Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Fuji ma przewagę, ale czy znaczną to już dyskusyjne.
Ogólnie Fuji fajny system (chociaż np brak sensownych lamp), ale o wiele za drogi. Można się zgodzić, że bezlusterkowce to droższe zabawki niż lustrzanki, ale ceny Fuji to już totalny skok na portfele klientów.
Obecne aparaty praktycznie wszystkich systemów nie przeszkadzają w robieniu zdjęć i często możliwości sprzętu wyraźnie przerastają możliwości "operatora" tego sprzętu. Jeżeli cię stać i ci się jakiś aparat (i obiektywy) podoba to go kup. Każdy wybór będzie całkiem dobry.
Na cashback Fuji nie ma monopolu. Inni producenci również korzystają z takich promocji.
Waszym zdaniem które body jest najlepsze?
Podobno Fuji ma znaczna przewagę nad panasem i olkiem?
Gdy chcesz pliki jpg z aparatu - moim zdaniem wyraźną.
Gdy Rawy do obróbki zewnętrznej - mniejszą, ale tyż..., tyle że w tym drugim wypadku bym się tym w ogóle nie przejmował. Swoją drogą Fuji ma wciąż mniej 'doskonały' AF od m4/3.
Jeśli Cię na obiektywy Fuji stać, to śmiało. Ja wzdychałem do tego sprzętu, ale z ww. powodu finansowego podziękowałem.
marco14 napisał/a:
Na valuebasket cena za Olka Em5 Mark II niecałe 4200zł .
Ktoś tam kupował?
Ja nie. Ale unikłabym. Można za to popatrzeć ile to kosztuje w jakiś sensownych sklepach internetowych w Niemczech, Belgii itd.
Fuji aż tak drogie?
Chyba tylko nowe poza promocjami. Podczas cashbacków można sporo zjechać z ceną a ceny używek są niższe niż w innych systemach . Więc drodzy koledzy nie przesadzajcie ,że fuji aż tak drogie jest.
Ja także nie śpię na pieniądzach ,ale lubię mieć poczucie dobrze wydanych pieniędzy.
W cyfrowe.pl był ostatnio XT10 z 16-50 za 2499zł - 215zł cashback. Przegapiłem niestety....
Jeszcze chodzi mi po glowie ten GX7 z 20/1.7 praktycznie body wychodzi za 800zł odejmując cene obiektywu. Bardzo kusząca propozycja
marco, drogie nie drogie... jak masz dobre ceny na obiektywy to OK. Moim zdaniem ich normalne ceny są wysokie nawet wśród w ogóle niezbyt tanich bezlusterkowców.
Cena korpusu z ciemnym zoomem to pikuś. Ile kosztują jasne stałki (fakt, ze są tam takie o świetle 1.4 albo i 1.2... ale często tańszych odpowiedników 1.8 nie ma) i zoomy 2.8?
Co do cen używanych.... hmmm... jeśli taka niby-portretówka 56mm/1.4 uzywana za 2.8 kPLn jest tańsza od analogicznych (kąty widzenia) portretówek w innych systemach...
Fuji aż tak drogie?
Chyba tylko nowe poza promocjami. Podczas cashbacków można sporo zjechać z ceną a ceny używek są niższe niż w innych systemach . Więc drodzy koledzy nie przesadzajcie ,że fuji aż tak drogie jest.
Możesz podać te porównywalne ceny Fuji?
Bo ja jeszcze nie widziałem odpowiedników w cenie nowych: M.Zuiko AF 1,8/45 (poniżej 200 EUR), M.Zuiko AF 1,8/25 (264 EUR), Panasonic Lumix G 25mm F1.7 ASPH (179 EUR), Panasonic Lumix G 20mm f/1.7 II ASPH (280 EUR), Panasonic Lumix G 42,5mm F1,7 ASPH (330 EUR).
Ceny z kilku niemieckich sklepów (wysyłka do Polski 10-15 EUR).
Możliwe, że można znaleźć jeszcze taniej.
Witaj, ja rownież przegapiłem promo na X-T10 w cyfrowe.pl. Zły jestem jak cholera bo za 2500 można było kupić body z kitem. Teraz trzeba kupić w normalnej cenie...ja biorę na pewno 35 1.4 plus 60 2.4 macro bo żal nie skorzystać z 1300 zł cashbacku za zakup drugiego obiektywu. Po odjęciu kasy masz dwa super szkła za 2700 brutto do tego jest jeszcze cashbacku na samo body. Ktoś wyżej pisał, że Fuji drogo..?? Proszę porównać ceny w Olympusie.
Wracając do tematu ja polecam Fuji ze względu na mniejszą głębię ostrości niż w systemie m4/3. Dla mnie ma to znaczenie gdyż jestem przyzwyczajony do matryc apsc. W olku ze względu na mniejszą matrycę masz znacznie trudniej i nawet jasna stalka nie da takiego rozmycia tła jak na większej matrycy w Fuji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10