Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka mała i lekka czyli kompromis za 1-3 tys. zl
Autor Wiadomość
andrzejek 
Uczestnik

Wysłany: Pon 23 Lis, 2015   Lornetka mała i lekka czyli kompromis za 1-3 tys. zl

Witam.Jedną lornetkę już mam, kupiony lata temu pentax 7x50, ale ze wzgledu na wage i gabaryty lezy od lat w szafie.Szukam czegos do leśno-jeziornych wedrówek z aparatem, coby poobserwowac czasem jakoweś ptaszyny wodne, widoczki itp.Zależy mi na niskiej wadze i malych rozmiarach, bo inaczej zostanie w domu.Pożadana dobra jakosc optyczna, powiekszenie chetnie 6x ,7x maksymalnie 8x, i odpowiednio 20-30mm.Znalzlem coś jak nikon 6x15 m cf, nikon hg 8x20, bushnell e2 7x26 [ale troche ciezki].Lornetki niezłe wagowo to niestety ciemne 8x20, szkoda, ze nie ma podobnych jak 6x24 czy chocby 7x21?Obiektyw 30 mm to niestety juz spora masa i wolałbym jakiś lżejszy i niestety ciemniejszy kompromis, jesli już.Kwota zakupowa jest elastyczna i miesci sie w widelkach od 1 tys, do góry,2-3 tys. jesli bedzie warte.Nie ma znaczenia wyglad lornetki, porro czy dach, wazna jakosc obrazu i funkcjonalnosc, centralny focusing,ergonomia.Za wszelkie rady dziekuje z gory.

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 23 Lis, 2015   

Ciężko coś polecić. Z tych co są na rynku to najczęściej trafiają się dziurki od klucza. Np. ten Bushnell e2 7x26. Na pierwszy rzut oka fajne odrówrocone Porro. Ale pole tylko 6.9 stopnia...

wieslaw 
Początkujący

Może Pentax Papilio6,5x21 fajny maluszek zwłaszcza do robaczków.

widoczek 
Optyczny

Ja również myślę, że warto zainteresować się Pentaxem Papillo. Jest popularna w USA i zbiera pozytywne opinie. Tylko nie wiem czy nie będzie za duża, spójrz na fotkę. To odwrócone porro. Ale powinna bardzo dobrze leżeć w dłoni, a niewatpliwą zaletą tej lornetki jest to że ostrzy od 0.5m (!)

kot Sylvester 
Maniak

Andrzejek jeżeli bushnell e2 7x26 z masą 342 gramy jest dla Ciebie za ciężki to Nikon 8x20 HG z masą 275 gramów powinien dać radę, zwłaszcza jeśli jak piszesz; Nie ma znaczenia wyglad lornetki, porro czy dach, wazna jakosc obrazu i funkcjonalnosc, centralny focusing,ergonomia. Nikon spełnia te wymagania prawie w 100%.
Ps. Dobrze byłoby Gdybyś określił maksymalną wagę sprzętu jeżeli to jest tak istotne.
Ps. II Tutaj recenzja Pentaxa Papilio;
http://www.bestbinoculars...oculars-118.htm

andrzejek 
Uczestnik

kot Sylvester napisał/a:
Andrzejek jeżeli bushnell e2 7x26 z masą 342 gramy jest dla Ciebie za ciężki to Nikon 8x20 HG z masą 275 gramów powinien dać radę, zwłaszcza jeśli jak piszesz; Nie ma znaczenia wyglad lornetki, porro czy dach, wazna jakosc obrazu i funkcjonalnosc, centralny focusing,ergonomia. Nikon spełnia te wymagania prawie w 100%.
Ps. Dobrze byłoby Gdybyś określił maksymalną wagę sprzętu jeżeli to jest tak istotne.

Jestem elastyczny na wszelkie sugestie.Waga im mniejsza tym lepiej, ale wiem, co za sobą to wnosi, chce mniej, niż 400g, dobrze jesli miedzy 200 a 300 g.Bronię sie przed 8x30 bo tam waga wynosi ponad 500g a obawiam się ciemnicy i tunelu 8x20[chyba, ze sie mylę]?

widoczek 
Optyczny

Nie mylisz się co do ciemnicy. A co do tunelu, to niestety praktycznie wszystkie dobrej jakości mini-lornetki mają małe pole. Ten Pentax z tego co o nim czytam powinien być bardzo dobry. 290 gram, 7.5 st. pola widzenia, źrenica 3.2mm, ostrzenie od 0.5m, no i powinno być wygodnie przy oku, w końcu to odwrócone porro. A dodatkowo transmisja też powinna być OK bo porro, no i Pentax ma dobre powłoki.

Marlut 
Optyczny

To wygląda interesująco
http://www.optyczne.pl/11...a_lornetki.html

kot Sylvester 
Maniak

andrzejek napisał/a:
Bronię sie przed 8x30 bo tam waga wynosi ponad 500g a obawiam się ciemnicy i tunelu 8x20[chyba, ze sie mylę]?

Nie wszystkie 8x30 ważą ponad 500 gram, są takie które niewiele przekraczają 400 gram;
http://www.optyczne.pl/in...etki&test_l=280
http://www.optyczne.pl/in...etki&test_l=272

Co do ciemnicy i tunelu 8x20 to w przypadku Nikona HG 8x20 moim zdaniem nie jest to prawdą.

dcs
[Usunięty]

Też się kiedyś zastanawiałem na którąś z tych http://www.optyczne.pl/po...=1138&add1=1249

andrzejek 
Uczestnik

Dzięki za wskazane tropy.Ten fujinon wyglada na papierze ciekawie, podobnie jak maly pentax.Dobra wiadomosc, ze nikon hg 8x20 nie jest taki ciemny?Może coś w tym stylu np. zeiss lub leica 8x20 [ultravid] lub warty moze Swarowski cl pocket 8x25?Gdzieś mi sie obiło o oczy Zeiss Victory 8x26 T prf, ale nie mam pojecia czy warto, poza samymi danymi?

Arek 
Redaktor

A może to?
http://www.vixenoptics.co...lar-p/14721.htm

8x25 to już coś rozsądniejszego niż 8x20. No i ten Vixen ma fajne pole jak na malucha.
Nie miałem jednak tego sprzętu w rękach.

kimek27 
Optyczny

andrzejek polecam pocket CL, według mnie warta każdej wydanej złotówki

dcs
[Usunięty]

A TERRA ED Pocket 8x25 http://www.zeiss.com/spor...rra.html#models ?

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Wto 24 Lis, 2015   

andrzejek,
Mam poważne obawy co do możliwości obserwacji w lesie lornetką 20-25mm, wydaje mi się, że minimalna apertura to 30mm i to przy lornetce z dobrą transmisją.
Wczoraj na wieczornym spacerze z psem i Kurą 8x28 utwierdziłem się w tym przekonaniu.

Zrobiłem tabelkę z wyliczeniem powierzchni obiektywów dla kilku przykładowych modeli. Może Ci się przyda.

pow_lor.jpg
Plik ściągnięto 8925 raz(y) 213,95 KB

Odpowiedz do tematu