Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Te dwa modele niewiele się różnią, zwłaszcza dla Twoich zastosowań. Nie wiem jak tam różnica w cenie, ale D5200 też zupełnie Ci wystarczy.
Cytat:
- SIGMA 18-35mm f/1.8 DC HSM <-- usunięty - podobno nie nadaje się na wyjazdy itp?
Tą Sigmę odpuść sobie zdecydowanie - to obiektyw dla zaawansowanych użytkowników, a na wyjazdy Ci się nie nada, ze względu na mały zakres ogniskowych i duży ciężar.
Cytat:
- Sigma C 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM <-- jak rozumiem on na wypady się nada ( słońce, obiekty w ruchu)
Tak, świetnie nada się na wypady - spory zakres ogniskowych, stabilizacja, w miarę lekki. Koledzy polecali Ci jeszcze Nikonowskie spracerówki - 18-105, 18-140. Ich zaleta w stosunku do tej Sigmy to większy zakres ogniskowych, natomiast jakościowo S17-70 jest lepszym obiektywem. Taka już jest zależność w dziedzinie obiektywów - zawsze coś za coś.
Cytat:
- Nikon Nikkor 35mm f/1.8G A fS DX <-- wg komora jakaś 35mm na foto dziecka (jest 1.8 więc jasna), ale czy jest dobra czy może coś innego
Osobiście odradzam ten obiektyw. Optycznie jest taki w miarę, ale AF jest słaby, poza tym to 1.8, a nie 1.4. Lepiej przyjrzyj się Sigmie A 30 1.4, którą polecał Komor, albo jakiejś 50tce ze światłem 1.4.
Mam szybkie pytanie
Na ile Nikon d5300 jest lepszy od d5200?
Czy opłaca mi się jego zakup jeżeli d5300 jest 600zł droższy (mowie o samym body), czy lepiej zainwestować w lampę od początku?
[ Dodano: Pią 09 Paź, 2015 14:46 ]
@ Mithrandir,
Nie wiem na ile czytałeś cały temat ale doszedłem do takiego wniosku (dzięki koledze komorowi), aby kupić - SIGMA 18-35mm f/1.8 DC HSM jako obiektyw do domu/dziecka/klubu + nikon 5200/5300
natomiast na wyjazdy (w tym roku już nie planuje), w późniejszym terminie dokupiłbym właśnie np tą Sigma C 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM.
Skoro też właśnie odradzasz kupić tą stałkę 35mm to jeżeli jest słaba to chyba SIGMA 18-35mm f/1.8 będzie dobra - więc będzie służyć do wielu celów.
Dodatkowo planuje kupić jakąś lampę
Ogólnie jestem amatorem przyznaje się bez bicia, chodź nie ukrywam, że chce się nauczyć fotografować jak profesjonalista (mimo iż nie planuje pracować w tym zawodzie)
Wolę kupić na start dobry sprzęt i później dokupywać niż kupić słabe obiektywy i potem być zmuszonym kupić lepsze..
Mam szybkie pytanie
Na ile Nikon d5300 jest lepszy od d5200?
Czy opłaca mi się jego zakup jeżeli d5300 jest 600zł droższy (mowie o samym body), czy lepiej zainwestować w lampę od początku?
Z tego, co się orientuję, różnice między nimi są symboliczne - 5300 nie ma filtra, co zwiększa rozdzielczość (dla Ciebie raczej bez znaczenia, chyba nie planujesz wydruków A2+), ale za to daje morę; poza tym ma nowszy procesor, co teoretycznie powinno dać trochę lepsze osiągi, ale z tego, co widzę z testów, różnica jest symboliczna.
Cytat:
Nie wiem na ile czytałeś cały temat ale doszedłem do takiego wniosku (dzięki koledze komorowi), aby kupić - SIGMA 18-35mm f/1.8 DC HSM jako obiektyw do domu/dziecka/klubu + nikon 5200/5300
natomiast na wyjazdy (w tym roku już nie planuje), w późniejszym terminie dokupiłbym właśnie np tą Sigma C 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM.
Skoro też właśnie odradzasz kupić tą stałkę 35mm to jeżeli jest słaba to chyba SIGMA 18-35mm f/1.8 będzie dobra - więc będzie służyć do wielu celów.
Dodatkowo planuje kupić jakąś lampę
Ogólnie jestem amatorem przyznaje się bez bicia, chodź nie ukrywam, że chce się nauczyć fotografować jak profesjonalista (mimo iż nie planuje pracować w tym zawodzie)
Wolę kupić na start dobry sprzęt i później dokupywać niż kupić słabe obiektywy i potem być zmuszonym kupić lepsze..
Skoro masz takie ambitne zamiary, to Sigma 18-35 jest rzeczywiście dobrym wyborem. Nikkora DX 35 1.8 sobie odpuść zdecydowanie. Jeśli zaś weźmiesz tę Sigmę, to w dłuższej perspektywie przyda Ci się pewnie jeszcze jakaś dłuższa stałka w rodzaju 50 1.4. Ale to musisz już sam zobaczyć, jak popraktykujesz, czy brakuje Ci takich większych ogniskowych.
A czemu? Ja nie jestem użytkownikiem Nikona, ale wszyscy ten obiektyw chwalą. Zrobiłem nim parę zdjęć przy okazji spotkań z kolegami nikoniarzami i było OK? Wszystkie mają problem z AF? Wiadomo, że nie jest to profesjonalny obiektyw f/1.4, ale za 7 stówek? Ja mam Sigmę 30/1.4 ale na AF też trzeba uważać i przede wszystkim nauczyć się pracować z jasnym szkłem.
A czemu? Ja nie jestem użytkownikiem Nikona, ale wszyscy ten obiektyw chwalą. Zrobiłem nim parę zdjęć przy okazji spotkań z kolegami nikoniarzami i było OK? Wszystkie mają problem z AF? Wiadomo, że nie jest to profesjonalny obiektyw f/1.4, ale za 7 stówek? Ja mam Sigmę 30/1.4 ale na AF też trzeba uważać i przede wszystkim nauczyć się pracować z jasnym szkłem.
Miałem go dobrze ponad rok, więc mogłem go trochę ostrzelać. Tak jak napisałem - optycznie jest w miarę, choć bez rewelacji, za to AF to klęska - astronomicznych rozmiarów BF (to jeszcze da się załatwić kalibracją w korpusie, ale nie wiem, czy D5x00 takową mają), i co gorsza, jego rozmiar zmienia się w zależności od odległości ostrzenia (fragment ten dedykuję wszystkim czcicielom systemowych obiektywów, w których AF jest rzekomo zawsze nienaganny, w odróżnieniu od wstrętnych kundli, które nigdy nie trafiają). Pierścień do ręcznego ostrzenia lilipucich rozmiarów ("atrapa", jak by to powiedział Arek ) Może i tani, ale i jakość do tej ceny niemal adekwatna. Oczywiście trafił mi się felerny egzemplarz, ale kto wie, ile takich jest?
Według tutejszych testów zdolność rozdzielcza d5300 jest ok 15% wyższa niż d5200. To naprawdę nie jest mało - bo odpowiada 30% wzrostowi liczby MP. Ponadto d5300 jest jednak znacznie mniej przestarzały i ma tylko jednego następcę d5500, a d5200 już dwóch. Biorąc pod uwagę koszty obiektywów, które chcesz kupić, oszczędność 600 zł za wyraźnie bardziej przestarzały i gorszy sprzęt jest absolutną przesadą.
Jest nieprawdą, że jak ktoś nie drukuje w formacie A2 to już nie skonsumuje większej rozdzielczości. Ja zawsze oglądam drobne szczegóły zdjęć na monitorze i często drukuję wykadrowane fragmenty - to taki efektywny zoom cyfrowy.
Jak masz chętkę na Sigmę 18-35 1.8 to ją kup. Ostatecznie zawsze możesz ją odsprzedać za podobne pieniądze. Nawet jak nie przypadnie ci do gustu, bo okaże się, że potrzebujesz ciemnego zooma 18-300 ze stabilizacją, to przynajmniej po obcujesz trochę z jednym z najlepszych szkieł jakie kiedykolwiek stworzono.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12