Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 30 Wrz, 2015 Głośne i wolne działanie AF w Canon EF 50mm STM
Na wstępie, jako, że to mój pierwszy post na Forum, pragnę powitać wszystkich użytkowników.
Do napisania postu skłonił mnie problem ze świeżo zakupionym obiektywem, a w zasadzie prośba o potwierdzenie, czy jego praca jest normalna, czy nie. Otóż posiadając trzy inne obiektywy STM i znając z nich jakość i sposób pracy tego mechanizmu (szybki i całkowicie bezgłośny), doznałem szoku dokręcając nowiutką 50-tke STM. AF jest strasznie wolny i do tego bardzo głośny. By zobrazować jego pracę poniżej URL do krótkiego filmiku nakręconego owym szkłem.
W zasadzie obiektyw STM ponoć dedykowany do kręcenia wideo, chyba tak nie powinien działać? Obiektyw odesłałem do sklepu godzinę po rozpakowaniu, oczywiście bez problemów dowiedziałem się, że dostanę inny egzemplarz. Jednak dzisiaj, Pan ze sklepu poinformował mnie, że to normalna praca tych modeli obiektywów. Ciężko mi się z tym pogodzić, stąd prośba ewentualnych użytkowników tego szkła o opinie i potwierdzenie, że tak właśnie powinien działać i już.
Dodam, że ze szkła nie zrezygnuje, bo jest genialne. Jednak chciałbym mieć pewność, że lepiej działać nie będzie.
Testowany obiektyw wyposażono w silnik STM, dzięki czemu praca mechanizmu ustawiającego ostrość jest cicha. To miła odmiana w stosunku do poprzednika, którą z otwartymi rękami przywitają miłośnicy zarówno fotografowania, jak i filmowania. Obiektyw nie jest jednak demonem szybkości, bo przebieg całej skali i potwierdzenie ostrości zajmuje około jednej sekundy.
Piecia, podepnij w innym sklepie sobie ten obiektyw i porownaj,
Obiektyw odesłałem zaraz po zobaczeniu jak działa. Teraz chodzi o to czy sklep ma mi przysłać ponownie szkło bo "tak ono działa i inaczej nie będzie", czy zwrócić kasę bo całą dostawa jaka maja tak podobno działa.
Czytałem test i czytałem o 1s pełnego przebiegu AF-a, jednak u mnie, jak widać na filmie, trwa to ze 3 lub 4 sekundy No i ten dźwięk masakryczny.
A może to aparat ma właczona funkcję "orkiestry" i sygnalizuje dźwiękiem pracę AF.
Obiektywy nie mają głosników (zwykle), to słychac jak dźwięk generowany w body.
A może to aparat ma właczona funkcję "orkiestry" i sygnalizuje dźwiękiem pracę AF.
Proszę mi wybaczyć, ale nie bardzo rozumiem. Oglądałeś filmik?
Na dzień dzisiejszy już wiem, że STM STM-owi nie równy, inny jest w 10-18mm czy 55-250mm a inny w tzw. "naleśnikach" do których ponoć zalicza się tez 50mm. No ale na Boga, to co wyprawiał mój egzemplarz całkowicie dyskwalifikuje go z filmowania z oryginalną ścieżką dźwiękowa. Tylko czy na pewno...?
Pięknie proszę użytkowników tegoż szkła o opinie porównawczą swoich egzemplarzy z moim z filmu.
Obejrzałem filmik. Co prawda nie mam tego obiektywu, ale to na pewno tak nie może działać. Co to za sklep? Obiektyw już odesłałeś, więc nie porównamy zdjęć, ale może to jakaś podróba? Może ktoś przebrandowuje stałkę Yongnuo?
Obejrzałem filmik. Co prawda nie mam tego obiektywu, ale to na pewno tak nie może działać. Co to za sklep? Obiektyw już odesłałeś, więc nie porównamy zdjęć, ale może to jakaś podróba? Może ktoś przebrandowuje stałkę Yongnuo?
Pracownicy sklepu twierdzą, że sprzedali już ponad 80 sztuk i nie było żadnych reklamacji...
Celowo nie podaję sklepu, bo nie mam interesu by ich szkalować. Z resztą uprzedziłem Ich, że poproszę na forach foto o opinie na temat tego mojego egzemplarza, gdyż , jak wspomniałem, trudno mi się pogodzić ze sklepową opinią, że tak te szkła mają i już.
Jeżeli oczywiście okaże się to konieczne, dam znać gdzie kupowałem obiektyw.
Na filmie na pewno słychać jakieś sprzężenie, jak by na zwarciu jakimś pracował albo bez pełnego kontaktu. Teraz pozostaje kwestia, czy to styki u ciebie w aparacie, czy w obiektywie, czy po prostu brak współpracy lub zwalony egzemplarz.
Jaki masz model aparatu?
I jeszcze jedno, pracownicy nigdy nie powiedzą, że mieli jakieś reklamacje, o ile zależy im na sprzedaży. Zwyczajowo, dane o reklamacjach są tajemnicą handlową.
Ostatnio zmieniony przez Wojmistrz Czw 01 Paź, 2015, w całości zmieniany 1 raz
Na filmie na pewno słychać jakieś sprzężenie, jak by na zwarciu jakimś pracował albo bez pełnego kontaktu. Teraz pozostaje kwestia, czy to styki u ciebie w aparacie, czy w obiektywie, czy po prostu brak współpracy lub zwalony egzemplarz.
Jaki masz model aparatu?
Jak mogłem pominąć tak istotny szczegół, przepraszam. Body to EOS 760D.
Bardzo dziękuję Wam za próbę pomocy, jednak nie wypowiedział się nikt kto by jednoznacznie porównał swój obiektyw z moim i nadal nie wiem co robić. Czuję, że zaryzykuję i poproszę o przysłanie, mimo wszystko, szkła zamiast zwrotu kasy.
Pozdro.
Bardzo dziękuję Wam za próbę pomocy, jednak nie wypowiedział się nikt kto by jednoznacznie porównał swój obiektyw z moim i nadal nie wiem co robić.
Bo ten filmik trochę słaby - duży szum tła.
Mój STM wydaje dźwięk jak szybkoobrotowa dentystyczna wiertarka (tylko bardzo bardzo cicho, taki poświst). Nie jest to to, co na filmie, ale z drugiej strony nie nagrywałem dźwięku aparatem, więc nie wiem, jak by to było słychać z takiego mikrofonu. Ten dźwięk przypomina mi jednak stary silnik autofocusa, niemajacy nic wspólnego ani z USM, ani STM.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10