Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Używ. Szeroki kąt? Zdjęcia imprezowe do 450zł dla Sony APS-C
Autor Wiadomość
dawido995 
Początkujący

Wysłany: Wto 13 Paź, 2015   Używ. Szeroki kąt? Zdjęcia imprezowe do 450zł dla Sony APS-C

Witam, mam Sony A55 (aps-c) szukam obiektywu do fotografowania ludzi na imprezach. Dużo się ogląda teraz zdjęć z imprez robionych szerokim kątem, również chciałbym zbliżony efekt. Mój budżet to niestety tylko 450zl, obiektyw używany. Proszę niezawodnych forumowiczów o pomoc :wink: [/u]

Reklama

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Sro 14 Paź, 2015   

Za tą cenę najszersza rzecz to niestety kiciak.
Może FE Samyanga.

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 14 Paź, 2015   

ghost napisał/a:
Może FE Samyanga

FE, czyli fish-eye, czyli obiektyw typu rybie oko. Samyang 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye, napiszę na wszelki wypadek, gdyby dawido995 nie znał akurat tego szkła.

dawido995 
Początkujący

Wysłany: Czw 15 Paź, 2015   

Sigma 17-70 2.8-4.5? Co o tym myślicie? Za 450zl takiego znalazlem

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 15 Paź, 2015   

Nie wiem jaki jest stan egzemplarza za taką cenę, ale 17 mm to o 1mm szerzej niż kitowy 18-55. I można przy tej ogniskowej używać f/2.8. Mam ten obiektyw i nadal używam. Ale taki baaaardzo szeroki kąt to nie jest.

dawido995 
Początkujący

Wysłany: Pią 16 Paź, 2015   

Nie wiem jak szerokich obiektywów używana na imprezach, zasugerowałem taki bo ma światło 2.8 przy 17mm, gdzie kit ma 3.5 przy 18mm. Warto za 450zl? Znowu kit kosztuje do 100zl używany...

Znalazłem jeszcze Sony DT 16-105 3.5-5.6, ma kąt 83.1 - 15.4 o, tylko nie wiem czy to dane jeśli użyjemy go na body aps-c. Za 350zl

ghost 
Optyczny

16-105 nie kosztuje 350plnów. Normalna cena za to szkło to 2-3 razy tyle. Unikałbym

dawido995 
Początkujący

Proszę o pomoc w takim razie.

komor 
Moderator

dawido995, w tak niewielkim budżecie Sigma 17-70 wydaje mi się sensownym kompromisem. Ale sam musisz ocenić stan tego obiektywu.

dawido995 napisał/a:
Znalazłem jeszcze Sony DT 16-105 3.5-5.6, ma kąt 83.1 - 15.4 o, tylko nie wiem czy to dane jeśli użyjemy go na body aps-c.

Tak, to będą te same „milimetry” jak w pozostałych obiektywach, więc byłoby o 1 mm szerzej niż z Sigmą. Ale za to ciemniej. No i ta cena.

dawido995 
Początkujący

Sony obiektyw juz sprzedany, Sigma kosztuje 450zl. Brać czy szukać coś lepszego?

komor 
Moderator

Musisz zdecydować sam. :) Ja nic nie wiem o stanie tego obiektywu, nie widziałem ani pół zdjęcia jak wygląda itd.

dawido995 
Początkujący

Nie ma żadnych śladów, rys na szkle itp. Głośność porównywalna do poprzedniego obiektywu Sigma, cóż wszystko ok. Nie wiem tylko jaka jest cena rynkowa tego obiektywu, czy przepłacam czy jak

ghost 
Optyczny

Wysłany: Sob 17 Paź, 2015   

Trudno mi wymyślić cokolwiek w tej cenie.

Jak się nie ma, co się lubi...

dawido995 
Początkujący

Wysłany: Sob 17 Paź, 2015   

Warta ta Sigma ceny, czy różnica do kit taka, że nie warto dopłacać. (450zl Sigma. 100zl kit)

ghost 
Optyczny

Wysłany: Nie 18 Paź, 2015   

Trudno mi powiedzieć, czy do Twoich zastosowań warto. Ogólnie cena ok.

Odpowiedz do tematu