Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 18 Paź, 2015 Lornetka Delta Optical Voyager II 12x50 warto ?
Chciałbym sobie sprawić uniwersalną lornetkę z dobrym powiększeniem, czy lornetka Lornetka Delta Optical Voyager II 12x50 będzie dobra ?
http://deltaoptical.pl/bl...2x50,d2003.html
Robiłem ostatnio przegląd rynku pod kątem 12x. Lornetek o takim powiększeniu jest mało, a dobre i tanie chyba nie występują. Moim zdaniem Nikon 12x50ex jest najtańszą jaką można polecić.
Jako sprzęt uniwersalny traktuje się 8-10x42. Czemu chcesz 12x?
anubis76 [Usunięty]
Wysłany: Nie 18 Paź, 2015
Zwyczajnie chcę lornetkę o jak największym powiększeniu w sumie po to jest lornetka żeby widzieć daleko oczywiście pójdę na kompromis. Ten nikon jest za 560 zł może uda się kupić używkę albo coś rosyjskiego.
ps. znalazłem Nikon ACULON A211 12x50 w cenie ok 300 zł nówka.
Pytanie, czy obserwowales kiedys przez lornetke 12x, czy utrzymasz ja stabilnie i wygodnie przy oku.
Rosyjska optyke sobie daruj. Uzywane EX mozna trafic na ebay za mniej niz 300 zlotych.
Od zoomów to się trzymaj z daleka. Jeśli aż tak bardzo zależy Ci na parametrach 12x50 i nie możesz przeznaczyć więcej kasy to ten Nikon Aculon będzie rozsądną propozycją.
Uniwersalna lornetka o dużym powiększeniu to 10x50 lub 10x42.
12x to baardzo duże powiększenie - i tak jak pisze Kimek27 ciężko patrzeć bez podparcia przez taką lornetkę, sama z siebie jest ciężka i ma bardzo ciemny obraz. Z kolei tanie (do 2000pln) zoomy to totalna porażka.
Maciek,
12x50 ma ciemny obraz? Kto Ci naopowiadał takich głupstw? Na dniu czy wieczorem taka źrenica spokojnie wystarcza z zapasem, ale w nocy owszem - nie będzie tak jasna jak 7x50. No ale ten kto zakłada temat to chyba nie jest myśliwym?
Ciężko patrzeć bez podparcia przez taką lornetkę? Chyba tylko w nocy na gwiazdy, na dniu dla mnie to nie problem operować przy powiększeniu 12x
@widoczek - anubis napisał, że chce lornetkę uniwersalną o dużym powiększeniu. Myślę, że 10x będzie w takim przypadku w sam raz - i tak zaproponowałem.
12x jest w mojej ocenie również taka jak napisałem: ciemniejsza, ciężka i trudna do utrzymania bez drgań obrazu. Dodam na marginesie, że wprawdzie iloczyn średnicy obiektywu do powiększenia plasuje ją w okolicach 10x42 ale pamiętaj, że jak napisał Marlut w takiej cenie nic dobrego się nie dostanie więc transmisja będzie max 75%. W tym przypadku być może jeszcze mniej - gdyż jak wynika ze specyfikacji rozpatrywany przez anubisa Voyager waży tylko 800g.
Co do drgań obrazu - osobiście nie spotkałem nikogo, kto nie narzekałby w 12-tce na drżenie obrazu i nie szukał jakiegoś oparcia chcąc np. przeczytać odległy napis. Oczywiście trudno mi Tobie zaprzeczać czy polemizować, gdyż każdy ma swoje preferencje - niemniej jednak moim zdaniem uniwersalne jest coś co pasuje względnie każdemu, a 12-tkę bardziej można zaliczyć do sprzętu do specyficznych zastosowań
Entry 10x50 a lepiej Aculon 10x42. Lornetka 12x jest mało uniwersalna. Najtańsza jako taka to dziś DO Discavery a wcześniej był faktycznie Voyager. Na obie raczej szkoda pieniędzy bo trzeba potem robić zakupy drugi raz a po co. Kiedyś człowiek kupił BPC i po trzydziestu latach była OK ale kosztowała wymierną cześć średniej krajowej. Dziś najtańsze, chińskie lornetki są w stanie rozkolimować się leżąc w szafie a w plecaku się rozpadają. Chcąc mieć dostatecznie dobry produkt także musisz wydać wymierną część pensji.
Ostatnio zmieniony przez Abs Nie 18 Paź, 2015, w całości zmieniany 1 raz
Lornetka 12x nadaje się do krótkotrwałych obserwacji z ręki bez podparcia ze względu na wspomniane przez przedmówców drgania obrazu. Problemem także może być dość małe pole widzenia i niewielka głębia ostrości. Przy taniej optyce będziesz mieć nawet problem z wyostrzeniem obrazu. Najlepiej zrobisz jak pójdziesz do sklepu i sam sprawdzisz to w praktyce- unikniesz rozczarowań.
Chciałbym sobie sprawić uniwersalną lornetkę z dobrym powiększeniem, czy lornetka Lornetka Delta Optical Voyager II 12x50 będzie dobra ?
http://deltaoptical.pl/bl...2x50,d2003.html
Na tak postawione pytanie można odpowiedzieć tylko tak: zależy dla kogo
A na pewno można powiedzieć, że Lornetka Delta Optical StarLight 15x70 będzie nawet lepsza:
http://deltaoptical.pl/bl...5x70,d2765.html
Kupiłem rodzinie model 8x40, pobawiłem się kilka dni,
ani ja, ani tym bardziej rodzina nie mają zastrzeżeń.
W kategorii 'Lornetka dla Kowalskiego' nic lepszego się nie znajdzie!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10