Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Cześć!
Zaczynam poważniejszą przygodę z fotografią, ale nie zawodowo. Zdecydowałem się na zakup dmc fz200 lub dmc g6 + 14-42 albo 14-140. Proszę o pomoc w wyborze. Dziękuję za wszystkievsugestie.
Na razie fotografować 14-42, a potem kupić specjalnie taki jaki okaże się ci niezbędny. Z czasem sam będziesz wiedział czego ci potrzeba. To "potrzeba" może nie wynikać wcale z ogniskowe, a może być to światłosiła. Równie dobrze może się okazać, że lepiej ci kupić nieco większą lustrzankę by mieć jeszcze większą matrycę.
Yacky61 [Usunięty]
Wysłany: Pią 16 Paź, 2015
Dziękuję pięknie.
Potwierdziłeś moje wybory po lekturze wielu artykułów. Rrszta i tak zależy od tego czy ma się zmysł i czucie. Zdjęcia nie robi sprzęt, tylko fotograf.
Pozdrawiam.
muzykowi pewnie chodzi o coś np. takiego:
http://www.oleole.pl/komp...&p=2499.00&cr=0
Obiektyw faktycznie i ciekawszy... tylko czy Toja deklarowana chęć rozpoczęcia poważniejszej przygody z fotografią dopuszcza posiadanie tylko i wyłacznie (przynajmniej na jakiś czas) jednej ogniskowej? Raczej nie do zbliżeń, żeby było jasne.
Swoją drogą, korpus też fajniejszy od g6
Jest tak, że bezlusterkowiec lub lustrzanka sprzedawany jest zwykle z obiektywem kitowym (dla m4/3 jest to zwykle 14-42), którego zupełnie nie ma sensu nie kupować. Po pierwsze dlatego bo sprzedawany jest w bardzo niskiej cenie (coś ok 200 zł różnicy w stosuku do samego body lub nawet mniej). A po drugie dlatego, że można nim robić całkiem dobre zdjęcia w dobrych warunkach oświetleniowych.
Ja zresztą jestem in plus zaskoczony swoim E-PM2 z normalnym kitem 14-42 vrII (niestety ten skrócony naleśnikowaty jest u Olka mało ostry na krótkim końcu w przeciwieństwie do naleśnikowego kita od Panasa) pod względem możliwości robienia zdjęć również przy nieco gorszym świetle. Mogłem nim swobodnie zrobić niezłe nieporuszone i niezaszumione zdjęcia w muzeach i kościołach bez lampy błyskowej. Olek miał tu znaczną przewagę nad moimi starszymi aparatami, k20d, Canonem G9 i Fuji 550 EXR.
Rada byś zaczął, od G5 z obiektywem kitowym i sprawdził czego ci brakuje jest moim zdaniem bardzo rozsądna - ja zresztą tak zrobiłem z moją pierwszą lustrznką.
Chyba, że widzisz super okazję na jakiś dodatkowy obiektyw, której później może nie być.
Jeżeli nie to i nie to, to co? Nie chciałbum lustrzanki, a kasy mam tak do 2500zł. Co byś w takim razie radził?
G5 + 20 1,7ll
Owszem, żadnego zoomu i tylko jedno szkło ...
ale jak na poważnie, to czemu nie? (Choć do 2500 zł zmieściłbyś się na upartego z GX7+20 1,7ll,
a z tym tandem to już naprawdę fajna zabawa.)
Zobacz, taki Sony RX 1 - ponad 3000 euro i tylko jedna ogniskowa.
Błąd? Skądże. Z pełną premedytacją ogniskowa 35 mm.
Ów 20 1,7 da na matrycy m4/3 pole widzenia szkła 40 mm na pełnej klatce.
Nie zrobisz tym szkłem każdej fotografii, jaką sobie wymyślisz, niemniej frajda fotografowania, zabawy w kadroweanie, do tego z zoomem "nożnym" gwarantowana.
Jeszcze inne rozwiązanie to kupić używany GF1 a do niego 20 1,7ll+ Sigmę 60 2.8 DN.
Zapewniam Cię, że i tym aparatem zrobisz bdb zdjęcia - Twój pomysł na kadr jest ważny i szkła.
Przy tym, matryca tego aparatu pozwoli Ci na to i owo. Nie ma tragedii, tym bardziej za grosze...
Zobacz, to jest z GF1.
www.forum.optyczne.pl/album_page.php?pic_id=8769
Gdybym tego Ci nie napisał i nie odnalazłbyś w exifie, byłoby Ci to obojętne.
Liczyłby się kadr (ten jest jaki jest), czyli tak naprawdę wszystko zależy od tego co chcesz fotografować.
Kupno GF1 i jasnych szkieł to jest kompromis między budżetem, a potrzebami.
Następny jest GX1 - tyle, że bez wizjera, który ok 800 zł kosztuje.
G5 ma wizjer taki, jak dołączany w GX1, tyle, że G5 jest tańszy i można jeszcze nowy dostać.
Kupując któryś z tych aparatów z ciemnym zoomem pozostajesz co prawda z zaletami zoomu, ale i z ciemną optyką f3.5-5.6
O jak to fajnie jak ktoś ma bardzo dobry zoom nożny. Ale czasami naprawdę nie ma się czasu na jego użycie.
A czy zupełnie nie można mieć i podstawowego kita i 20/1.7? Czy to jest jakieś poważne niebezpieczeństwo "zmanierowania" się poważnego amatora fotografii i ciężki grzech przeciw czystości tego zajęcia?
A czy zupełnie nie można mieć i podstawowego kita i 20/1.7?
Dziś, kupując w Polsce nowy sprzęt z ograniczeniem cenowym 2.5 tys. złotych niestety nie można. G5 z 14-42 to 1400 złotych. Pana 20/1.7 to cn. 1250 złotych.
Gdy rozpatrujemy używany obiektyw 20/1.7 to można, ceny startują od 9 stów.
Zestawów G6 lub G6 z 20-tką jak mi się wydaje brak. GX7 z 20-tką i używane 14-42 to podchodzi już pod 3 tys.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13