Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Olympus 12x50 EXPS I kontra Nikon Action 12x50 EX
Autor Wiadomość
Guliwer 
Maniak

Wysłany: Sob 14 Sty, 2012   

Bierz Nikona. Mam i chwalę sobie. Olympasa oglądałem przed świętami w MM i jest gorszy.

Reklama

Abs 
Optyczny

Wysłany: Wto 31 Sty, 2012   

Dzięki wszystkim. Guliwer jesteś pewien, że patrzyłeś przez ten model - EXPS? Zazwyczaj w MM jest wystawiana wizualnie podobna 10x50 DPS.
Maniek wiem, że pole w Nikonie było super ale czy twoim zadaniem ostrość obrazu w Ex była zbliżona do Olympusa?

kimek27 
Optyczny

Wysłany: Pią 10 Lut, 2012   

Sam też się zastanawiam nad lornetką 12x, Skłaniam się bardziej do O 12 x 50 EXPS I niż do N 12x50 Action EX (bardzo złe wspomnienia z 8x40 EX)

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pią 10 Lut, 2012   

Guliwer napisał/a:
Bierz Nikona. Mam i chwalę sobie. Olympasa oglądałem przed świętami w MM i jest gorszy.

Tak z czystej ciekawości... Byłeś w MM z Nikonem EX i porównywałeś go bezpośrednio do Olka, czy zrobiłeś taki sobie korespondecyjny pojedynek lornetki którą posiadasz, z lornetką którą tylko oglądałeś w zamkniętym pomieszczeniu MM?

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Sro 14 Paź, 2015   

Mam przeczucie, że temat zostanie ponownie odświeżony. Marka Olympus dziwnie powraca co jakiś czas. Było parę aparatów, były lornetki. Coś podobno do mnie jedzie. ;)

widoczek 
Optyczny

:arrow: "Lubię to"

Marlut 
Optyczny

Już nawet przyjechała, ale nie mam nawet czasu otworzyć. W każdym razie karton jest mały jak na 12x50.
ooops wygadałem się ;)

Abs 
Optyczny

No to jazda...Czekam(y) na wrażenia :cool:

Marlut 
Optyczny

Jasne, napiszę. Na razie mogę porównać futerał bo jeszcze nie zdążyłem wyjąć.

Otóż futerał Olympusa jest zdecydowanie ładniejszy od futerału Nikona, ale oba są równie nieprzydatne poza domem. Rozumiem, że teraz należy mieć lornetkę na regale/parapecie a jeśli ktoś zapragnie ją przewietrzyć, musi z nią paradować na szyi. Kiedyś do torby był pasek na ramię - komu to przeszkadzało?!

[ Dodano: Czw 15 Paź, 2015 14:24 ]
O futerałach było oczywiście półżartem.

Na początek kilka fotek, pełna opinia po dłuższym zaznajomieniu się z lornetką.
Napiszę teraz tylko, że lornetka jest zaskakująco mała, bardzo poręczna i dobrze wykonana.

12x50 2.jpg
Plik ściągnięto 6161 raz(y) 168,42 KB

12x50 1.jpg
Plik ściągnięto 6161 raz(y) 163,11 KB

12x50 z.jpg
Plik ściągnięto 6161 raz(y) 245,69 KB

Abs 
Optyczny

Wysłany: Czw 15 Paź, 2015   

Ładna jest. Olek za rozsądne pieniądze robi dobre "szkła". Wahałem się między nią a Ex i padło na Nikona. Dziś już bez emocji bo rzadziej używam 12x50.

Arek 
Redaktor

Szkoda, że Olek nie rozwija swoich serii. W EXPS przydałoby się jeszcze 8x30 i 10x50, a w EXWP chociaż 8x32.

kimek27 
Optyczny

Arek napisał/a:
Szkoda, że Olek nie rozwija swoich serii. W EXPS przydałoby się jeszcze 8x30 i 10x50, a w EXWP chotciaż 8x32.

Gdyby dołożył kilka modeli, poprawili mechanike (exps) i popracowali trochę nad optyczną stroną swoich lornetek mogli by byc jakims tam graczem na rynku. Niestety Olympus nic nie zrobił w ciagu ostatnich 10lat, albo i wiecej. Wiec pewnie za kilka lat i tak się wycofa z produkcji lornetek.

Marlut 
Optyczny

Kimek, jaka lornetka do 1000zł, przy aperturze 42 lub 50mm jest z lepszych materiałów i staranniej wykonana od Olympusa?
Coś mi umknęło?

kimek27 
Optyczny

http://www.optyczne.pl/15...a_lornetki.html

Mam nadzieje ze nie dałeś tysia za EXPS, albo moze ja trafilem na słabą sztukę.

Marlut 
Optyczny

Nie, rok temu kupiłem 8x42 za 630zł i niedawno ją sprzedałem (trochę mi szkoda), a wczoraj przyjechała 12x50 za 850zł + wysyłka ;)

Poza tymi co miałem/mam w domu, widziałem kilka EXPS-ów i wszystkie zrobiły na mnie dobre wrażenie pod względem materiału i mechaniki, nawet te wymęczone sztuki w marketach. Moja po roku wyglądała jak nowa, a nie stała na regale tylko była niemal codziennie w użyciu. Olek daje 25 lat gwarancji i to widać.

Mam 7x50 i 10,5x70 więc 10x50 mnie nie interesuje ale jeśli lornetki Opticrona są na tym poziome co lunety, może być fajna.

8x42.jpg
Plik ściągnięto 6103 raz(y) 369,67 KB

Ostatnio zmieniony przez Marlut Czw 15 Paź, 2015, w całości zmieniany 3 razy  

Odpowiedz do tematu