Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam zdjęcie pstrykniete podczas targow fotograficznych w Łodzi. Przedstawia ono portret kobiety z ciekawym makijażem. Chciałbym to zdjęcie zgłosić do konkursu foto i zastanawiam sie czy potzrebuje dodatkowej zgody tej modelki. Czy fakt iż pozowała na targach jest już wystarczający aby go użyć ?
Modelka raczej nie bedzie miala zadnyc roszczen, poniewaz pewnie zaplacil jej wystawca. wystawca tez raczej nie chcailby pewnie wiklac sie w jakies procesy, ze wzgledu na reputacje, w koncu to byly targi i walka o klienta. Jak to jest z prawem to zaraz pewnie inni ci opowiedza.
Pozostaje jednak inny dylemat, kto zrobil zdjecie. Ktos zrobil makijaz, ktos ustawil tlo, ktos ustawil oswietlenie. Ty ustawiles aparat i nacisnales spust. Byly juz jazdy na ten temat na plfoto, kto tam bywal 1,5 roku temu ten pewnie pamieta. Zdjecia wystawiala modelka, tlumaczac ze fotograf nacisnal tylko spust, cala reszta to jej pomysl. No jak to rozwiazac?
utwór nie narusza praw osób trzecich oraz że rozpowszechnienie utworu nie będzie prowadziło do naruszenia prawa do ochrony wizerunku osób przedstawianych na fotografii
co oznacza rob co chcesz, jak sie uda to wykorzystamy Twoja fotografie, a w razie czago ciebie powiesimy za ...
Mam zdjęcie pstrykniete podczas targow fotograficznych w Łodzi. ... Czy fakt iż pozowała na targach jest już wystarczający aby go użyć ?
Jeśli to była impreza publiczna, jeśli to była wynajęta modelka (a nie "jakaś pani"), jeśli zadaniem tej modelki było pozowanie przed publicznością targową - to można przypuszczać, że właściciel stoiska zapłacił modelce, a w umowie była klauzula o zgodzie modelki na wykorzystanie jej wizerunku bez ograniczeń i bez dodatkowych opłat. To jest tylko moje przypuszczenie, ale nie sądzę, żeby na przykład reporter z lokalnej gazety, którego wysłali po zdjęcia z targów, przed każdym pstryknięciem szukał kierownika każdego stoiska w celu odpytania go na okoliczność stosownych praw. Pomimo, że w tym wypadku powinno się stosować interpretację zawężającą ("jeśli nie wiem, czy jest zgoda - najpierw zakładam, ze nie ma zgody"). Ja bym się nie szczypał - ale w razie czego, nie powołuj się na mnie
"Nie rozumiem do końca fotografii cyfrowej, tyle ustawień – to strasznie skomplikowane. Dlatego konfiguracją sprzętu i jego ustawieniami zajmują się moi asystenci."
David LaChapelle
Autorem zdjęcia, posiadaczem prawa autorskiego rzeczowego oraz posiadaczem i dysponentem prawa autorskiego majątkowego, jest tylko i wyłącznie ten, kto nacisnął spust migawki. A tylko i wyłącznie - to znaczy tylko i wyłącznie.
No też mi sie tak wydaje iż miejsce było publiczne, pozowała dla fotografów więc chyba jest świadoma tego iż może być jej wizerunek gdzies wykorzystany. Ale i tak nie jestem pewny
Sposób wykorzystania też może być dyskusyjny.
Na przykład modelki na wybiegu, na pokazie mody, możesz sobie fotografować do woli , a zdjęcia publikować gdzie chcesz i ile chcesz. Ale w kontekście pokazu mody. Bo jeśli na przykład ze zdjęcia usuniesz właściwe tło, a modelkę wkleisz w jakąś dwuznaczną sytuację, to możesz też podpaść i to wcale nie z tytułu naruszenia prawa do wizerunku, tylko z tytułu szargania czci niewieściej.
Wracając do Twojego przypadku - jeśli zdecydujesz się opublikować zdjęcie jako portret, to bezpieczniej będzie zostawić na zdjęciu trochę kontekstu w jakim zdjęcie zostało zrobione. W końcu portret modelki w pracy, to też portret.
Abstrahując od kwestii prawnych i tego, czy wystawca targowy aby na pewno zawarł z modelką umowę na wszelkie i dowolne pola eksploatacji (wątpię), to zastanówmy się, czy jest sens wysyłać na konkurs takie zdjęcie, na którym – jak już wspomniał Usjwo – kto inny był autorem większości składowych zdjęcia (światło, makijaż)?
Wystawcy na pewno chcą i pozwalają na użycie reporterskich zdjęć z imprezy, ale to raczej nie rozciąga się na komercyjne lub konkursowe użycie zdjęć zrobionych przez publiczność w trakcie takiej imprezy.
rezygnuję z tej fotki. Tła nie zamierzałem zmieniać zreszta i tak było jednolite a światło to sam sobie ustawiłem na ich lampach. Ale nie bede ryzykował więc odpuszczam teamt. Dzięki wszystkim za dyskusję
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9