Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fuji XT10 vs Panasonic GX7 vs Olympus EM10
Autor Wiadomość
snufkin 
Rozmowny

Wysłany: Sob 21 Lis, 2015   

WinSho napisał/a:
Po odjęciu kasy masz dwa super szkła za 2700 brutto do tego jest jeszcze cashbacku na samo body. Ktoś wyżej pisał, że Fuji drogo..?? Proszę porównać ceny w Olympusie.

Z perspektywy cen to słabe te porównanie. W m43 można kupić Panasonic G 25 F1.7 ASPH za 179 EUR i do makro sam niedawno kupowałem nowy M.Zuiko AF 2,8/60 za 300 EUR. Do tego nie trzeba wydawać 1000 EUR/4000 PLN by skorzystać z cashbacku bo te obiektywy Olympusa/Panasonika można kupować osobno.
Cytat:
Wracając do tematu ja polecam Fuji ze względu na mniejszą głębię ostrości niż w systemie m4/3. Dla mnie ma to znaczenie gdyż jestem przyzwyczajony do matryc apsc. W olku ze względu na mniejszą matrycę masz znacznie trudniej i nawet jasna stalka nie da takiego rozmycia tła jak na większej matrycy w Fuji.

Mała czy duża głębia ostrości (rozmycie tła) to nie wada, a cecha. Czasem to zaleta, czasem wada (makro, słabe warunki oświetleniowe). Wszystko zależy od aktualnych potrzeb. Takie wnioski jak Twoje to zwykłe zakłamanie rzeczywistości, ale to zbyt flejmowaty temat by go dalej kontynuować.

Oczywiście Fuji to świetny system (sam o nim intensywnie myślałem), ale nie ma co zaklinać rzeczywistości i negować faktu, że to drogi wybór i trzeba mieć tego świadomość przy wyborze.
Wcześniej pytałem o podanie tych porównywalnych cen bo wtedy Fuji byłby lepszym wyborem. Tylko gdzie te niby konkretne ceny, które byłyby porównywalne z tymi m43?

Reklama

WinSho 
Nowy

snufkin Słabe to jest Twoje porównanie! Podajesz jakieś ceny wzięte niewiadomo skąd i to jeszcze nie w naszej walucie...co mnie obchodzi za ile komuś coś się uda kupić? Bądź obiektywny i napisz ceny sklepowe. Załóżmy że rozpatrujemy podobne szkła co w Fuji czyli w Olku 25 1.8 plus 60 2.8 macro. Ceny odpowiednio 1800 i 2300 minus cashback jakieś 650 złotych. Chyba podliczać nie trzeba...wychodzi podobnie jak tym baaardzo drogim systemie Fuji?? Wg mnie drożej no ale widać słaby z matmy jestem 😄 Dodatkowo mamy w Fuji lepsze światło oraz mniejszą głębię ostrości. Dla mnie same zalety.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

WinSho, jeśli ceny Cie satysfakcjonują, to Fuji jest naprawdę fajnym systemem.
Nikt nie będzie Cie przekonywał, żeby nie kupować.

Ogólnie zaś - to do wszystkich zaangażowanych dyskutantów - proponuję rozpatrywać ceny interesujących nas obiektywów. W takich wypadkach może się okazać, że z pozoru bardzo drogie systemy wcale takowymi nie są...

Co zaś to Fuji i obiektywów - moje zdanie: przy takiej promocji raczej bym kupił coś droższego spośród stałek. 35/1.4 i 60 makrówka to w tym systemie raczej taka bardziej "taniocha" (oczywiście, bardzo dobrej jakości), którą da się kupić nawet za "normalne" ceny.
Ostatnio zmieniony przez RB Sob 21 Lis, 2015, w całości zmieniany 1 raz  

WinSho 
Nowy

RB napisał/a:
WinSho, jeśli ceny Cie satysfakcjonują, to Fuji jest naprawdę fajnym systemem.
Nikt nie będzie Cie przekonywał, żeby nie kupować.

Z tym, że nie o mnie tu chodzi ja tylko starałem się napisać dlaczego Fuji wg mnie jest lepszym wyborem jako system. Testowałem kilka aparatów i przyznam szczerze że Panasanic G7 zrobił na mnie najlepsze wrażenie! Szybkość i wygoda obsługi ekstra! Jedyne co mi przeszkadza to matryca 4/3...taki zuiko 17 1.8 czy 25 1.8 nie daje takich fajnych efektów co odpowiedniki w Fuji.

fatman 
Optyczny

marco14 napisał/a:
fatman napisał/a:
A może dobry smartfon ze szkłem 1.8 ?

Jak mam to rozumieć?
Bez złośliwośći proszę...

Nie jestem złośliwy.
Po prostu sam się zastanawiam nad przesiadką użytkując system u4/3.

RB 

WinSho napisał/a:
Testowałem kilka aparatów i przyznam szczerze że Panasanic G7 zrobił na mnie najlepsze wrażenie! Szybkość i wygoda obsługi ekstra! Jedyne co mi przeszkadza to matryca 4/3...taki zuiko 17 1.8 czy 25 1.8 nie daje takich fajnych efektów co odpowiedniki w Fuji.

Jeśli nie daje takich efektów jak Fuji to cały m4/3 nie jest dla Ciebie odpowiedni. Nawet się w niego nie pchaj.

WinSho napisał/a:

Z tym, że nie o mnie tu chodzi ja tylko starałem się napisać dlaczego Fuji wg mnie jest lepszym wyborem jako system.

Jako system z powodu cen w dużej promocji? (bo tak mniej więcej wyszło) Eee... to takie dość krótkoterminowe działanie, moim zdaniem oczywiście...

snufkin 
Rozmowny

WinSho napisał/a:
snufkin Słabe to jest Twoje porównanie! Podajesz jakieś ceny wzięte niewiadomo skąd i to jeszcze nie w naszej walucie...co mnie obchodzi za ile komuś coś się uda kupić? Bądź obiektywny i napisz ceny sklepowe. Załóżmy że rozpatrujemy podobne szkła co w Fuji czyli w Olku 25 1.8 plus 60 2.8 macro.

Podałem normalne ceny sklepowe w większości niemieckich sklepów. Możesz sobie sam sprawdzić na stronach typu idealo.de, amazon.de itp. W systemie m43 można stosować obiektywy Olympusa jak i Panasonika bo są ze sobą kompatybilne. Panas 25 F1.7 kosztuje ok 175 EUR w wielu normalnych sklepach internetowych, jak się tak bardzo upierasz przy Olympusie to Zuiko 25 F1.8 kosztuje ok 260 EUR (z cashbackiem). Zuiko 60 F2.8 Macro - ok 300 EUR z cashbackiem.
Koszt wysyłki (max kilka dni) to kilka/kilkanaście Euro. Gwarancja, rękojmia itp jest w pełni respektowana bo rynek jest wspólny. Już nie wspomnę o obsłudze klienta bo to zupełnie inny standard w porównaniu z wieloma polskimi "Januszami biznesu".

Ceny dla m43 podałem konkretne. Ciągle nie widzę porównywalnych dla Fuji.

Obiektywnie patrząc Fuji to lepszy system (pod względem teoretycznej jakości obrazka bo np gorszy pod względem gabarytów, AF, akcesoriów), jeszcze lepszy to Sony FE, ale idzie to w parze ze znacznym wzrostem cen. M43 to z tego grona drogich bezlusterkowców system najtańszy i dla wielu jest to przeważający argument przy zakupie.

WinSho 
Nowy

snufkin W pełni się zgadzam tym razem 😄 Fuji jako system to najlepszy wybór patrząc na ceny i na dobre szkła w powiedzmy rozsądnej cenie uwzględniając cashback. Sony FE nawet nie rozpatruje bo ceny zabijają zarówno za puszki jak i za szkła.
M4/3 też złe nie jest tylko mnie jednak brakuje tej głębi głębi ostrości do której jestem przyzwyczajony jako były Canonowiec :) Pozostaje jeszcze A6000 jednak jakoś mnie ten aparat nie przekonuje.

RB 

WinSho napisał/a:

M4/3 też złe nie jest tylko mnie jednak brakuje tej głębi głębi ostrości

Akurat głębia tej tam to w m4/3 jest całkiem, całkiem. Płytkości może brakować ;-)

snufkin 
Rozmowny

WinSho napisał/a:
snufkin W pełni się zgadzam tym razem 😄 Fuji jako system to najlepszy wybór patrząc na ceny i na dobre szkła w powiedzmy rozsądnej cenie uwzględniając cashback.

Nie wiem w jaki sposób się niby ze mną zgadzasz skoro ja mam zupełnie odmienne zdanie na ten temat ;)

Fuji to ciągle wyraźnie drogi system nawet z cashbackiem w porównaniu z innymi systemami, w których podobne promocje jeszcze bardziej podkreślają te różnice cen.

RB 

snufkin napisał/a:

Fuji to ciągle wyraźnie drogi system nawet z cashbackiem w porównaniu z innymi systemami, w których podobne promocje jeszcze bardziej podkreślają te różnice cen.

A w zasadzie jeśli mu ceny nie przeszkadzają, to po co nam kontynuować to całe dowodzenie wyższości świąt WN nad BN?

WinSho 
Nowy

Dobra panowie wracamy do tematu wątku bo takie "pitolenie" niewiele pomoże autorowi. Ja preferuję Fuji z wyżej wymienionychy względów. Jeśli m4/3 to wybrałbym G7 ale dla mnie to wciąż nieco drożej wychodzi od Fuji.

snufkin 
Rozmowny

RB napisał/a:
snufkin napisał/a:

A w zasadzie jeśli mu ceny nie przeszkadzają, to po co nam kontynuować to całe dowodzenie wyższości świąt WN nad BN?

Ja nie pisałem o wyższości jednych świąt nad drugimi tylko odpowiedziałem na ten fragment:
WinSho napisał/a:
Po odjęciu kasy masz dwa super szkła za 2700 brutto do tego jest jeszcze cashbacku na samo body. Ktoś wyżej pisał, że Fuji drogo..?? Proszę porównać ceny w Olympusie.

Porównałem i wyszło mi, że Fuji mimo chwilowego cashbacku to ciągle wyraźnie droższy system.

EOT

RB 

WinSho napisał/a:
Dobra panowie wracamy do tematu wątku bo takie "pitolenie" niewiele pomoże autorowi. Ja preferuję Fuji z wyżej wymienionychy względów. Jeśli m4/3 to wybrałbym G7 ale dla mnie to wciąż nieco drożej wychodzi od Fuji.

Dobra, m4/3 nie chcesz z powodu systemu jako takiego (to GO...), czy z powodu ceny? Jeśli to drugie, to jakie obiektywy w ogóle potrzebujesz (chcesz)?

snufkin napisał/a:

Porównałem i wyszło mi, że Fuji mimo chwilowego cashbacku to ciągle wyraźnie droższy system.

ojeeeezuuuuu....

snufkin 
Rozmowny

RB napisał/a:
snufkin napisał/a:

ojeeeezuuuuu....

Masz jakiś problem?
Może ziółek sobie zaparz.

Odpowiedz do tematu