Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 16 Gru, 2015 Oznaczenia na obiektywach a crop
Na początku witam wszystkich użytkowników tego zacnego forum
Jako średnio zaawansowany zapalaniec a może raczej powracający amator po dłuższej przerwie, chciałbym poradzić się mądrzejszych i bardziej doświadczonych użytkowników w kwestii, z ktorą przyszło mi sie zmierzyć a nie znalazłem wyczerpującej i jednoznacznej zarazem odpowiedzi. Otóż posiadam obecnie Nikona D7100 i chciałbym dokupić do niego jakieś szerokie szkło do fotografii codziennej/reportaż/krajobraz. Zainteresował mnie model sigmy 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM.... Obiektyw ten posiada oznaczenie "DC" czyli przeznaczenie do aparatów z matrycą APS-C. I tutaj rodzi się moje pytanie. Mianowicie czy stosując ten obiektyw we wspomnianym D7100 kąty widzenia będą odpowiadały w zakresie 17-50mm podanym na obiektywie, czy jest to wartość podana do modeli FX, a co za tym idzie czy muszę uwzględniać współczynnik crop ktory w tym przypadku wynosiłby odpowiednio kąty dla zakresu 25-75mm. Pytanie moje wiąże z tym iż w przypadku gdy modele obiektywów są przeznaczone do modeli pełnoklatkowych oraz APS-C, to uwzględnianie cropa jest oczywiste, ale co w przypadku w/w sigmy a takze innych szkieł np nikon AF-S 35mm f/1.8 G DX (akurat stałka ale posiada właśnie oznaczenie DX wg Nikona Do puszek APS-C). Czy po prostu każde szkło podaje zakres dla modeli FX
I każdorazowo trzeba brać cropa pod uwagę chcąc podpiąć go pod DX'a
Przepraszam, bo troszkę się rozpisałem, ale mam nadzieję, że dobrze zobrazowałem o co mi chodzi. Proszę także o wyrozumiałość osob dla których to zagadnienie nie stanowi problemu -:)
Ogniskowa w mm jest taka sama dla DX/aps-c i FX/pełnej klatki.
Obiektyw Nikkor 35mm f/1.8 DX da ten sam kąt widzenia jak pełnoklatkowy Nikkor 35mm f/1.8 ED FX na aparacie z matrycą aps-c jak D7100.
(ale obiektyw Nikkor 35mm f/1.8 DX -jak i inne do aps-c: DX czy DC Sigmy nie wyświetlą obrazu na całą matrycę pełnoklatkową/FX)
Ten magiczny crop factor -mnożnik ogniskowej stosuje się wyłącznie dla porównania ogniskowych -kątów widzenia obiektywów założonych na aparaty o różnej wielkości matrycy, a nigdy różnych obiektywów na tym samym aparacie/aparatach o tej samej wielkości matrycy.
Ta Sigma 17-50 ma prawie takie same kąty widzenia jak popularny "kiciak" Nikkor 18-55 mm...
albo jak obiektyw pelnoklatkowy o zakresie ogniskowych 27-75mm założony na aparat pelnoklatkowy -a więc jest średnio szerokokątny na swym krótkim końcu; ale bardziej niż wspomniany 35mm DX.
Ogniskowa jest zawsze wpisywana prawidłowo, a różnica kąta widzenia zależna jest od wielkości materiału światłoczułego. Zobacz, że często na kompaktach producenci na opakowaniach podają np 24-1200mm a na obiektywie masz prawdziwą wartość np 4-200.
Czyli rozumiem, że w wyżej wspomnianej sigmie nie trzeba stosować tego cropa, ponieważ jest to już wartość podana dla matrycy DX.... Co innego gdyby był to obiektyw przeznaczony zarówno do FX'a jak i DX'a wtedy chcąc podpiąć go do matrycy DX należałoby cropa uwzględnić tak? Przepraszam, że tak mieszam ale jakoś nie mogę ogarnąć tego tematu
Niezależnie czy to obiektyw FX, DX, dla średniego formatu czy smartfona, ogniskowa pozostaje taka sama. Jak ma 100mm to ma je zawsze, ale dla każdego z tych aparatów da inny kąt widzenia. Dokładnie jak pisał dcs, jeśli podłączysz obiektyw 35mm przeznaczony dla aparatów "FX" i obiektyw 35mm dla "DX" na swoim aparacie, to otrzymasz taki sam kąt widzenia.
Crop to crop, po polsku znaczy obcięty, to potoczna nazwa mnożnika, jaki stosuje się przy przeliczaniu do klatki małego obrazka. Z drugiej strony jeśli ktoś korzysta z matryc Advanced Photo System type-Classic w skrócie APS-C cały czas i ogranicza się tylko do jednego systemu, to przeliczanie jest całkowicie zbędne. Wiesz jaki kąt widzenia da ci taka czy inna ogniskowa.
Niezależnie czy to obiektyw FX, DX, dla średniego formatu czy smartfona, ogniskowa pozostaje taka sama. Jak ma 100mm to ma je zawsze, ale dla każdego z tych aparatów da inny kąt widzenia. Dokładnie jak pisał dcs, jeśli podłączysz obiektyw 35mm przeznaczony dla aparatów "FX" i obiektyw 35mm dla "DX" na swoim aparacie, to otrzymasz taki sam kąt widzenia.
Crop to crop, po polsku znaczy obcięty, to potoczna nazwa mnożnika, jaki stosuje się przy przeliczaniu do klatki małego obrazka. Z drugiej strony jeśli ktoś korzysta z matryc Advanced Photo System type-Classic w skrócie APS-C cały czas i ogranicza się tylko do jednego systemu, to przeliczanie jest całkowicie zbędne. Wiesz jaki kąt widzenia da ci taka czy inna ogniskowa.
Bardzo dziękuję za zainteresowanie i wyjaśnienie tematu.
Może przy okazji mógłby ktoś polecić jakiś ciekawy obiektyw do codziennego pstrykania głownie krajobraz, reportaż. im szerzej wydaje mi się tym lepiej, ale może się mylę...
Interesowała mnie ta w/w sigma ale może ktoś poleci co innego?
muszę uwzględniać współczynnik crop ktory w tym przypadku wynosiłby odpowiednio kąty dla zakresu 25-75mm.
Dokładniej, to odpowiednik 26-76.5mm na pełnej klatce, bo crop factor tego Nikona to 1.53.
Jedrek napisał/a:
ale co w przypadku w/w sigmy a takze innych szkieł np nikon AF-S 35mm f/1.8 G DX
To samo.
Jedrek napisał/a:
Czy po prostu każde szkło podaje zakres dla modeli FX
Ogniskowa, to cecha konstrukcyjna obiektywu, a przeliczenie pozwala tylko porównać jakie trzebaby użyć ogniskowe na pełnej klatce by uzyskać ten sam kąt widzenia. Czyli 35tka na DX daje takie same kąty widzenia jak 53.5mm na FX, zaś wspomniane przez Ciebie wyżej oznaczenia określają tylko, czy pole krycia jest odpowiednio duże by pokryć pełną klatką, czy nie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11