Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 21 Paź, 2015 Sony SLT-A58 + Tamron AF 18-200 mm do fotografowania wnętrz?
Witam.
Muszę kupić aparat do robienia zdjęć wnętrz, często słabo oświetlonych. Mam małe doświadczenie ale nauczę się co i jak. budżet ograniczony do 2000 zł. Czy ten aparat:
Sony SLT-A58 + Tamron AF 18-200 mm
z tym obiektywem na da się do moich potrzeb?
Obiektyw wąski i ciemny. Do wnętrz przydałby się szeroki kąt widzenia, najlepiej UWA. No i światło powinno być jak najlepsze, a tutaj brakuje obu tych czynników.
Aparat z lustrem półprzepuszczalnym też nie bardzo, bo część światła nie trafia na matrycę, a przy słabym oświetleniu ma to znaczenie, trzeba będzie używać większego ISO. No i nie wiem jak się sprawdza elektroniczny wizjer w tych warunkach. Jeśli chodzi o szumy to sony tu też szału nie robi.
W tym budżecie trudno będzie się zmieścić z UWA. Można np. Tokina 11-16 2.8 (1500zł) i canon 500D (900zł), ewentualnie podobny zestaw z nikonem. Niestety przekraczają bużet.
Najtańszy szeroki kąt to canon 10-18, niecałe 1000zł nowy, do tego jakaś używana puszka i można się zmieścić w 2k zł. Niestety ten obiektyw jest ciemny, to utrudni pracę w słabym świetle, no chyba że zdjęcia będą robione ze statywu.
Ogólnie to wszystkie obiektywy mające najszerszy kąt węższy niż 16mm bym odpuścił.
Witam.
Dziękuję za odpowiedź. Ten zestaw który podałeś, szukałem ale wychodzi mi ponad 3 tyś. Niestety nie mogę na niego sobie pozwolić. A może jest szansa na jakiś kompromis? Może mniej szerokokątny obiektyw? Przepraszam, że wybrzydzam.
Dziękuję za informację wraz z linkami.
Pewnie wybiorę model nikon 5100 ale znalazłem ofertę nikon 5200 droższą jedynie o 100 zł.
http://e-mixnet.pl/pl_PL/...-VBA350K007/360
Co o tym aparacie sądzicie, niby nowszy model ale ja już pogubiłem się w tym wszystkim.
Druga sprawa to kupowanie używanego obiektywu i aparatu- na co zwrócić uwagę?
Pozdrawiam
Ja bym wolał D5100. Starszy model, ale ma mniej upakowaną matrycę, przez co szumy powinny być mniejsze, a 16Mpix jest wystarczające.
Używana puszka to trzeba patrzyć przede wszystkim na przebieg migawki, zewnętrzne otarcia, obicia, uszkodzenia. Sprzęt jest całkiem wytrzymały i nawet niezbyt duże uszkodzenia mogą wskazywać na duży upadek itd. Migawka w amatorskich modelach ma wytrzymałość około 50k zdjęć (przynajmniej w canonie), więc wypadałoby szukać puszki z przebiegiem kilka, kilkanaście tysięcy zdjęć. Przebieg można zawsze sprawdzić.
Szkła podobnie, nie powinny nosić śladów rozkręcania czy obić. Jakieś pyłki to rzecz normalna przy używkach i prawie zawsze się trafią, nie ma co się tym przejmować ale oczywiście powinno być ich jak najmniej. Soczewki mają być nieporysowane i bagnet zbytnio nie zdarty, co się czasami zdarza. W przypadku niektórych szkieł casami pojawiają się luzy na obudowie, na to też trzeba patrzeć.
Fajnie jak można sprzęt osobiście zobaczyć i sprawdzić, to duży plus.
Dziękuję za pomoc. Teraz trzeba coś kupić. Dam znać co się udało kupić. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
[ Dodano: Czw 22 Paź, 2015 13:05 ]
Witam wszystkich jeszcze raz. Trochę się pozmieniało. Będę mógł odliczyć vat od sprzętu więc zdecydowałem się na nowy:
Nikon d 3200 za 1200 zł i Tokina AT-X 124 AF PRO DX II 12-24mm Nikon za 1800. razem 3000 ale vat odliczę.
Myślałem na używanymi tak jak mi radziliście ale sprzęt jaki znalazłem jest dość daleko ode mnie i nie mam jak sprawdzić, a koszt podróży też się liczy.
Mam nadzieję, że ten zestaw ma sens i będę mógł go zastosować do moich potrzeb. Co o nim myślicie?
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za rady
Z większym budżetem jednak proponowałbym tokinę 11-16, jest szersza i ma stałe światło 2.8, które się przydaje.
Tu np. jest za 1800 jeszcze na gwarancji:
http://allegro.pl/tokina-...5728015668.html
Ta druga ma trochę bardziej uniwersalne ogniskowe, ale coś za coś.
Nie ma co też przesadzać, jeżeli sprzęt jest dokłądnie opisany, są jego dokłądne zdjęcia to można spokojnie kupować wysyłkowo. Przez allegro też jest jakieś wsparcie w razie problemów. Przebieg najczęściej jest podawany przez sprzedających w opisie.
A o nikonie D3200 nic nie powiem, bo go nie znam. Możesz spojrzeć na test optycznych bo chyba jest.
Witajcie.
Ten obiektyw - Tokina 11-16 nowy kosztuje 2169 zł . czy warto dopłacić te prawie 400 zł? Mam spory dylemat- tu kilka setek dodać na lepsze body tam na lepszy obiektyw i jak nic robi się 4000 zł a miało być 2000. A tak na początku to miał być trochę lepszy kompakt i tyle
Powiem szczerze pełna rozterka, ale nikt nie mówił, że będzie łatwo. Dziękuję za rady.
Pozdrawiam
Chyba jednak lepiej 12-24, skoro ma być to główny obiektyw, jednak te 24mm się przydadzą.
No i w budżecie się zmieści.
A lustrzanka nawet na wysokim iso da znacznie lepsze efekty niż jakikolwiek kompakt.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11