Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 01 Gru, 2015 Używana lustrzanka do kręcenia filmów
Witam, tak jak w temacie, poszukuje używanej lustrzanki do nagrywania filmów. Budżet nie niszczy, bo ok 2000 zł. Ale myślę, że za tę kwotę można kupić już coś używanego i lepszego niż jakiś najniższy model. Mylę się? Proszę o porady. Dodam tylko, że najlepszym rozwiązaniem byłoby już z jakimś szkłem dość uniwersalnym jak na początek. Pozdrawiam
Co jest niby tym chwytem marketingowym?
Nie 700D to 650D lub 600D lub 60D. W tym budżecie na nic lepszego ciebie nie stać.
Napisz co chcesz filmować, bo może faktycznie nie potrzeba ci takiej lustrzanki i wystarczył kompakt lub smartfon.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Wto 08 Gru, 2015
Hektor95,
Hektor95 napisał/a:
najlepszym rozwiązaniem byłoby już z jakimś szkłem dość uniwersalnym
Mam smartfon z dobra kamera. (lumia 1520) chodzi mi po prostu o inne firmy. Mam juz szkla Sony i może warto cos z tej firmy zakupić. Filmy : dokumenty, krótkometrażowe.
Hektor95, pytam serio. Sprzęt kupuje się pod rodzaj pracy. U cioci na imieninach można kręcić smartfonem, czy kompaktem, byle miał w miarę dobrą stabilizację, a odpowiednio uzbrojoną lustrzanką możesz kręcić film dla telewizji czy do niezależnego kina, za to lustrzanka może nie spisać się przy biegającym dziecku na placu zabaw. Byle Canon z zainstalowanym Magic Lantern staje najpotężniejszym narzędziem filmowym w kategorii budżetowej. Dodaje wszystko to czego oficjalnie brak np peaking mode, a dla wymagających daje poważne narzędzia jak Dual ISO, VideoRAW, czy kompresję wewnątrzklatkową dla pospolitych modeli z bitrate sięgającym 100Mbps. Pytam o to, bo nie wiem, czy aż takie narzędzie jest ci potrzebne. Jeśli masz obiektywy Sony, to może wypisz jakie je masz, może jakiś SLT czy NEX był by bardziej odpowiedni.
Tak jak napisałem. Chce kręcić poważniejsze rzeczy niż imieniny u cioci. Interesuje mnie tematyka opuszczonych budynków miejskich, czy w ogóle miasta. W przyszlosci mam okazje troche podróżować i chciałbym do tego czasu zakupić ciekawy sprzęt. Co do tych szkieł Sony to kit i 55-200. Można oczywiście je sprzedać. Mam jeszcze Canon 50 f1.8
I spoko, 2000zł może być to całkiem dużo zwłaszcza, że do filmowania najlepiej stosować szkła bez AF. W tej roli świetnie spisują się staruszki M42 na adapterze.
Nikt ci nie karze robić wielkich konstrukcji jak ta:
ale tyle co najprostszy 2 rurkowy rig + follow focus oraz wizjer to podstawa płynnego operowania twoją kamerą. Ja osobiście najchętniej używam wizjera Kamerar QV-1 oraz follow focusa Neewer CN90-F. Pomimo śmiesznie niskiej ceny sprawuje się świetnie. Jeśli chodzi o wizjer to całkiem dobrze spisują się tanie, chińskie V1/2/3 z magnetycznym mocowaniem, ale do obracanych ekranów oczywiście najlepsze są patenty na gumkę, gdzie można pracować na odchylonym ekranie. Na razie pomijam wszelkie dodatkowe akcesoria jak matte box, dodatkowe oświetlenie i cały bardzo ważny dział jak dźwięk.
Jeśli poważnie myślisz o filmowaniu i chcesz to robić lustrzanką, a nie kamerą, to wybór Canona i to wcale nie najnowszego (550/600/650D), z zainstalowanym Magic Lantern, zdaje się być najsensowniejszym rozwiązaniem. Podobno nikony D5xxx z zainstalowanym hackiem też całkiem dobrze nadają się do filmowania.
Czyli myślisz, ze w 2k zamknę się ? Bylem dzisiaj w MediaMarkt i pomacalem sobie 700d. Kurde, fajna maszyna. Ten kitowy fajnie chodzil, plynnie, cichutko.
[ Dodano: Sro 09 Gru, 2015 22:14 ]
Poza tym, nie zależy mi na nowym sprzęcie. Zdaje sobie sprawę, ze 2tys to nie dużo, wiec żeby cos bardziej sensownego kupic celuje w używki. Widziałem gdzies na olx 700d z kitem i 55-250 za 1550. Ale nie wiem, czy nie lekko podejrzana ta cena skoro dwa obiektywy.
700D działa płynnie i cicho bo w zestawie jest z obiektywem STM IS. Całkiem przyjemny sprzęt.
W 2k możesz się zamknąć, bo pozostaje jedynie kwestia w co chcesz to uzbroić. Wizjer dostaniesz za 100zł, podobnie zapłacisz za najtańszy follow focus i najprostszy rig w standardzie 15mm. Niektórzy filmują bez niczego, ale to spore utrudnienie przy ostrzeniu, jeszcze inny używają "pomagaczy" pokroju
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9