Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 10 Gru, 2015 Vivitar 28-105mm f/2.8-3.8 MC AF EF - do Canon 650d?
Witam, mam Canon 650d, z 50mm 1.8.
Potrzebuję zooma, o pokryciu ogniskowych ok. 25-40, myślałem nad kupnem kitowego, niestety bardzo lichy budżet.
W lombardzie widziałem obiektyw, z bagnetem EF, kusząco jasny jak na cenę
Vivitar 28-105mm f/2.8-3.8 MC AF
Cena: 250zł. Czy jest on warty kupna? Czy lepiej inny/kitowy Canon EF-S 18-55 IS
Mało informacji na jego temat w internecie.
Za 250 zł powinieneś bez problemu kupić kitowca ze stabilizacją. W przypadku tego Vivitara jesteś pewien, że nie brakowałoby Ci czegoś szerszego niż 28 mm?
Nie wiem czy nie brakowałoby mi, myślę że dałoby radę się bez tego obejść, 25-28mm to taka moja dolna granica raczej użyteczności. W wymienionym obiektywie właściwie jasność mnie kusi tylko, bo obiektywy o 2.8-... kosztują sporo więcej, liczę się że jakieś minusy ma ten obiektyw, tylko nie wiem jakie, bo nie ma informacji w internecie
tores, z zastrzeżeniem, że albo te ogniskowe mnożymy we wszystkich porównywanych obiektywach, albo nie robimy tego wcale. Współczesny plastikowy kitowiec ma 18 mm, staruszek Vivitar ma 28 mm. To jest ta różnica, którą należy rozpatrywać.
dawido995 napisał/a:
W wymienionym obiektywie właściwie jasność mnie kusi tylko, bo obiektywy o 2.8-... kosztują sporo więcej, liczę się że jakieś minusy ma ten obiektyw, tylko nie wiem jakie, bo nie ma informacji w internecie
dawido995, minusy są takie, że to jest dość stary obiektyw, który prawdopodobnie będzie miał zbyt słabą ostrość nawet w porównaniu do kitowego 18-55. Zaletą jest prawdopodobnie pancerna, metalowa konstrukcja, ale nie wiemy w jakim jest stanie, czy jest zużyty, poluzowany, a może zagrzybiony itd. Światło f/2.8 będzie miał tylko na tym swoim szerokim końcu (28 mm) i jego okolicach. Wraz ze zwiększaniem ogniskowej dostępne światło spada aż do f/3.8. To nie jest zły wynik, lepszy niż np. współczesna Sigma 17-70 f/2.8–4, którą można nazwać współczesnym odpowiednikiem tego Vivitara.
tores, z zastrzeżeniem, że albo te ogniskowe mnożymy we wszystkich porównywanych obiektywach, albo nie robimy tego wcale. Współczesny plastikowy kitowiec ma 18 mm, staruszek Vivitar ma 28 mm. To jest ta różnica, którą należy rozpatrywać.
"
Bo 18 jest projektowana pod cropa i stąd "real 18 "w takim body , natomiast wstawiane bo pasują mocowaniem , trzeba traktować z przelicznikiem
To że pasują to jedno a jak obrazują to drugie.
tores, obiektyw pełnoklatkowy czy nie, milimetry są te same i albo dla obydwu musisz zastosować przelicznik cropa, żeby obliczyć pole widzenia, albo dla obydwu tego nie robić. Jeden ma 18 mm, drugi 28 mm. Gdyby obydwa miały 28 mm, to miałyby to samo pole widzenia na cropowej matrycy, bez względu na to, że jeden jest EF-S, a drugi EF.
Z praktyki widzę że inny zakres pola widzenia ma ta sama ogniskowa na "cropie" a inny na FF, więc mm nie są "bezwzględne" . To samo założone na "cropa" i na FF daje inne granice obrazu,
tores, tyle razy było wałkowane… Przeczytaj jeszcze raz co napisałem powyżej. Nie mieszamy do tego korpusu FF, mamy jeden rozmiar matrycy (APS-C) i podpinamy do niego obiektywy na przemian pełnoklatkowe (EF) i niepełnoklatkowe (EF-S). Jeśli mają tę samą ogniskową napisaną na obudowie – dadzą ten sam kąt widzenia. Co oznacza, że pełnoklatkowy Vivitar EF 28-105 da nam na korpusie 650D posiadanym przez dawido995 znacznie węższy kąt widzenia niż kitowy EF-S 18-55.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11