Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Co chcesz kręcić? Ja teraz sporo filmuję smartfonem w 4k, a jako, że nadal materiał końcowy renderuję w 1080p, kadruję i przybliżam dopiero na kompie. Przemyśl to
Określ budżet.
Jeśli planujesz zakup lustrzanki do filmowania, to wybór jest jeden czyli Canon, najlepiej coś z serii xD lub xxD. Warto zerknąć na bezlusterkowce, jak coś z NEX lub SLT od Sony i seria G lub GH od Panasonica. Czasem nawet warto pomyśleć o kompakcie, ale i tak wszystko rozbija się o to, co chcesz filmować, w jakich warunkach oświetleniowych, jakie masz doświadczenie, jaki masz dodatkowy osprzęt, jak chcesz rozwiązywać sprawę dźwięku, no i najważniejsze kasa...
MaciejCh [Usunięty]
Wysłany: Pią 16 Paź, 2015
Chodzi o kręcenie filmów na youtube - fachowe wypowiedzi na dany temat.
Myślalem o canon 70 d autofocus
Na YouTube są produkcje kręcone od mini kamer szpiegowskich i telefonów (jeszcze nie smartfonów), po 8K pokroju ARRI.
MaciejCh napisał/a:
fachowe wypowiedzi na dany temat.
Możemy wspomóc na podstawie podanych nam informacji.
MaciejCh napisał/a:
Myślalem o canon 70 d autofocus
Strasznie dużo trzeba się domyślać przy tych twoich wpisach. 70D to dobra puszka, a z obiektywami STM, AF będzie działaś super, ale to błędna ścieżka w filmowaniu. Prawdziwe filmy robi się na manualu.
Strasznie dużo trzeba się domyślać przy tych twoich wpisach
To prawda.
Wojmistrz, ja myślę, że:
MaciejCh napisał/a:
fachowe wypowiedzi na dany temat
to opis tematyki tych filmów. To będzie filmowanie gadających głów. Akurat wtedy śledzący twarz AF z 70D miałby szansę się przydać. Można nawet nagrywać samego siebie, bez operatora po drugiej stronie kamery.
Chyba, że ma się mały przetwornik jak w smartfonie lub kamerce ręcznej, wtedy jest duuuużo GO i warto ten AF wyłączyć, żeby czasem nie uciekł w tło.
Po kiego grzyba do gadających głów taki sprzęt? To już nawet do TV idzie teraz czasem materiał ze smartfonów
Temu forumowi nie da się dogodzić. Wybierze ktoś coś po taniości, to dostaje ochrzan że taaaakich rzeczy nie robi się takim tanim sprzętem, a w ogóle to bez dwóch pełnoklatkowych luster i kompletu f/2.8 minimum to nie da się wejść na ślub. Wybiera ktoś coś przyzwoitego ze średniej półki, to mu każą filmować smartfonem do telewizji…
komor, jak dla mnie to MaciejCh może kupić i coś pokroju RED, czy ARRI, nie moja kasa. My nadal nie wiemy NIC o tym co chce robić. To jak by kogoś ciebie pytał, "jaki aparat kupić", zadasz mu kilka standardowych pytań i otrzymasz odpowiedź "samolot".
Specyfika fotografii różni się trochę od filmowania i trzeba być na coś nastawionym plus mieć nieco bardziej rozległą wizję tego co się będzie robić, bo do opanowania nie jest jeden kadr, ale ich sekwencja i ta trudniejsza część - dźwięk. Poza tym każdemu trzeba przypominać, że takie dumne FullHD to zaledwie 2Mpx, a byle aparat cyfrowy ma teraz w okolicy 16Mpx. Jeśli ktoś ma wiedzę, to robi wszystko by nie przeinwestować w dany projekt, poza tym ma się inne podejście jeśli robi się to czysto hobbistycznie, inaczej jeśli w pełni komercyjnie, a jeszcze inaczej jeśli hobby ma być z czasem źródłem dochodu lub przynajmniej nie wymagać inwestowania z własnych środków. Ja współpracuję z ludźmi z tej ostatniej grupy, bo w pierwszej przeinwestowanie jest standardem, a w komercji jest tyle poziomów co w nie jednym drapaczu chmur
MaciejCh [Usunięty]
Wysłany: Pon 19 Paź, 2015
Mam nadzieje, że po sprecyzowaniu ktokolwiek odpowie.
Cel: kręcenie filmów na youtube. Filmy o charakterze, tło statyczne i nagrywana osoba wypowiada się na dany temat.
Potrzebuje kamery bądź aparatu - proszę o poradę, zależy mi na dobrej jakości obrazu oraz dźwięku ale to chyba oczywiste
Ktoś poradził mi canon 70 d z autofocusem - czy to dobry wybór ?
budżet 4 000 zł.
[ Dodano: Pon 19 Paź, 2015 13:28 ]
W tej chwili waham się pomiędzy lustrzanką a kompaktem lub go pro.
Olympus e pl6 lub canon g16 lub canon go pro.
Proszę o jakąś poradę pilnie
Na początku zadałem ci kilka pytań:
Co chcesz filmować? √
W jakich warunkach oświetleniowych?
Jakie masz doświadczenie? (√)
Jaki masz dodatkowy osprzęt?
Jak chcesz rozwiązywać sprawę dźwięku?
Kasa? √
Znam odpowie praktycznie na 3 a zadam ci ich więcej:
Kto będzie stał za kamerą?
W jakiej rozdzielczości będziesz produkował filmy?
W jakim programie chcesz to potem obrabiać?
Jak już napisałem wcześniej, filmować można czymkolwiek i nie warto się obrażać i myśleć przecież chciałem Mercedesa, a ty mi proponujesz rower W mieście w korkach ten bywa znacznie przydatniejszy. Nadmieniłem w ostatnim swoim wpisie, że obraz FullHD to zaledwie 2Mpx i to prawda; dokładnie to 1920 pikseli w 1080 liniach czyli 2073600 pikseli. Nagrać poprawnie taki obraz może większość produkowanego sprzętu, dlatego przepłacanie na nie wiadomo co mija się z celem, za to czasem warto mieć 2-3 kamery i składać z nich film. Jeśli masz budżet 4000zł, większą uwagę przywiązał bym do oświetlenia, mikrofonów i oprogramowania. Sukcesem dobrego zdjęcia jest światło i to samo jest w filmie. Jeśli masz dobrze doświetloną scenę, nawet stary kompakt nagra film o świetnej jakości, bez szumów itd. Większą wagę przykładał bym do bitrate, aby już w procesie zapisu nie tracić zbyt dużo w materiale, a z drugiej strony, YouTube masakruje każdy film ścinając bitrate do 3Mbps dla 1080p. To kolejny powód dla którego nie warto inwestować w dobrą kamerę czy aparat. Następna moja uwaga dotyczy dźwięku. Ktoś kiedyś powiedział, że dźwięk to trudniejsza połowa filmu i tak faktycznie można to odebrać. O ile sam obraz można nagrać dziś czymkolwiek, to na dźwięku traci się najbardziej. W to niestety trzeba inwestować praktycznie najwięcej, o ile nie masz dźwiękowca lub nie kręcisz filmików bez dźwięku, a jedynie dodajesz muzyczkę. Jeden mikrofon to podstawa, a warto nagrywać 2-3 dodatkowe źródła dźwięku jeśli nie masz jak panować nad nim w czasie samego nagrania. Wspomniałem także o oprogramowaniu. Tu też warto zainwestować, ale nie za dużo. Darmowe aplikacje często nie zmontują porządnie filmu, miewają problemy z formatami obrazów i inne ograniczenia, za to wielkie kobyły to czyste przeinwestowanie.
MaciejCh [Usunięty]
Wysłany: Pon 19 Paź, 2015
Na początku zadałem ci kilka pytań:
Co chcesz filmować? √
Wypowiedzi fachowców na youtube na dany temat.
W jakich warunkach oświetleniowych?
Prawdopodobnie siłownie, oświetlenie miejscowe.
Oświetlenie jeśli potrzebne trzba dokupić tylko co:)
Jakie masz doświadczenie? (√)
Zerowe
Jaki masz dodatkowy osprzęt?
Żaden wszystko muszę kupić.
Jak chcesz rozwiązywać sprawę dźwięku?
Myślałem o dodatkowym mikrofonie.
Kasa? √
Znam odpowie praktycznie na 3 a zadam ci ich więcej:
Kto będzie stał za kamerą?
W jakiej rozdzielczości będziesz produkował filmy?
Jak najlepszej
W jakim programie chcesz to potem obrabiać?
Obróbkę pozostawię fachowcom.
Czyli coś do nagrywania, dźwięku oświetlenie to będzie mi potrzebne.
Jak to ugryźć
Na to: Co chcesz filmować? √ Jakie masz doświadczenie? (√) Kasa? √ już odpowiedź znałem
Jestem z tych DIY i lubię jak coś kosztuje mniej niż musi i tak też ci doradzę bo budżecik masz skromny
Kupił bym ze 2 panele 160led lub coś podobnego. Koniecznie musisz mieć zasilanie z baterii/akumulatora, bo przy oświetlaczach miganie widać na filmie. To fajny mobilny sprzęt, ale do dużych stacjonarnych prac, jeśli nie martwisz się o rachunki za prąd, dobrym pomysłem są halogeny 500W takie jak czasem w Lidlu po 129zł bywają. Największym plusem tego rozwiązania jest cena, bo w nią wlicza się także statyw do świateł.
Statyw video to podstawa. Na początek nawet głowicy ślizgowej ci nie potrzeba więc taki nawet za 50zł się nada i nie musi być jakiś specjalnie wysoki, byle nie jakieś rozwiązania z głowicą kulową.
Mikrofon typu shotgun (używam Takstar SGC-598, polecam)
Rozdzielczość determinuje wybór sprzętu, a co za tym idzie jego koszt. Przemyśl to nim zaczniesz cokolwiek robić. Do wyboru z głównych masz:
4K (2160p) bardzo drogi nadal sprzęt, mało kto ma możliwość oglądnąć twój materiał w rozdzielczości natywnej.
FullHD (1080p) chyba najbardziej rozpowszechniony i modny. Polecam!
HD (720p) dziś już mało akceptowalny przy pewnych produkcjach, ale przy "gadających głowach" bez znaczenia.
Jeśli sam będziesz miał stać za kamerą, to polecam Canona, ale nie koniecznie 70D. To będzie przerost formy nad treścią. Całkowicie wystarczył by ci model 600D. Jeśli nie Canon, to polecam Panasonica z serii G lub droższe GH, ale tobie model DMC-G5 by absolutnie wystarczył. Możesz także posiłkować się Nikonami serii D5000, ale z lustrzanek najwyższy bitrate nagrania posiadają aparaty marki Canon. Niezależnie co wybierzesz, staraj się by sprzęt posiadał złącze do podłączenia zewnętrznego mikrofonu oraz odchylany ekran, jak w tych modelach które polecałem. To bardzo wielka i przydatna zaleta tych modeli.
MaciejCh [Usunięty]
Wysłany: Wto 20 Paź, 2015
Dziękuję za nakierowanie
Czyli jednak lustrzanka? a co z obiektywem ?
kompakty w stylu canon g16 lub olympus e pl6 lub kamera go pro odpadają ?
Oba przez ciebie wymienione cierpią na brak wejścia mikrofonu i obracanego ekranu. Ja bym tego do filmowania nie kupił.
Niekoniecznie lustrzanka, może być najtańsza kamera, byle miała jakiś standardowy wtyk do zewnętrznego mikrofonu. Niektóre firmy w swych kamerach mają komunikację z mikrofonem przez stopkę ISO, więc działa tylko z kilkoma modelami, to złe rozwiązanie. Niezależnie czy będzie to shotgun, jakaś pchła w klapie, to jakoś go trzeba zgrywać, a inwestowanie w zewnętrzne rekordery i synchronizacja bywa uciążliwa.
Obiektyw to już wedle uznania. Ja do takich prac nie uznaję AF, za to wiem, że nawet stare "truposze" od analogów montowane przez adapter sprawują się równie świetnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10