Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 23 Lut, 2007 Re: Test obiektywu Nikkor AF 50 mm f/1.8D
Bardzo dobry test, mam dokładnie to samo zdanie o tych szkłach. Jako posiadacz 50mm 1.8 Nikona i Canona stwierdzam, że wykonanie mechaniczne Canona jest TRAGICZNE. Canon jest tak kiepski mechanicznie, że trafienie z ostrością przy otwartej przysłonie jest loterią. Na dodatek patrząc na statystykę jego zachowania stwierdziłem tendencję do ostrzenia przed obiektem. Nowego Nikkora kupiłem za 460pln i uważam, że jest wart każdej wydanej złotówki. Te 100pln różnicy w cenie dopłaciłbym w każdej chwili do wyrobu obiektywopodobnego Canona, a nawet więcej (co znaczy, że nie jest wart swoich pieniędzy).
Kiedy kupiłem 50-tkę do analoga, było to prawdziwe objawienie. Fotografowałem tym obiektywem wszystko, włącznie z krajobrazami Później w cyfrze problemem stała się mało wygodna ogniskowa po cropie, co spowodowało, że obiektyw popadł w niełaskę i częściej używałem stałki 24mm. Od pewnego czasu wraca do łask, ponownie bowiem doceniam plastykę zdjęć z tego szkła. Krótko mówiąc: coś wspaniałego.
btw: w sumie to czekałem na test 18-200 i 70-300, ale jako miłośnik stałek (mam póki co 3), nie obraziłbym bym się teraz, gdyby ukazał się jeszcze test nikkora 35/2
Dobry pomysł z fotami kolegi Mikołaja K. na 1.8 i 4. Wykresy ostrości swoją drogą a popatrzeć na to jak działa w praktyce to co innego. Chyba przejrzę pozostałe testy na okoliczność podobnych trików.
Znajomy za moją namową kupił sobie ten obiektyw. Wiedziałem, że jest ok. , ale nawet mnie szczęka opadła gdy porobiliśmy zdjęcia. Bardzo solidnie mechanicznie zbudowany, w miarę szybki i precyzyjny i do tego.... niesamowicie ostry obiektyw! Wygrał bezpośrednie porównanie z wersją 1.4 Nikkora, jest duuużo lepszy niż wersja 1.8 Canona i porównywalny do wersji 1.4 Canona. Tylko za jakie pieniądze! Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością tego obiektywu a znajomy w końcu uwierzył w możliwości swojego D200 Gorąco polecam ten obiektyw wszystkim Nikoniarzom.
W aparatach zmieniających przysłonę za pomocą kółka pod kciukiem należy zablokować przysłonę w obiektywie na największą wartość. W starszych Nikonach (w skrócie analogach) przysłonę zmienia się pierścieniem na obiektywie.
Wszystko opisane w instrukcjach do aparatu i obiektywu. Polecam ich lekturę.
Wysłany: Czw 10 Lip, 2008 Nikon Nikkor 50 mm f/1.8 D AF
Witam,
W zwiazku z tym iz przeszukiwalem forum i nie zlalalem oddzielnego watku na temat Nikkora 50 mm f/1.8 D AF postanowilem go zalozyc. Opinie o tym szkle sa podzielone. Jest relatywnie tanie jak na f/1.8 i.. no wlasnie. Do czego uzywacie tego obiektywu i jakie sa Wasze spostrzezenia. Czy faktycznie przydaje sie je posiadac we wlasnej szklarni czy lepiej kupic stalke 90/ 100/ 105mm ? Ktore w kolejnosci kupiliscie to szklo ?
świetny obiektyw, nabyłem go za śmieszną jak na dzisiejsze szkła kasę i jestem zachwycony! a używam go w nikonie d40 bez napędu i daje rade! (kiedyś będę miał body z napędem) znakomity na pozowane zdjęcia rodzinne, portrety .. a w makro lepszy niż kit, ostrość super, po założeniu tego obiektywu w zasadzie nie mogłem uwierzyć, że z d40 da się wycisnąć takie rzeczy:)
pozdrawiam i polecam ten obiektyw, oby było takich jak najwięcej (i w tej cenie )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 1,18 sekundy. Zapytań do SQL: 14