Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dylemat orzy zmianie KIT olympus na coś fajniejszego
Autor Wiadomość
alvarokr
[Usunięty]

Wysłany: Czw 08 Paź, 2015   Dylemat orzy zmianie KIT olympus na coś fajniejszego

Witam. Jestem nowy na forum. Rok temu zakupiłem aparacik e-pl5 z kitowymi obiektywami - olympus m.zuiko digital 14-42mm f3.5-5.6 II R i ED 40-150mm f4.0-5.6 R. Po kilku zdjęciach niezbyt bardzo byłem nimi zachwycony wiec dokupiłem sobie stałkę m.zuiko 45mm f1.8. Cel jaki chciałem osiągnąć to fajne rozmyte tło i brak potrzeby ciągłego używania lampy no i udało się. Problem jednak pojawił się kiedy wybrałem się z aparacikiem na wesele no i wtedy już niezaciekawie..mianowicie co do obejmowania czegokolwiek już trzeba było parę metrów w tył przejść (za dużo :) ) a już nie wspomnę o fotografii atrakcji w mieście. I tu pojawiła się myśl aby z sprzedać kity i zakupić coś szerszego stałego i jaśniejszego. Szukam szukam i mam dylemat czy wybrać sigma 19mm f2.8 czy też naleśnika olympusa 17mm f2.8 lub może panasonic 20mm f2.8. Powiedzcie mi czy zakupując np. sigmę będę widział dużą różnice co do jakości zdjęć w porównaniu z kitami które posiadam..a może olympusa 17mm wybrać? Jestem amatorem, ale różnicę pomiędzy olympus 45mm 1.8 a kitami widzę :)

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 08 Paź, 2015   

Panasonic 20mm jest 1.7 a nie 2.8 :-)
Z dwójki Sigma 19/2.8 i Olympus 17/2.8 wybierasz między ostrzejszą, z wyraźnie mniejszą aberracją chromatyczną i mniej zniekształcającą brzegi Sigmą, a szerzej widzącym i mniejszym Olympusem.
Panasonic 20/1.7 to jednak inna liga. Cenowo też. Jeśli masz na niego pieniądze to warto. Jeśli wolisz wydać nieco mniej - ja bym wybrał Sigmę. Oczywiście, różnicę 2 mm ogniskowej widać i wielkość w por. do 17/2.8 też czuć.

Aaaa... jeszcze Sigma 19 (w każdym razie wersja EX, podobno w A jest cn. niewiele lepiej) się potrafi włączać ze 3 sekundy...

Na koniec - moim zdaniem już Sigma 19/2.8 daje wyraźnie lepszy obraz w por. do zooma Pana 14-42 PZ. To widać nawet w skali mniejszej niż 1:1. Pana 20/1.7 jest jeszcze lepszy.

alvarokr
[Usunięty]

Pieniądze by się znalazły na panasonica tylko czy faktycznie ja jako amator będę widział różnice w jakośći pomiędzy sigmą a panasonikiem? Czyli ogólnie każdy z nich czy to sigma czy olympus będą robić znacznie lepsze foto niż kit m.zuiko digital 14-42mm f3.5-5.6 II R? Twierdzisz że panas 20/1.7 jest jeszcze lepszy od sigmy czy od zooma panasa?
czy te 20mm z matrycą 3/4cala w e-pl5 dadzą sobie spokojnie radę czy to na weselu czy na wycieczce po mieście?

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Wysłany: Czw 08 Paź, 2015   Re: Dylemat orzy zmianie KIT olympus na coś fajniejszego

alvarokr napisał/a:
...dokupiłem sobie stałkę m.zuiko 45mm f1.8. ... Problem jednak pojawił się kiedy wybrałem się z aparacikiem na wesele no i wtedy już nie za ciekawie..mianowicie co do obejmowania czegokolwiek już trzeba było parę metrów w tył przejść (za dużo :) ) a już nie wspomnę o fotografii atrakcji w mieście.

Niech to będzie ku przestrodze tym, którzy dają się namówić na kupno obiektywu "bo dobry" :smile:

Mam E-PL5. Moim podstawowym obiektywem jest Olympus M.Zuiko 25 mm f/1.8.
Od Panasonica 20/1.7 - nieco lepszy (wg testów na optyczne.pl), nieco tańszy (promocja na olympus.pl - zwrot 320,- zł) i nieco większy.
Jasność ma mniejszą o nieznaczącą wartość. Tym bardziej, że Panasonic - w przeciwieństwie do Olympusa - na "pełnej dziurze" nie pracuje najlepiej (wg testu na optyczne.pl).
Ogniskową Olympus ma już znacząco dłuższą, ale w przeliczeniu na tak zwaną pełną klatkę jest to ogniskowa, która była najczęściej spotykana w czasach, kiedy pełna klatka nazywała się małym obrazkiem. Na weselu dawno nie byłem, ale jest to dobra ogniskowa do wszystkiego, oprócz fotografowania robali - nawet do portretu jest dobra. I między bajki należy włożyć twierdzenie, że do wszystkiego, to jest do niczego. Do wszystkiego - to jest do wszystkiego.
Ogniskowa 20 mm (dla pełnej klatki 40 mm), to już jest "dolna strefa stanów średnich", albo górna strefa kątów szerokich. Może i nawet lepsza do fotografii ulicznej na przykład. Ale żebyś znowu nie narzekał, że czasem musisz podchodzić za blisko.
Zresztą - skoro masz 14-42, to zobacz sobie co daje 25 mm, a co daje 20 mm i wybierz sobie, co wolisz.

[ Dodano: Czw 08 Paź, 2015 17:30 ]
To "nieco tańszy" może zależeć od sklepu, bo niektóre obniżyły też cenę Panasonica.
Powiedzmy w takim razie, że w bardzo podobnej cenie, po uwzględnieniu promocji.

[ Dodano: Czw 08 Paź, 2015 17:39 ]
Za to w sklepie fotozakupy.pl do Olympusa dodają zestaw filtrów Hoya.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

alvarokr napisał/a:
Pieniądze by się znalazły na panasonica tylko czy faktycznie ja jako amator będę widział różnice w jakośći pomiędzy sigmą a panasonikiem?

IMO tak, szczególnie z brzegu. No i to jest 1.7 a nie 2.8. Różnica wielkości też może być niebagatlnym dopełnieniem tych róznic.
Z drugiej strony ja się długo nie wahałem między wydaniem 1.5 tys na Pana a 0.5 tys na Sigmę - mam Sigme (Pana używałem, a jakże). Wady Sigmy przeboleję, obrazek daje całkiem fajny, a za tym 1 i 1/3 EV nie wzdychałem nigdy aż tak bardzo.
Jeżeli wahasz się mocno a masz pieniądze na Pana, to go kup. Żałować nie będziesz. Natomiast Sigma jest interesującą i tanią altarnatywą dla tych, którzy po prostu dobrze wiedzą, że to czego ona nie ma w stos. do 20/1.7 nie jest dla nich jakoś wystarczająco istotne.

alvarokr
[Usunięty]

Wysłany: Pią 09 Paź, 2015   

Ok tylko teraz jak już panas to który..pierwsza czy druga wersja?

Odpowiedz do tematu