Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam!
Chcę kupić dobry aparat. Będzie to mój pierwszy sprzęt jednak nie chce kupić byle czego. Polecono mi to forum więc tu jestem. Będę Wam bardzo wdzięczna za każdą pomoc.
A więc tak. Początkowo zastanawiałam się nad cyfrówką z dobrym zoomem ale już zrezygnowałam i powoli przekonuje się do lustrzanki.
Do czego ma mi służyć? Otóż oprócz tego, że potrzebny mi będzie na wycieczkach, jakiś tam imprezach rodzinnych to przede wszystkim chodzi mi o mecze - mecze siatkówki. Gdyby na koncertach robił dobre zdjęcia to też bym się nie obraziła. Jak już wiem na wielkie zoomy liczyć nie mogę ale na chwilę obecną chodzi mi o dobrą jakoś zdjęć a obiektyw sobie dokupię z czasem... Chyba że jest opcja że kupie tańsze body i do tego obiektyw w miarę dostępnej cenie..
Jeżeli chodzi o kasę to mogę przeznaczyć na aparat ok 2 000 zł.. Chyba że body + obiektyw to myślę że wówczas z 2500.
Aha. od razu Was mówię że nie znam się jeszcze na tych wszystkich parametrach aparatów więc proszę o "proste" wypowiedzi
Canon 450D z kitem, oooo taki:
http://www.cyfrowe.pl/apa...b-18-55-is.html
ale mecze siatkowki to sobie musisz niestety na razie podarowac, do czasu kupna dobrego obiektywu, ktory bedzie kosztowal min.2100pln.
Niezły, niezły a ja bym poradził Nikona D80 z obiektywem 18-55VR i też się ładnie mieści w cenie (2200 zł). Jednak zamiast tego obiektywu kupiłbym np Sigmę 17-70DC 2.8-4.5 Makro. Razem 2700 ale jest na pewno lepszy + możliwość pstrykania z niewielkiej odległości (a może kiedyś Cię chętka na to weźmie)
Canon 450D z kitem, oooo taki:
http://www.cyfrowe.pl/apa...b-18-55-is.html
ale mecze siatkowki to sobie musisz niestety na razie podarowac, do czasu kupna dobrego obiektywu, ktory bedzie kosztowal min.2100pln.
właśnie kolega pożyczył mi do do sprawdzenia swojego canona więc mam okazję sprawdzić. to jest canon DS 6041 i obiektyw Sigma DC 18-200mm 1:3.5-6.3 .
MichalP napisał/a:
Niezły, niezły a ja bym poradził Nikona D80 z obiektywem 18-55VR i też się ładnie mieści w cenie (2200 zł). Jednak zamiast tego obiektywu kupiłbym np Sigmę 17-70DC 2.8-4.5 Makro. Razem 2700 ale jest na pewno lepszy + możliwość pstrykania z niewielkiej odległości (a może kiedyś Cię chętka na to weźmie)
gdzie takie ceny znalazłeś? na cyfrowych.pl ten aparat jest trochę droższy nie mówiąc już o obiektywie... wszędzie mniej więcej tak ok 2300,2400 stoi... + obiektyw też trochę droższy....
A jeszcze jedno - w przypadku Canona i Nikona masz obiektywy w stylu zoom standardowy czyli niewielkie zbliżenia. W Olku maksymalna ogniskowa to 150mm (a że w Olku mnożnik jest 2x to tak naprawdę 300mm)
Szkoda że zestawy z obiektywem z ogniskową do 300mm są dużo droższe (miałabyś ogniskową 600mm) jak znalazł na zbliżenia. CHociaż może i 150(300) wystarczy.
Ostatnio zmieniony przez MichalP Wto 15 Lip, 2008, w całości zmieniany 1 raz
no ok.
to jeszcze mam 3 pytania:
1. Czy pomiędzy nikonem d40 i d 60 jest duża różnica? Czy bardzo bym jej nie odczuła gdybym kupiła d40 i do tego lepszy obiektyw?? Choć pewnie jak już inwestować to inwestować...
2.
MC napisał/a:
znalazłam sponsora który dołoży mi do obiektywu. pytanie jaki to musiałby być? tak do 2500 zł .
3. Nikon, Canon czy Olek ?
Różnica między d40 a d60 - generalnie matrycowa - d40 ma 6mpix, d60 - 10mpix. Poza tym d60 ma tzw "trzepaczkę" czyli czyszczenie ultradźwiękowe matrycy. Poza tym są prawie że takie same. Różnica cenowa podpowiada aby wybrać d60 (będziesz miała więcej szczegółów na zdjęciach)
Jest jedno ale ... rodzina d40/d40x/d60 nie ma silnika AF, czyli aby korzystać z dobrodziejstwa AF silnik taki powinny posiadać obiektywy. Inaczej zostaje MF i zgrzytanie zębami. Dlatego poleciłem D80 bo takowy silnik posiada a poza tym jest wygodniejszy w trzymaniu i ma w porównaniu do wspomnianej rodzinki 11 punktów AF vs 3.
Tak do 2500 - hmmm za dużo to nie jest ale - na 70-300VR starczy (1500 zł) jak również na Sigmę 70-200 2.8 HSM (ma silnik) ale kosztuje 2400. Tamron o ile dobrze pamiętam nie posiada takowego (70-200 2.8) ale mogę się mylić i też mniej więcej tyle co Sigma kosztuje.
Ad 3 - hehe, tego nikt nie wie (przynajmniej na tym forum) A może Sony albo Pentax aby zamieszać bardziej?
Wszystkie oferują podobną jakość zdjęć (przy niższych ISO) Przy wyzszych zaczynają się schody i tu jest różnie. Generalnie Canon tu rządzi, jak również pod względem cen lepszych obiektywów. Z kolei Olek ma najmniejszą matrycę dzięki czemu ma największe zbliżenia z nich trzech (przy takiej samej ogniskowej obiektywu) i najlepsze kitowe obiektywy z nich trzech. Nikon wydaje się być w środku stawki jeśli chodzi o jakość zdjęć a obiektywy (lepsze) ma droższe niż Canon. Za to nikt nie powiedział, że nie można korzystać z obiektywów firm "trzecich" które są z reguły tańsze a można wśród nich znaleźć perełki. Tak więc wybór jest doś trudny i tak jak napisałem tego nikt nie wie.
Reasumując...
- Nixon 80 i obiektyw 70-300VR lub Sigma 70-300 2.8 HSM
- Canon 450D z kitem i obiektyw 70-200/4L
- no i gdzieś po środku Olek też np z obiektywem Sigma 70-300 (i wtedy będę miała troche lepszy zoom niż w Nixonie, dobrze rozumiem?)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14