Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 26 Lis, 2015 Aparat do kręcenia filmów
Witam, szukam aparatu, robiącego zarówno dobre zdjęcia jak i filmy. Budżet max. 3000 zł. Jestem amatorem chcącym rozwijać się w dziedzinie fotografii ale również czasami nagrywać filmy, które można byłoby obejrzeć w dobrej jakości na komputerze czy TV. Czytałem różne artykuły, testy i wydaje mi się, że dobrą opcją byłby bezlusterkowiec. Miło by było jakby „wybraniec" posiadał rozdzielczość 4k dla filmów, dobrą stabilizacją obrazu (np. 5 osiową-byłoby super) i obiektyw w zestawie. Zastanawia mnie czy dobrym wyborem jest panasonic dmc-g7 czy są jakieś lepsze aparaty w tej cenie. Proszę o radę, Wasze propozycje i wyrozumiałość.
Nie polecam, bo Samsung się zwija z rynku foto, ale napisze nx500.
Kolejny model to Panasonic DMC-G7...
Pozostają jeszcze kompakty LX-100 i FZ300 i w twoim budżecie modele z 4K się wyczerpały nawet wśród używanych.
A czy jest sens „pchać się" w kierunku 4k czy lepiej mieć na stanie coś z lepszą stabilizacją obrazu np. Olympus OM-D E-M10 Mark II którym można kręcić filmy 1920x1080 Full HD, zapis 60p, 50p, 30p, 25p, 24p) (lepsza stabilizacja obrazu, prawie 2 x więcej pól autofocusa względem DMC-G7). G7 co chodzi o przewagę ma 4k, system pomiaru światła 1728 -strefowy z zakresem od 0 do 18EV (olympus 324 TTL z zakresem -2 do 20 EV). Co będzie lepszym wyborem?
Czy warto pchać się w 4K? To zależy od ciebie. Ja filmuje niektóre materiały w 4K smartfonem (przez co jest to całkiem dobre do programowego stabilizowania i przekadrowania), ale koniec końców renderuję gotowy materiał w 1080p. Degradacja z 4K do FullHD daje i tak bardzo wiele szczegółów. Długo myślałem o przejściu na 4K i jakoś się nie zdecydowałem. Jak kupię XC10, to zacznę renderować w 4K Osobiście do zaawansowanego filmowania polecam lustrzanki Canona i oczywiście warto wspomnieć o modelu 70D, ale obawiam się, że 3000zł to wystarczy na sam korpus (ewentualnie w kicie z 18-55mm).
Najważniejsze jest i tak odpowiedzenie sobie na kilka pytań jak: co będę nagrywał, jak często, czym będę obrabiał, na czym będzie oglądany efekt końcowy i wiele podobnych pytań. Filmowanie i fotografia to trochę dwa różne światy i moim zdaniem kamera do filmowania, a aparat do fotografii to najlepsze rozwiązanie, bo do filmu "u cioci na imieninach" wystarczy np smartfon.
- Póki co nie mam doświadczenia w droższym sprzęcie z dziedziny fotografii czy filmowania więc będę dopiero uczył się bardziej profesjonalnych sposobów jednego i drugiego (wraz z obróbką).
- Podstawową funkcją sprzętu będzie robienie zdjęć portretowych, krajobrazów na wycieczkach ale też sportowych zdjęć w ruchu
- Uprawiam sztuki walki i do nagrywania głównie tego chciałbym wykorzystywać możliwość filmowania,
- Jak często? Ciężko powiedzieć myślę że regularnie ale nie częściej niż raz/dwa razy w tygodniu. Chcę również filmować niektóre okazje w domu przy różnym oświetleniu
- co chodzi o sprzęt do obróbki to dopiero za jakiś czas zamierzam zainwestować w lepszy komputer (procesor 4 rdzeniowy i7 (3,66 / 4,0 turbo), płyta główna MSI Z97, karta graficzna MSI geforce GTX970 4GB DDR5, pamięć RAM 8GB DDR3 co chodzi o monitor to jeszcze nie wybierałem
- na chwilę obecną wyniki mojej pracy wybranym aparatem oglądałbym na laptopie oraz TV samsung 32''
henio5020, kup dobry aparat, bo on jest ci bardziej potrzebny niż jego możliwości filmowania. Jak się za jakiś czas przekonasz, filmować można dziś praktycznie wszystkim, więc z założenia, niech posiada obracany ekran i to wszystko. Z takich podstaw "wiedzy o filmie" napiszę ci, że FullHD to zaledwie obraz 2Mpx, więc wszystko ponad to nie ma większego znaczenia. Do sztuk walki zalecał bym kręcenie w 50/60fps, bo to jednak sport bardzo dynamiczny i warto mieć w zanadrzu te kilka klatek więcej nawet do przebitek z powtórką w slow motion.
Zanim się za to weźmiesz, pamiętaj, że dobre efekty twojej pracy będą wymagały czasu... czasu ... i jeszcze raz czasu. Doświadczony montażysta potrzebuje minimum trzykrotności długości nagranego materiału, ale w skrajnych warunkach i on może potrzebować nawet dziesięciokrotności. Licz się z tym, że na początku zmontowanie 3-5 minutowego materiału tak, by nie trzeba było się z niego tłumaczyć i wstydzić, będzie wymagało najmniej godziny
Ludzie często szukają "mały żeby się w kieszeni mieścił", a to bzdura, bo kręcenie z ręki to najgorsza z opcji, więc wielkość sprzętu przestaje mieć znaczenia przez wymagane akcesoria - zakup statywu to podstaw, tego do kieszeni nie upchniesz.
Czytając specyfikację twojego sprzętu, pomyślałem, że to jest to co już masz, a nie co planujesz kupić, bo jeśli to ma być sprzęt pod montaż filmów, to z tych 8GB RAM zrób minimum 16GB optymalnie najszybszej pod twoją płytę główną, odpuść sobie grafikę do gier, a kup jakiegoś ATI/AMD R9 390, bo fizyczne testy renderowania przy pomocy CUDA, a OpenCL dają znaczną przewagę tej drugiej technologii, do tego jest sporo tańszy przez co wyrówna ci dokładkę RAM. Nie baw się w podkręcanie sprzętu.
Nie zapomnij także o oprogramowaniu do montażu filmów. Warto za to płacić, właśnie przez fakt, by wykorzystać przy renderowaniu cały sprzęt, czyli full pamięci i kartę graficzną, a nie wyłącznie procesor. Polecam Sony Movie Studio.
Hmm, z tych wszystkich w.w. opcji w takim układzie wydaje mi się, że najlepszym wyborem byłby albo olympus OM-D E-M10 Mark II albo panasonic dmc-g7 (patrząc na tabelki ze specyfikacją). Zdjęcia tymi aparatami powinny stać na wysokim poziomie a i wideo powinno spełniać moje wymagania. Widziałem wideo testy stabilizacji w olympusie przy kręceniu filmów w ruchu (podczas marszu lub biegu) i porównanie z podobnymi aparatami i to co prezentuje sobą olympus jest niesamowite a kręcenie filmów 1920x1080 przy 60p powinna podołać chyba nawet przy kręceniu sportu. Ciężka sprawa i trudny wybór. Czy dobre dwie opcje wybrałem? Jeśli tak to która jest lepsza?
Poniżej link z porównaniem tych aparatów i nie tylko:
http://www.optyczne.pl/po...=1996&add4=1859
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sob 28 Lis, 2015
henio5020,
henio5020 napisał/a:
Widziałem wideo testy stabilizacji w olympusie przy kręceniu filmów w ruchu (podczas marszu lub biegu) i porównanie z podobnymi aparatami i to co prezentuje sobą olympus jest niesamowite
Rzeczywiście różnica jest olbrzymia między GH3 a olympusem OM-D E-M5 II a jakby to wyglądało z M10 mark II albo panasonic G7? Masz może jakiś link dcs? Co chodzi o GH3 to niestety nie mieści się w moim budżecie (nie chcę inwestować więcej niż 3000 bo moje umiejętności są niestety na amatorskim poziomie) ale chciałbym kupić w tych pieniążkach jak najlepszy sprzęt, nie musi to być koniecznie bezlusterkowiec aby tylko na pokładzie miał taki osprzęt który poradzi sobie oprócz fotografowania z filmowaniem którego się nie będzie trzeba wstydzić i żeby nie był to sprzęt używany. Co chodzi o czas zakupu to mogę poczekać choćby na jakieś promocje po nowym roku, może coś potanieje. Ostatnio widziałem G6K za 1709 zł. Nie znam się na sprzęcie staram się uzupełniać wiedzę ale nadal mam mentlik w głowie, strasznie podeszły mi G7 i m10 mark II i myślałem że jest to istny szał w tym przedziale cenowym. Ale jeszcze wolę skorzystać z rad ludzi tak doświadczonych jak Wy. Bo nie chcę też kupować armaty do strzelania do wróbli ale też nie chciałbym wydać tyle kasy a później być rozczarowanym że nie spełnia moich oczekiwań. I dzięki za cierpliwość do takiego zrzędy jak ja
Szkoda jeszcze że na tym porównaniu nie ma DMC G7, ciekawy jestem jakby wypadł na tle GH3. Póki co to olympus to cienki bolek co chodzi o jakość obrazu porównując z GH3, FZ1000 nieźle ale też gorzej. Widziałeś może podobne zestawienie z G7?
Póki co to olympus to cienki bolek co chodzi o jakość obrazu porównując z GH3, FZ1000
E-M5 II/E-M10 II mają bitrate duży 1080/24p 77 Mbps 1080 30p/25p/24p Avg. 77 Mbps z kompresją wewnątrzklatkowa (ALL-I) [dokonuje kompresji każdej klatki pojedynczo]
a dostaje w d... od GH3 1080/24p 50Mbps (IPB) [Metoda międzyklatkowa dokonuje kompresji na wielu klatkach jednocześnie]
a jest przecież w GH3 lepsze 1080/30p/25p/24p: 72Mbps (All-I).
Słowem: para idzie w Olkach w gwizdek. (a pliki ciężkie)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9