Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Recenzja najnowszego modelu Swarovski SLC56 10X56 WB
Autor Wiadomość
Marlut 
Optyczny

Wysłany: Sob 03 Paź, 2015   

Skoro już masz 10x to pozostaje 7x50 (zaskakująco uniwersalna moim zdaniem) albo 8x56.
Nikona zostaw dla innych, co się będziesz zmuszał ;)

Reklama

Volver 
Entuzjasta

Dzięki, że to rozumiesz. Muszę podjechać i pomacać. Na kolana rzucił mnie swoim ponadczasowym urokiem Nikon Tropical 7x50, choć Fuji jest też piękne bez tej gumowej opończy. I lepsze! Czy ktoś ma Doctera Nobilem 8x56?

RomanW 
Bywalec

Volver miałem podobne dylematy jak Ty z tą różnicą, że było to kilka miesięcy temu. Jakie są moje przemyślenia po czasie. To tak jak z wszystkim, nie ma czegoś jednego uniwersalnego do wszystkiego, przykład opona samochodowa uniwersalna, nie jest ani najlepsza latem ani rewelacyjna zimą, ale jeździć się da i masz świadomość, że niby ok, ale to nie to. W końcu stawiasz na jakość i kupujesz dwa komplety opon, letnie i zimowe i odczuwasz całkiem inny komfort jazdy. Doszedłem do wniosku, że mając lornetkę uniwersalną mam ją do niczego, bo zawsze jest niedosyt, że w nocy są inne jaśniejsze, że na wypadach pieszych to klamot za ciężki i pole za wąskie. Postawiłem sobie pytanie do czego mi lornetka jest potrzebna i do każdej potrzeby przypisałem specyfikację lornetki. Ja lubię w lornetkach power dlatego mam Doctera Nobilem 15x60, wyprowadziłem się z miasta na wieś i mam ciemne niebo, dlatego 15x60 sobie zostawiam. Kolejna potrzeba to obserwacje dzienne, a jak dzienne to zawsze jest dużo światła, czyli źrenica max 4mm. Jako trawelek kupiłem Vixen NF 8x32 i mi wystarczy. Problem w tym, że żona zbyt często zajmuje te 8x32 i teraz rozglądam się za kolejną lornetką dla siebie porro 10x42, Arek polecił Nikona SE10x42 by znaleźć ostatnie sztuki, niestety nie znalazłem w necie, by była dostępna :cry: Docter Nobilem 10x50 jest dla mnie super, ale ta waga jako trawelek to odpada.

Volver 
Entuzjasta

U mnie niebo nad Krakowem nie istnieje w zasadzie, zatem wypady pod Jerzmanowice jedyne 25 km...słabo z czasem. Lubię klasykę i skłaniam się ku Fuji lub Nobilem. To sprawdzone rozwiązania, teraz tylko kwestia wyboru źrenicy- 5 czy 7 mm? Wolę jednak coś jaśniejszego, szkoda, że dobra optyka waży, no ale coś za coś. :-) muszę mieć chwilę na ich pomacanie.

Santre 
Entuzjasta

Roman W nie kombinuj nie szukaj :wink: masz pewne sprawdzone porro Nikon EII 10x35. Będzie Pan zadowolony

Marlut 
Optyczny

Na tym poziomie bardziej wchodzą w grę indywidualne upodobania, optycznie obie są świetne. Niedawno kolega z forumastronomiczne.pl zamieniał Fuji na Doca właśnie ze względu na ergonomię.

widoczek 
Optyczny

Wysłany: Nie 04 Paź, 2015   

RomanW, bierz EII 10x35, będzie pasował jako idealne uzupełnienie do Vixena 8x32

RomanW 
Bywalec

Zamówiłem Nikona 10x35eII. Możliwe, że jak dłużej bym zastanawiał się to i ten model by stał się nieosiągalny.

Santre 
Entuzjasta

Zgadza się. Ostatnie sztuki. Bardzo dobry wybór, napisz koniecznie parę słów jak dostaniesz sprzęt.
Dobrze zaczynasz dzień :wink:

pandal 
Bywalec

Santre, To łamiące wieści. Czyżby seria E też wyszła z produkcji? Dotyczy to obu modeli czy tylko 10x35 ?

[ Dodano: Nie 04 Paź, 2015 10:00 ]
Rzeczywiście, sprawdziłem w katalogu Nikona i serii E już nie ma.

Marlut 
Optyczny

Niestety producenci wolą sprzedawać przeciętny sprzęt za 2500 zamiast świetnego za 1500, takie czasy.
EII to świetne lornetki, szkoda by było.

Volver 
Entuzjasta

A co myślicie o stabilizowanym Canonie IS ALLWEATHER 15X50? Zbiera dobre opinie, pole 67 stopni i podobno ostre po brzegi...

Arek 
Redaktor

3mnich miał. Może się odezwie.

Volver 
Entuzjasta

Doskonały Nikon 10x35 wystarczy mi na codzień, zastanawiam się nad koncepcją nieba i okolic cały czas. Brak czasu na wypady pod Kraków skłania ku większemu powerkowi, co powinno dać na miejskim i podmiejskim niebie lepszy kontrast przy mniejszej źrenicy, choć dla mania jako przeglądówkę chciałbym jasną 8x56. Niebo co jakiś czas i pewnie z podobną częstością samoloty, może przy okazji strzelnica 50m. Ale chyba już minęło mi wydanie 7-8 tys zł :sad: -część budżetu na autoprezent urodzinowy już skonsumowałem :mrgreen: Gdyby DOT ED była lepsza jakościowo, to bym zaryzykował ponownie, a tak krąży mi po głowie w desperacji ten Canon i Nikon Monarch 5 16x56... nie zabijcie! Oglądałem 8x56 i zrobił dobre wrażenie. W miarę lekka i przyzwoita z rozsądnym powiększeniem. 16x to już znacznie więcej od 10x i ma to sens, a 1230 g to nie BA8 z 2,5 kg, czy Docter 15x60 z 1550 g...

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Pon 05 Paź, 2015   

Ciemność, widzę ciemność. Chcesz z tanią dachową 16x56 lecieć w kosmos?
Do samolotów to może jeszcze. Pytanie, czy da się ją wygodnie "zablokować" w oczodołach?
Przypomniało mi się, że kolega z astro wieszał lornetkę na monopodzie i tak ją dodatkowo stabilizował przy obserwacjach z fotela, to nawet działa.

Odpowiedz do tematu