Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Wto 10 Cze, 2008
LUMIX FZ18 vs Olympus SP-570 UZ vs Sony DSC-H50 vs Nikon P80
Autor Wiadomość
qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

Wysłany: Nie 13 Lip, 2008   

Za te fundusze masz do wyboru:

Nikon D40 + Nikkor 18-55 i Nikkor 55-200 (z tym "poniżej" D80 - zupełnie tego nie rozumiem moim zdaniem bzdura zwłaszcza przy tych funduszach)

albo

Olympus E510 + ZD 14-42 i ZD 40-150 - w pełni funkcjonalny korpus ze stabilizacją i Live View, aparat w technologii 4/3

Wybór należy do Ciebie ;)

Reklama

Lughard 
Nowy

O, to już jest konkretny wybór :wink: .

Przejrzałem ofertę sklepów internetowych i na Agito znalazłem Nikona D60 + obiektyw AF-S DX 18-55 G ED + obiektyw AF-S DX 55-200 G ED VR za 2100 zł. Chyba warto się szarpnąć jeszcze o te 300 zł za 10,2 Mpx... ale kolejnych 300 już na pewno nie dam rady :razz: .

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

No i uważam, że do Twoich potrzeb, to bedzie klasa sprzęcior i nie będziesz raczej żałował tego szarpnięcia 300 zł ;)
Podejrzewam, że Twoim kolejnym nabytkiem będzie jakaś lampa (SB 600 - taka mała sugestia ;) ), byś mógł rozświetlać troche te pomieszczenia, odbijając świato np od sufitu i ścian, bo lampą wbudowaną raczej nie poszalejesz, no i wali światłem na wprost, na fotografowany obiekt, a to raczej słaby efekt na zdjeciu daje ;)

Gratuluję wyboru! ;)

Lughard 
Nowy

Dzięki :wink: . Niemała w tym Twoja zasługa. Bardzo dziękuję za naprowadzenie na właściwy tor :smile: .

Apropos lampy - z całą pewnością się przyda, ale to zakup na dalszą przyszłość. Zwłaszcza, że cena niemniej wytrawna od samej lampy :razz: .

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

Lughard napisał/a:
Niemała w tym Twoja zasługa. Bardzo dziękuję za naprowadzenie na właściwy tor .

To miłe, choć trzeba przyznać, że niezły OT zrobiliśmy w temacie :roll: - może Szanowna Administracja nas za to nie zbanuje ;) - przepraszamy :)

Jakby co - proszę wyjąć i przenieść do "Pomoc w wyborze lustrzanki" ;) - Chociaż z drugiej strony... ...jak się kiedyś znajdzie ktoś z podobnym problemem i chęcia zakupu hybrydy, to nie trzebabędzie go już nakierowywać na "właściwy tor"... ;)

Dobrego światła życzę ;)

sfinks 
Bywalec

Wysłany: Sro 16 Lip, 2008   

zgadzam się ze poniżej d80 nie ma co..lecz jest jeszcze d70s ale to niech się wypowiedzą Ci co troche o nim wiedzą, lub sam poczytaj w necie; )

mariusz13 
Nowy

Wysłany: Sro 16 Lip, 2008   

witam , jestem tatuskiem trzy letniego malucha , bardzo ruchliwego jak chyba wiekszosc dzieci w tym wieku , chcialem kupic sobie jakis fajny aparacik i pomyslalem o ultrazumie aby popstrykac synkowi fajne fotki , mam tylko zenita 12xp , robi dobre fotki ale niestety to nie "cyfra" trzeba filmy itd . pomyslalem ze moze olympus uz 570 albo nikon p80 albo lumix fz 18 jednak wczesniej chcialem zapoznac sie z opinia kogos kto ma o tym pojecie , jesli ktos chcialby mi podpowiedziec , doradzic bylbym wdzieczny

bodym
[Usunięty]

Wysłany: Nie 17 Sie, 2008   

Witam !
Mam zamiar kupić jeden z aparatów podanych w temacie. Jednak większość dyskusji o kompaktach - superzoomach schodzi na temat wyższości lustrzanek nad kompaktem.
w związku z tym mam pytanie do qadest1, bo widze że masz i FZ18 i lustrzankę. Czy rzeczywiście jest aż tak duża różnica między zdjęciami robionymi przez te aparaty, czy porównywałeś zdjecia robione w tych samych warunkach?
Ostatnio zmieniony przez bodym Nie 17 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

bodym napisał/a:
pytanie do qadest1, bo widze że masz i FZ18 i lustrzankę. Czy rzeczywiście jest aż tak duża różnica między zdjęciami robionymi przez te aparaty, czy porównywałeś zdjecia robione w tych samych warunkach?

Możesz mi wierzyć na słowo ;) różnice są widoczne gołym okiem (i niekoniecznie na zdjeciach robionych w tych samych warunkach (często są to gorsze warunki) ;) ) Z lustrzanki zdjęcia są ostrzejsze, odwzorowują więcej szczegółów, mają przyjemniejszy bokeh.
Choć porównójąc pracę obydwóch moich aparatów, przyznać muszę, że czasami (przy zdjęciach nocnych i w gorszych warunkach oświetleniowych) Panasonic nadrabia w stosunku do E410 doskonałą stabilizacją Mega O.I.S. II - do ISO 400 rewelka :) Dlatego jeśli miałbym polecić Olka z E - systemu, to zdecydowanie E510/520 ze względu na stabilizację, choć ja już bez niej się nauczyłem focić ;)

Więc jeżeli chcesz którys z podanych w temacie i wydać do ~1000 PLN to zdecydowanie FZ18 lub Fuji S9600 :!: Jeżeli możesz dołożyć do ~2000 PLN-ów to zdecydowanie dołóż do Olympusa E510 + ZD 14 - 42 + ZD 40 - 150 - i masz w pełni funkcjonalne body ze stabilizacją, czyszczeniem matrycy i LV oraz z przyzwoitym optycznie kit'em

Lub (jeżeli masz awersję do systemu 4/3) Nikon D40 + Nikkor 18-55 i Nikkor 50-200 - ale tu juz nie będziesz miał stabilizacji ;)

bodym
[Usunięty]

Thx za szybką odpowiedź. Raczej zdecyduję się na FZ18, Fujji zdaje sie nie ma stabilizacji. E510/520 mocno mnie kusi, ale sam aparat(z obiektywami) to nie wszystko. Dokupię filtr, "szkiełko powiększające" :mrgreen: , kartę to i tak mnie wyjdzie na jakieś 1,5k.

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

Fakt Fuji nie ma stabilizacji, ale bez tego da się żyć ;) (możesz mi wierzyć na slowo ;) ) Za to w S9600 masz większą fizycznie matrycę DR (Dynamic Range - rozpiętośc tonalna) odchylany ekranik, ostrzenie i kadrowanie za pomocą pierścieni na obiektywie, do pełni szczęścia brakuje mu tylko akumulatorka dedykowanego i tej nieszczęsnej stabilizacji ;)

miki97 
Nowy

Wysłany: Pon 18 Sie, 2008   

Najlepiej FZ28 to dobry APArtacik mam go i jest super a sam uporawiam Slalom gigant i to co robiłem zdięcia bo byłem na zawodach i robiłem zdięcia kolegom :) to super zdięcia a stabilizacja wyśmienita polecam fz28 :)

Odpowiedz do tematu