Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tak jak w opisie posiadam jakiś już czas ten aparat + obiektyw 14-42 f/3.5-5.6. Na zewnątrz robi bardzo poprawne zdjęcia ale w domu przy oświetleniu sztucznym jakość zdjęć drastycznie spada. Chciałabym zrobić ładne zdjęcia mojemu rocznemu synkowi bez użycia lampy. Czas nawet przy ISO 1600 to 1/10s co wyklucza wykonanie zdjęcia bez ruchu a i szum jest już bardzo widoczny. Zastanawiam się nad różnymi opcjami tj.
1. czy wymiana obiektywu na np Panasonic 20/1.7 pozwoli mi robić ładne zdjęcia np. na ISO 800 z czasami 1/100 i więcej
2.czy wymienić ten zestaw np. na Sony A6000 z jakimś jasnym obiektywem. Recenzje są bardzo pochlebne i zdjęcia na wyższych ISO ładnie wyglądają.
Ja bym kupił żarówki większej mocy do oświetlenia pokoju.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pią 11 Gru, 2015
Nikon D5200/5300
+ Sigma 17-50/2.8
+ Nikkor 35/1.8 (lub 50/1.8)
TS [Usunięty]
Wysłany: Pią 11 Gru, 2015 Re: Panasonic GF3
voodogt napisał/a:
czy wymiana obiektywu na np Panasonic 20/1.7 pozwoli mi robić ładne zdjęcia np. na ISO 800 z czasami 1/100 i więcej
Tak, o ile pokój jest porządnie oświetlony. Powinien być, jeśli dziecko tam się bawi, ale np. robiłem ostatnio zdjęcia na kinderbalu w takim półmroku, że mimo światła f/1.8 i tej 1/100 s (faktycznie, dłuższe czasy odpadają przy dzieciakach) miałem ISO 3200. W GF3 jak mówisz max to ISO 800 (używałem długo G2, a to takie samo obrazowanie). Niestety AF takiego zestawu nie będzie zbyt szybki.
Zatem, jeśli chcesz mieć uniwersalny zestaw do zdjęć dzieci to albo kup to co proponuje dcs, a jeśli chcesz pozostać w m4/3 (bo np. wolisz mniejszy aparat i obiektyw), to też zmontuj zestaw od zera. Współczesne korpusy dają tu jakieś 1.5 EV większą użyteczną czułość od Twojego aparatu, autofokus jest szybszy. A w ogóle przyda się też lampa błyskowa (byle nie walić nią po oczach dziecku)
dcs [Usunięty]
voodogt napisał/a:
Czas nawet przy ISO 1600 to 1/10s
...powiedzmy f/4-5.6
Więc jakie "Tak" TS
TS [Usunięty]
dcs, przeczytałeś resztę, poza ,,tak''? To są fatalne warunki oświetleniowe i dzieci nie powinny przy takim świetle się bawić, bo to szkodzi na oczy. A jak już się zdarzą... no to reszta postu. Poza tym lepiej kupić lampę z ruchomym palnikiem za kilka stów i strzelać w sufit niż wyrzucać 4000 tys., tak myślę.
Co do warunków oświetleniowych to najczęściej jest to pokój 25m2 oświetlony żyrandolem z 5 żarówkami po 40W także jest dość widno.
Zakup zewnętrznej lampy do GF3 odpada bo nie ma gorącej stopki.
Wolałabym jednak jakiś bezlusterkowiec bo są dużo bardziej poręczne.
dcs [Usunięty]
OP z ISO 1600 i 1/10s chciałby zejść do ISO 800 z czasem 1/100 i więcej [czyli pewnie mniej ].
To o co najmniej 4 i 1/3 EV w dół.
Na jaśniejszym 20/1.7 zyska 2 (i 1/6) do 3.5 EV.
Panasonic 14-42 f/3.5-5.6 na 20mm ma światło gdzieś około f/4 więc tego zysku na tej ogniskowej będzie tylko z 2,5 EV.
[ Dodano: Pią 11 Gru, 2015 23:10 ] voodogt, do bezlusterkowca nie kupisz zooma f/2.8 w tym budżecie. Zostają jasne obiektywy stałoogniskowe.
LX100 to fajny pomysł, ale czy da się szybko zmienić ogniskową? Ważne przy dzieciakach.
Z bezluster m4/3 dobry byłby zestaw E-M10 II (ew. wersja I - kilka stów oszczędności) + 14-42 II R (uwaga: nie składany zoom EZ) + Olympus 25/1.8 + błysk z ruchomą głowicą. Wyjdzie koło 4500-5000 zł, część do odzyskania ze sprzedaży GF3.
Co do Sony i innych systemów - nie mam doświadczeń. W lustrzankach będzie taniej, da się kupić jasny zoom (a Panas 12-35/2.8 to jakieś 3700 zł).
Zakup zewnętrznej lampy do GF3 odpada bo nie ma gorącej stopki.
Trochę się to kłóci z tym, co pisałeś wcześniej, że chciałbyś robić zdjęcia bez lampy - ale ...
Zakładając że bez światła nie da się robić zdjęć i że jednak nie skreślasz światła błyskowego, to nie potrzebujesz gorącej stopki. Potrzebujesz lampy na przykład takiej, jak ta:
http://fotozakupy.pl/yong...wersalna/38661s
(w podstawce jest też gwint do statywu).
Dobrze ustawiając drugą lampę możesz zrobić zdjęcia dużo, dużo lepsze niż te z użyciem tylko lampy wbudowanej w aparat. Nie wiem czy można u Ciebie regulować siłę błysku tej w aparacie, bo jeśli tak, to jeszcze lepiej. Można na przykład zmniejszyć jej siłę błysku, redukując do minimum jej udział w oświetleniu. Ale i bez tego efekty mogą być fajne, bo ta zewnętrzna zawsze będzie dużo mocniejsza i będzie pełniła rolę lampy podstawowej.
Mam jeszcze stary Nikon D5100 z kitem 18-55/3.5-5.6. Szklarnię pozostałą wyprzedałem, bo zmieniłem system na m43.
Mam EM5 i GM1, obiektywy 20/1.7, 45/1.8, 12-40/2.8.
Ale przy słabym świetle, ciągle m43 nie do końca ogarnia. W gruncie rzeczy D5100 z kitem i wbudowana lampą daje ładniejszy obrazek, szumy dużo mniejsze, może mniej ostro jest tylko.
No i mam dylemat, czy dokupić 50/1.8 do Nikona, czy lampę do Olka. Przy tym pierwszym rozwiązaniu liczyłbym na zdjęcia bez lampy przy trudnym świetle. Wielkość nie ma tu znaczenia, bo m43 z porządną lampą, to już małe nie jest.
Docelowo kusi mnie fufu, a 50 jest pod pełną klatkę, a 35 nie. No chyba, że cos pokręciłem.
Ale do sedna, co będzie bardziej uniwersalne D5100 50/1.8 lub 35 /1.8 czy Olek 45/1.8 lub 20/1.7z lampą?
Aha, nie pisalem ze amator jestem, no chyba że z treści postów samo wyszło
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sob 12 Gru, 2015
Willy napisał/a:
co będzie bardziej uniwersalne
Lampy mają swój ograniczony zasięg.
Dodatkowo lampa nie oświetla całego planu równo: natężenie światła jest odwrotnie proporcjonalna do kwadratu odległości http://besa.ltf.info.pl/p...atu-odleglosci.
Czyli wg Was nie ma aparatu który miałby niskie szumy na ISO np.3200 i z jasnym obiektywem pozwolił ustawić czas migawki 100 i więcej ?
Miałam lustrzankę Nikona D90 i sprzedałam ze względu na problemy z ustawianiem ostrości przy świetle żarowym. Bardzo rzadko udawało się zrobić ostre zdjęcie.
Lampa zewnętrzna na statywie odpada bo aparat ma być maksymalnie uniwersalny zdjęcia robię nie tylko w swoim domu ale w innych miejscach oświetlonych światłem żarowym. Przy dziecku nie ma czasu na przygotowywanie mini studia. Wyciągam aparat i robię zdjęcia w zastanym oświetleniu.
Zastanawiałam się jeszcze nad Fuji X-T10. Nie potrzebuję na siłę zoom'a. Wystarczą mi dwa obiektywy jeden do wnętrz drugi w plener.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11