki, w przypadku tańszej Sigmy niewiele ponad ten pułap.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9