Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 04 Paź, 2015 Nikon d5200 z obiektywem Sigmy czy coś innego.
Witajcie
Jest to mój pierwszy post na forum
Chciałbym kupić aparat z obiektywem.
Rozmawiałem z kolegą fotografem i doradził mi taki zestaw:
Nikon d5200
SIGMA 18-35mm f/1.8 DC HSM
Przyznaje się od razu, że zaczynam przygodę z lustrzankami i wykorzystywał bym je w każdej sytuacji: zdjęcia na imprezach rodzinnych/ portrety / zdjęcia na wczasach (+ zdjęcia zwierząt - często w ruchu) itp itd
Budżet na te 2 rzeczy to 4-4,5k zł.
Nikon kosztuje około 1700zł
Sigma 2800zł
Moje pytanie do Was. Czy zestaw ten zapewni mi dobrą jakość zdjęć JPEG (czytałem testy obiektywu oraz aparatu na stronce ale nie było testu gdzie ten zestaw byłby razem).
Może macie jakieś inne propozycje?
Może lepiej jakieś używane body z małym przebiegiem?
Zastanawiałem się też nad Canonem eos 700d ale podobno ten obiektyw ma problemy z canonami(?)
PS. Jeżeli czegoś nie napisałem proszę śmiało pytać
PS2. Czasami może zdarzyłoby mi się nakręcić jakiś film aparatem (ale to nie jest jego główne zadanie)
Sigma 18-35/1.8 to fajny obiektyw, ale absolutnie nie jest to uniwersalny wycieczkowiec. Proponuję przyjrzeć się Nikkorowi 18-105 VR jako minimum, a skoro budżet pozwala na więcej to albo Nikon Nikkor AF-S DX 18-140 mm f/3.5-5.6G ED VR, albo na przykład Sigma C 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM, która ma mniejszy zakres ogniskowych, ale za to lepsze makro (jeśli Ci na tym zależy).
Ale czy w tych obiektywach co podałeś nie będzie za słaba jasność? Podobno właśnie do tego 5200 lepiej jaśniejszy obiektyw? Dodam też, że zdjęcia dziecku będę nim robił (za parę miesięcy ) więc to też będzie spora część zdjęć (słabe światło w domu)
A co do aparatu? Nada się czy lepiej jakiś inny sobie sprawić?
Ja doradzałbym ci na początek raczej D5300 (znacznie lepsza rozdzielczość dzięki brakowi filtra AA i lepszy "kosmiczny" plastyk obudowy) z 18-105 Nikona, który charakteryzuje się dobrą rozdzielczością i atrakcyjną ceną i na pewno zmniejszy twoją potrzebę posiadania czegoś z dłuższym tele. A później dokupisz jeszce coś - może jakieś stałki, w tym do makro.
Możliwości nowszych aparatów w słabym świetle są teraz znacznie lepsze niż kiedyś. Ale przecież możesz je zwiększyć dokupując jasną i dobrze rysującą, a przy tym niezbyt drogą stałkę 50mm lub 35mm.
Ale czy w tych obiektywach co podałeś nie będzie za słaba jasność?
Będzie słaba jasność, ale za to zakres ogniskowych lepszy do ogólno-wycieczkowego/domowego użytku. Sigma 18-35 ma po prostu niewielki zakres ogniskowych (zooma), ograniczający się do względnie szerokiego kąta. Do portretów tak sobie. Jeśli zdecydujesz się na Nikona, to możesz dołożyć do kompletu jasną stałkę, 35/1.8 albo 50/1.8, w zależności od preferencji. Do fotografii małego potomka wolałbym chyba 35mm.
Po głębszym zastanowieniu stanęło na trzech opcjach:
1. Nikon 5300 (skoro faktycznie jest lepszy od 5200 to te kilka stówek mogę dołożyć)
do tego obiektywy:
- Sigma C 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM (wakacje itp?)
- do fotografowania rodziny jakaś stałka 35/1.8 (jaka?)
2. Nikon 7000 (stary ale jary)
- jakie obiektywy do tego?
3. Nikon d7100
- tutaj niestety tylko na 1 obiektyw bym mógł sobie pozwolić (jakiś zoom?) za np 1.5k
Proszę o podpowiedzi
Najlepiej z przykłądami obiektywów.
Wcześniejsze wersje Nikkora 18-200 były prawie trzy razy droższe od Tamrona 18-200 a optycznie niewiele lepsze, a miejscami gorsze. Nowszy ze stabilizacją jest do dostania też za ok. 2.5 kilo.
Chyba lepiej ograniczyć się do Nikkora 18-140, niezależnie od typu Nikona.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
[ Dodano: Czw 08 Paź, 2015 11:03 ]
PS Przepraszam ale wcześniejsza wersja też miała stabilizacje. Była również nieco jaśniejsza na długim końcu od Tamrona 5.6 vs 6.3 i nieco ostrzejsza w środku pola.
Teraz chciałbym ustalić z Wami obiektywy:
- SIGMA 18-35mm f/1.8 DC HSM <-- usunięty - podobno nie nadaje się na wyjazdy itp?
- Sigma C 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM <-- jak rozumiem on na wypady się nada ( słońce, obiekty w ruchu)
- Nikon Nikkor 35mm f/1.8G A fS DX <-- wg komora jakaś 35mm na foto dziecka (jest 1.8 więc jasna), ale czy jest dobra czy może coś innego
- dodatkowo mam pytanie czy którymś z tych obiektywów zrobię zdjęcia w nocy - również w klubach?
- kolejna sprawa czy do tych zdjęć może przyda mi się jakaś lampa?
Może jakieś inne obiektywy polecacie?
Starajmy się raczej mówić o przyczynach, a nie skutkach. Tu nie chodzi o to, że nie nadaje się na wyjazdy, tylko o to, że ma mały zakres ogniskowych, czyli małego zooma. Na wycieczkach wygodnie mieć coś więcej niż standardowy kitowy (18-55) zakres ogniskowych, a ta Sigma (skądinąd świetna) ma nawet mniejszy zakres niż kitowy (bo 18-35). W zamian za to ma świetne światło f/1.8 – żaden inny producent nie oferuje takiej kombinacji.
srasquasz napisał/a:
jak rozumiem on na wypady się nada ( słońce, obiekty w ruchu)
Mam starszą wersję tej Sigmy, polecam. Na forum, w dziale obiektywowym znajdziesz wiele wątków z dalszymi argumentami za i przeciw temu wyborowi. Np. w przyklejonym wątku Co zamiast KITA do Canona.
srasquasz napisał/a:
wg komora jakaś 35mm na foto dziecka (jest 1.8 więc jasna), ale czy jest dobra czy może coś innego
To obiektyw o bardzo dobrym stosunku ceny do jakości. Przy tym w obiektywnych kategoriach niedrogi, bo mało który obiektyw możemy kupić za 750 zł. Jak chcesz wydać więcej i lepiej, to polecam Sigmę A 30/1.4.
srasquasz napisał/a:
czy którymś z tych obiektywów zrobię zdjęcia w nocy - również w klubach?
Jeśli przez zdjęcia w nocy rozumiesz robienie zdjęć bez statywu i bez stosowania długich ekspozycji to najłatwiej i najlepiej będzie robić to jasnym obiektywem. Np. Nikkorem 35/1.8. Zdjęcia w klubie? Tutaj sprawdziłaby się właśnie Sigma 18-35/1.8 bo jest jasna i w przeciwieństwie do jasnych stałek – ma zooma, co w warunkach reporterki klubowej jest przydatne.
srasquasz napisał/a:
kolejna sprawa czy do tych zdjęć może przyda mi się jakaś lampa?
W klubie – tak. Do fotografii dziecka w domu – też, byle nie walić światłem na wprost, tylko w sufit.
Po Twojej odpowiedzi nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie.
Czy SIGMA 18-35mm f/1.8 DC HSM będzie wtedy dobrym wyborem do zdjęć w klubach, nocnych oraz portretów dziecka/paru osób?
Wtedy na wypady można by było dokupić np Sigma C 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM.
+ jakąś lampę.
Czy byłby to dobry pomysł skoro do zdjęć w klubie nie nadaje sie aż tak stałka, a do zdjęć dziecka, czy paru osób nadaje się SIGMA 18-35mm f/1.8 DC HSM?
Dodatkowo dla nikona są chyba jakieś zamienniki lamp - na V coś model chyba v800 czy coś takiego. Taki zamiennij kosztuje jakoś 400zł. Wiesz może o jakiego chodzi i jeżeli tak czy się nada?
[ Dodano: Czw 08 Paź, 2015 14:09 ]
Nie mogę już edytować poprzedniego posta więc dodam, że o lampę chodziło mi Voking seria vk (np vk-800)
Czy SIGMA 18-35mm f/1.8 DC HSM będzie wtedy dobrym wyborem do zdjęć w klubach, nocnych oraz portretów dziecka/paru osób?
Wtedy na wypady można by było dokupić np Sigma C 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM. + jakąś lampę.
To dobry plan. Ta Sigma ma tę samą jasność (f/1.8) co Nikkor 35mm f/1.8, jeśli więc masz fundusze na taki zakup to moim zdaniem świetny zestaw. Nie mam tylko doświadczenia jak sprawuje się ta Sigma z wybranym Nikonem D5300 w kwestii AF. No i pamiętać trzeba, że przy jasnych obiektywach trudniej się pracuje, nie wystarczy nacisnąć spust i już. Trzeba pilnować na co się nastawia ostrość, czasem zmieniać punkt ostrości wybrany na korpusie itd. Bo jasny obiektyw to mała głębia ostrości.
Co do wyboru lampy to zapraszam do działu Lampy błyskowe i oświetlenie, gdzie jest już trochę tematów dotyczących tanich lamp TTL.
Nikon chyba sam w sobie nie ma silnika AF..??? W zasadzie plan taki aby kupić tą sigmę, natomiast za parę miesięcy jak będę wyjeżdzał to sobie dukupić sigmę C 17-70.
Nikony z rodziny D3x00 i D5x00 nie mają silnika AF. Nie będziesz więc miał AF z obiektywami, które nie mają w nazwie AF-S, a mają np. na końcu nazwy D.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11