Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Ricoh GR
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Pią 27 Lis, 2015   

Dżozef napisał/a:
Może ktoś jednak wie i wytłumaczy co ma wspólnego "czułość AF" z prawidłową ekspozycją (skoro używa się określenia "-1EV").

Dżozef, a przeczytałeś co Ci podlinkował dcs?

ghost napisał/a:
Bo przy f/5.6-f/8 AF zaczyna wycinać swój kwadracik poza promieniem kółka.

Sęk w tym, że kiedy na obiektyw f/5.6 założysz telekonwerter, to przysłona pozostaje taka sama, optycznie/mechanicznie baza dalmierza się nie zmienia. Spada tylko ilość światła wpadającego do układu, bo TC „rozciąga” obraz (zoomuje) i część fotonów nie wpada na matrycę. Spada „jasność powierzchniowa”.

ghost napisał/a:
Jeżeli ilość światła zależy od przesłony to czułość (tą w sensie minimalnej ilości światła) musiałbyś podać z przesłoną.

Dlaczego? Jeśli zachowamy warunek nieprzekraczania f/5.6 (czyli nie f/8, czyli nie pojawi się problem zbyt małego kółeczka, o którym pisałeś), to tę samą jasność można osiągnąć albo większą ilością światła, albo obiektywem z bardziej otwartą przysłoną.

Reklama

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Wysłany: Sob 28 Lis, 2015   

komor napisał/a:
Sęk w tym, że kiedy na obiektyw f/5.6 założysz telekonwerter, to przysłona pozostaje taka sama, optycznie/mechanicznie baza dalmierza się nie zmienia. Spada tylko ilość światła wpadającego do układu, bo TC „rozciąga” obraz (zoomuje) i część fotonów nie wpada na matrycę. Spada „jasność powierzchniowa”.

Do całości dyskusji nic nie mam, bo nawet za dobrze nie rozumiem, o czym dyskutujecie.
Ale to powyżej - cóś burzy mój światopogląd, czyli pogląd na świat fizyczny i prawa nim rządzące.

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

1zl, nie widze aby tu sie wypowiadal jakikolwiek uzytkownik GR (sorry jesli sie myle), jakie masz konkretnie watpliwosci? porownania z innymi kompaktami nie zaoferuje bo to moj jedyny kompakt (pytasz o pierwsza wersje? miala wyjsc nowa ale nie orientuje sie czy juz jest na rynku). AF demonem szybkosci nie jest ale uzywalam go na koncertach i byl spoko. uzywalne ISO do 6400. super ostry od pelnej dziury. solidnie wykonany i bardzo kompaktowy. trzeba dokupic mocowanie do filtrow, ktore jest bardzo plastikowe, ale akurat tak sie zlozylo ze filtra uzywalam glownie do fotografii w podczerwieni wiec nawet latwiej bylo kadrowac itd i potem zalozyc tubus z filtrem zamiast wkrecac filtr (bo tubus jest na bagnet i szybciej sie go montuje). moje sample. generalnie fajny sprzet i latwo go miec przy sobie jak pelna klatka musi zostac w domu, nie wzbudzajac przy tym wewnetrznego fuj.

ciekawe, ze Nikon jest obecnie tanszy, oba aparaty wyszly w podobnym czasie i Nikon startowal z nieco wyzszej ceny (cos kolo 150 funtow drozej chyba). obejrzyj sobie to https://www.youtube.com/watch?v=ykbDLN15uxA

komor 
Moderator

T.B., zasada działania TC jest dość prosta.
https://en.wikipedia.org/wiki/Teleconverter
Its job is to enlarge the central part of an image obtained by the objective lens.
Która część mojej wypowiedzi jest nieprawdziwa, niejasna?

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Cytat:
Spada tylko ilość światła wpadającego do układu, bo TC „rozciąga” obraz

dcs
[Usunięty]

komor napisał/a:
Sęk w tym, że kiedy na obiektyw f/5.6 założysz telekonwerter, to przysłona pozostaje taka sama, optycznie/mechanicznie baza dalmierza się nie zmienia.

Cytat przytoczony przeze mnie w poprzednim poście -to o " In this case, though, a wider aperture simply means a wider baseline for the rangefinder system is required for that line to function. ..."
wskazuje że to nie to samo czy mamy np. 70-200/2.8, czy układ z TC/Extender 100-280/4.
i baza się zmienia.

...bo przechodzimy z czujnika F/2.8 na F/5.6.

komor 
Moderator

T.B., skoro określoną ilość fotonów złapanych na określonej powierzchni przytniesz, wybierając tylko środkowy fragment obrazu i rzutując go na matrycę o tych samych rozmiarach, co przed użyciem TC, to ile fotonów zostanie zarejestrowanych przy użyciu TC? Inaczej: czy jasność powierzchniowa takiego kawałka obrazu rozciągniętego na większy obszar będzie taka sama jak przed użyciem TC?

Dokładnie odwrotne zjawisko jest w przypadku boostera (czyli odwrotności telekonwertera), który obraz z matrycy FF pomniejsza do rozmiarów np. m4/3, zwiększając jasność powierzchniową obrazu, bo fotony z obszaru 35x24 są stłoczone na mniejszy obszar.

dcs, jak jest w przypadku, gdy na obiektyw f/2.8 nałożymy TC i robi się f/4, to jest osobna kwestia i nie mam pewności. Wydaje mi się (z naciskiem na: wydaje), że baza dalmierza pozostaje bez zmian, czyli nadal jest szeroka, ale spada ilość światła. Ja odnosiłem się do sytuacji, w której do obiektywu f/5.6 (czyli krańcowo ciemnego) jest dołożone TC, robi się f/8 i naprawdę mało światła. Korpus (przynajmniej w przypadku Canonów) wykrywa obecność TC i odmawia pracy AF w przypadku większości korpusów, ale jak wiemy, po zaklejeniu odpowiednich styków można korpus oszukać i coś tam próbuje wtedy szukać. Z jakim skutkiem – zależy od ilości światła i oczywiście możliwości korpusu.

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

komor,

Nie będę odnosił się do tego co piszesz.
Zmniejszanie światła nie jest cechą telekonwertera, tylko określonego typu telekonwertera. Tutaj masz po polsku:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Telekonwerter
A jeden i drugi "rozciąga obraz".

Ten, który zmienia ilość światła - zmienia ją dlatego, że zmienia otwór względny układu obiektyw+telekonwerter. Liczba przesłony, którą nastawiłeś na pierścieniu obiektywu (dla ułatwienia opisuję ręczny obiektyw) przestaje być ważna po dołożeniu telekonwertera. Fizyczna dziura jest taka sama, ale liczba przysłony jest już inna.

dcs
[Usunięty]

komor napisał/a:
Ja odnosiłem się do sytuacji, w której do obiektywu f/5.6 (czyli krańcowo ciemnego) jest dołożone TC, robi się f/8 i naprawdę mało światła

??? tabelka po prawej http://cpn.canon-europe.c...nders.do?page=2

-Ja też teoretycznie. Nie mam takiej ciemnicy.
...ani TC.

komor 
Moderator

T.B. napisał/a:
komor, Nie będę odnosił się do tego co piszesz.

Przykro mi. :)

T.B. napisał/a:
Zmniejszanie światła nie jest cechą telekonwertera, tylko określonego typu telekonwertera.

Co do telekonwertera nasadkowego, to o nim tu nie rozmawiamy. Co do zmiany otworu względnego, to czyż właśnie otwór względny nie jest miarą ilości światła wpadającego do układu? Zauważ, że sam TC nie zmienia moim zdaniem ogniskowej obiektywu, tak formalnie więc nie wiem czy można mówić o zmianie otworu względnego. To działa jak crop matrycy APS-C w stosunku do FF – ogniskowa formalnie też się nie zmienia, choć zmieniają się kąty widzenia, prawda? TC znajduje się za obiektywem, przed matrycą.

dcs, ale co konkretnie, bo Twój link nic nie wnosi bez komentarza. (PS. miałem TC.)

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Wysłany: Nie 29 Lis, 2015   

komor napisał/a:
czyż właśnie otwór względny nie jest miarą ilości światła wpadającego do układu?
Jest - na jednostkę powierzchni.

komor napisał/a:
TC nie zmienia moim zdaniem ogniskowej obiektywu,
Oczywiście, że nie zmienia ogniskowej obiektywu. To skrót myślowy. Dokładnie powinno się mówić tak:
"Zestawienie telekonwertera i obiektywu podstawowego ma działanie podobne do obiektywu długoogniskowego".

komor 
Moderator

T.B. napisał/a:
Jest - na jednostkę powierzchni.

Niech będzie na jednostkę powierzchni, przecież to nic nie zmienia w rozumowaniu, bo przy znanym rozmiarze matrycy możemy to przeliczyć na całkowitą ilość światła. Dobra, zmusiłeś mnie do zrobienia rysunku:

Czarny prostokąt po lewej to rzut obrazu naszego obiektywu na matrycę. Czerwone kropki reprezentują fotony, które złożyły się na daną ekspozycję. Teraz zakładamy TC, niebieski prostokąt wewnątrz to ta część obrazu, która zostanie wycięta i rozciągnięta na całą matrycę, co obrazuje niebieski, duży prostokąt po prawej. Widać, że ilość fotonów biorących udział w ekspozycji całej matrycy się zmniejszyła. Twoim zdaniem jasność obrazu (ekspozycja) pozostanie taka sama? Moim zdaniem nie, dlatego właśnie mówimy, że TC powoduje pociemnienie.

snufkin 
Rozmowny

komor napisał/a:
Zauważ, że sam TC nie zmienia moim zdaniem ogniskowej obiektywu, tak formalnie więc nie wiem czy można mówić o zmianie otworu względnego.

Obiektywu nie, ale do korpusu masz przypięty wtedy nie obiektyw, a cały układ: obiektyw + TC i otrzymana ogniskowa jest już inna, a co za tym idzie (zgodnie z definicją liczby przysłony) zmienia się również liczba przysłony takiego układu.
Przecież gdyby producent fabrycznie "dołączył" taki TC wewnątrz istniejącego obiektywu (tym samym tworząc zupełnie nowy obiektyw) tak samo wyszła by inna ogniskowa i liczba przysłony.
Tym bardziej, że praktyka jest zgodna z tą powyższą teorią, a to nie zawsze idzie w parze ;)

komor 
Moderator

snufkin napisał/a:
Obiektywu nie, ale do korpusu masz przypięty wtedy nie obiektyw, a cały układ: obiektyw + TC i otrzymana ogniskowa jest już inna, a co za tym idzie (zgodnie z definicją liczby przysłony) zmienia się również liczba przysłony takiego układu.

snufkin, właśnie już wcześniej doszliśmy do tego, że ogniskowa się nie zmienia. Zmienia się wycinek obrazu rzutowany na matrycę, co jest ekwiwalentem zmiany ogniskowej (tak jak o ekwiwalencie ogniskowej mówimy w przypadku cropowej matrycy), a mój rysunek w zasadzie jest ilustracją tej zależności między ogniskową a otworem przysłony, tylko w nieco innych słowach jest to ubrane. Zasada i zjawisko fizyczne za tym stojące jest moim zdaniem to samo.

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

komor,

Znowu nie odniosę się do tego co piszesz i rysujesz, tylko spróbuję jeszcze tak:
- gdyby Twoja Teoria Rozciągania Obrazu była prawdziwa, to skonstruowanie zooma o stałym świetle byłoby niemożliwe.

Odpowiedz do tematu