Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witajcie
Stoję przed dylematem jaki rozwiązuje ten dział, czyli wyboru cyfrowej lustrzanki.
Myślę, że trzeba odpowiedzieć sobie na kilka pytań
1) Jakie zdjęcia robię?
-> Jak np. pojadę gdzieś, tj. turystycznie to robię zdjęcia tam, architrktury, ludzi którzy tam są, flory czy fauny, bez specjalnych wymagań etc.
-> Targi/konwenty, w szczególności wszystko związane z fantastyką
-> Wydarzenia jak np. manifestacje
-> Rodzinne
-> Nocą ze statywu
2) Czego mi brakuje w tym co mam?
Mam Nikona d60. Brakuje mi
Lepszego autofokusa
Wrażenia pancerności
Wyższych ISO (tu 800 to maks na co się decyduję)
Szybkości elektrycznej
Dostępu do opcji (tu wszystko przeklikuję z menu)
3) Czego nie szukam?
Filmowania
Livevie
Małej masy
Bajerów jak Wi-Fi czy giepeeres
3) Ile mogę wydać?
4000 uwzględniając promocje jest realne
4) Forma zainteresowania?
Czysto amatorska
5) Co posiadam?
Nikon d60
Nikon nikkor 35/1.8
Ten kit co dawali do d60
Statyw
6) Czemu nikon?
Bo jestem bardzo zadowolony ze stałki, którą mam, a tak musiałby ją sprzedać.
7) Plany na przyszłość
Kupić standardowy zoom, trochę po podróżować, żeby to wykorzystać, nauczyć się trochę
Ile czasu to ma słóżyć?
3-4 lat, czyli do końca studiów, potem jak cały etat będę miał to i więcej złota i inne myślenie. Podaję 3-4 lata, bo już mi się trochę wiecznie studiuje
Moja prośbą?
Podajcie mi jaki korpus kupić na dzień dzisiejszy (czy tam noc), w takiej kwestii cenowej jak kosztuje d7200, ale może być taniej, podajcie dlaczego, może być konkurencja, nie znam jej, ale jestem na to otwarty. Przed kupnem pewnie jeszcze pochodzę popatrzę, może od kogoś wypożyczę, potestuję, poczytam.
Rozumiem, że to jest kwota ok 4200-400 cashback = 3800. W ogóle nie myślałem o Canonie, a może to też by była opcja tylko wtedy sprzedaję moją stałkę i kupuję tam bliźniaczą.
Weź D7200, znowu ci na parę lat wystarczy i za rok nie będziesz gadał sobie pod nosem "!#%@# 7100, a mogłem kupić 7200".
W Canonie musiał byś kupić 7D MkII żeby poczuć się tak samo "pancernie", a to jeszcze większy wydatek, poza tym znasz już system Nikona, jego ergonomię i menu.
Przy cashback dostajesz zwrot ale - nie od razu w sklepie tylko jakieś 30 dni po pozytywnej weryfikacji twojego zgłoszenia przez Nikon...
Musisz też przesłać listem poleconym Nikonowi skany paragonu i kart GW. - wszystko masz w regulaminie ....
Pozytywna weryfikacja polega tylko na tym czy dopełniłeś formalności - nie jest na zasadzie konkursu czy szybkości zgłoszeń...
Ja myślę, że D7100 by styknął. D7200 to nieco lepsze filmy. Poczytaj sobie testy na Optycznych ....
Zamiast kita pomyśl może nad Sigmą 17-50 2.8 ....
Pancerny Canon jest droższy i ma dosyć drogą 35tkę - Chyba, że jakąś starą 35 2.8 znajdziesz.... Matryce zaś słabszą ma od Nikona, więc chyba nie ma co kombinować ...
mpsk2 [Usunięty]
Wysłany: Sro 18 Lis, 2015
Tak, też myślałem że 7d nie podchodzi pod mój budżet
Co do d7200 vs d7100 to rozumiem, że dostaję 0,1 mpx więcej, czyli nic, większy zakres iso, nie wiem jaki to by miało wpływ na to co robię, 6400 to i tak z mojej perspektywy progres spory, te bajery jak Wi-Fi to traktuję jak badziewie niepotrzebne, no i różnica w gotówce. Filmów nie kręcę.
Warto do płacić w związku z tym do d7200, jak to wygląda w praktyce, bo teoretycznie to widzę z testów.
większy zakres iso, nie wiem jaki to by miało wpływ na to co robię
Docenisz szybciej niż sądzisz, jestem o tym przekonany, a to z powodu tego:
mpsk2 napisał/a:
-> Targi/konwenty, w szczególności wszystko związane z fantastyką
-> Wydarzenia jak np. manifestacje
Co do tego czy D7100 czy D7200 to niech się nikoniarze wypowiadają. Ostatnio na forum jest parcie na polecanie Nikona, a nie Canona, bo ma lepszą matrycę, większy zakres dynamiczny, elastyczniejsze RAW-y itd. A potem się okazuje, że jednak banding w D7100 to występuje w realnych zdjęciach itd. Nie wiem czy w D7200 poprawili to, ale większy zakres ISO przy niezmienionej ilości megapikseli powinien oznaczać większe możliwości.
mpsk2 [Usunięty]
jeszcze jedna rzecz to większy bufur
będę miał z tego jakiś zysk? pewnie nie.
Ale fakt, raczej pójdę w kierunku d7200.
Teraz jaki możecie polecić standardowy zoom w kontekście pierwszego posta do 3000 zł?
dcs [Usunięty]
To ja czysto teoretycznie
D7200 ma przede wszystkim
nowszy procesor obrazowy, co trochę zwiększyło ilość (w czasie, nie-prędkość) zdjęć seryjnych
i czulszy AF.
Nie wiem, czy bym sobie nie poszukał używanego D6x0 za tą kasę.
(50/1.8 jest tani, zostanie dokupienie zooma standardowego)
albo D7100 i Sigmę 17-50/2.8
Mam d7100 i powiem Ci... bież d7200 i tyle. Skoro finansowo masz wystarczająco żeby kupić d7200 to go kup. W d7200 nikon pozbył się takich "głupich" wad które ma d7100 - mały bufor i banding(który zauważysz fotografując w nocy na wyższych iso) nieco lepszy AF. Mówisz, że nie korzystasz z WiFi i GPS a nawet się nie skapniesz kiedy zaczniesz Ja sporo podróżuje ze swoim sprzętem i jak dla mnie d7100 + sigma 17-50 f/2.8 + (ewentualnie)nikkor 70-300 vr załatwiają sprawę.
dcs, napisał, że można kupić za to już coś z D6x0 tylko że później szkła do tego będą droższe i większe. Znam 3 osoby z nikonowskiego forum, które podróżują i miały pełną klatkę, sprzedały wszystko na rzecz właśnie d7200
dcs [Usunięty]
matys
Ale jak OP ma 3000zł na standardowy zoom,
to już może myśleć o Tamron 24-70/2.8 VC (3500).
Tokina 24-70/2.8 (bez stabilizacji) (5000zł) u nas jest za droga (na razie?)
W usa jest tańsza http://tnij.at/62324 od Tamrona.
[ Dodano: Sro 18 Lis, 2015 12:28 ] spox1989, tak na prawdę, to wystarczyłby do tego aparat z obiektywem za 3000zł (albo i jeszcze mniej) + punkty: 1, 5, 6, 7.
Obiektyw makro w twoim przypadku uważam za zbędny.
mpsk2, weź do ręki swojego D60, wkręć 18-55mm, przyłóż do oka i pomyśl, jak szerokiego kąta potrzebował byś dla swojej fotografii. Ja lubię szeroko, więc 24mm na APS-C były by za wąskie jak na skrajny kąt widzenia.
Jak by do takich zastosowań porównać użyteczność 17-50 do 24-70?
Te dwa obiektywy są swoimi odpowiednikami dla matryc APS-C (ogniskowe 17-50) oraz FF (ogniskowe 24-70). Generalnie na obiektywy do FF trzeba wydać więcej, jeśli chodzi o zoomy standardowe. Ja jestem zwolennikiem tego, żeby najpierw zrobić sobie dobrze w szklarni, a dopiero potem wymienić małą matrycę na dużą (i przy okazji nieuniknienie zmienić zoom standardowy), choć oczywiście zależy to mocno od rodzaju wykonywanych fotografii i charakteru fotografa.
mpsk2 [Usunięty]
komor napisał/a:
Ja jestem zwolennikiem tego, żeby najpierw zrobić sobie dobrze w szklarni, a dopiero potem wymienić małą matrycę na dużą
Czy ta idea nie zakłada przypadkiem, że albo się kupuje wszystko od razu na FF albo potem się zostaje z toną sprzętu do sprzedania?
Zanim kupiłem 35/1.8 i tak prawie wszystkie zdjęcia robiłem na ogniskowych ~33 mm, a małą resztę na 50-55 mm (może 20%).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10