Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Porównałem sobie ceny interesujących mnie obiektywów do max 2000zł. Sigma 17-50 f/2.8 kosztuje dokładnie tyle samo niezależnie od mocowania, tzn 1540zł
Jasne stałe 50-tki:
Pentax FA 50 f/1.4 można dostać za około 1450 zł
Pentax DA 50 f/1.8 - ok 550zl
Nikkor AF-S 50 f/1.4 G - ok 1400zł
Nikkor AF-S 50 f/1.8 G - ok 750 zł
Dla 50 f/1.4 cenowy remis, jakościowo podobno Pentax FA 50 f/1.4 jest rewelacyjny i ma świetny bokeh, ogólnie lepszy od porównywalnego Nikona? nieco bardziej budżetowo, czyli 1.8 tańszy Pentax, ale cena Nikkora też nie jest zaporowa, nie wiem jak z jakością.
Oprócz tego z mocowaniem Nikona można kupić też Sigmę 50 1.4 EX DG HSM za 1900 zł, do Pentaxa nie znalazłem
Możliwe że przydała by się jeszcze jakaś 35-tka do fotografowania w pomieszczeniach i tu widzę przewagę Nikona. W Pentaxie z tego co widzę poniżej 2000 zł to tylko DA 35 f/2.4 DA MC AL za ok 600 zł, nie wiem czy jest sens zmieniać z Sigmy 17-50 f/2.8. No chyba że to jakaś rewelacja, a bokeh rzuca na kolana. W Nikonie mamy do wyboru Nikkora AF-S DX 35 f/1.8 G za ok 750zł i Sigmę 50 f/1.4 EX DG HSM za ok 1900zł.
Tele do 300mm:
Pentax DA 55-300 f/4-5.8 ED SMC - ok 1400 zł
Pentax DAL 55-300 f/4-5.8 ED SMC - ok 1700 ZŁ
Sigma 70-300 f/4-5.6 Macro Super APO - ok 900 zł
Sigma 70-300 f/4.5.6 Macro APO - ok 700 zł
Sigma 70-300 f/4-5.6 DG OS - znalazłem tylko w 2 sklepach za 1300 i 1750 zł
Tamron AF 70-300 f/4-5.6 Di LD Macro - ok 500 zł
i dla porównania Nikon:
Nikkor 70-300 f/4-5.6 G AF-S VR - ok 2000 zł
Nikkor 70-300 f/4-5.6 G SLR - ok 900 zł
Tamron AF 70-300 f/4-5.6 Di LD Macro - ok 500 zł
Tamron SP 70-300 f/4-5.6 Di VC USD - ok 1350 zł
Sigma 70-300 f/4-5.6 DG APO Macro - ok 750 zł
Sigma 70-300 f/4-5.6 DG OS - ok 1300 zł
Tu widać faktycznie przewagę Nikona, chociaż dla Pentaxa też jest kilka szkieł, pytanie tylko co są warte? Mówiąc szczerze, do tele za 500 zł jestem nastawiony sceptycznie, a na temat 55-300 nie spotkałem zbyt entuzjastycznych opinii.
W 50-tkach remis, w 35-tkach zdecydowanie Nikon, w tele również przewaga Nikona.
Ktoś udzielił mi jeszcze takiej rady: kupuj to, co mają Twoi znajomi. Fotografującego znajomego mam właściwie tylko 1 i siedzi w Nikonie.
Ciągnie mnie do Pentaxa - body jakoś bardziej mi odpowiada (ergonomia, uszczelnienie, 2 pokrętła, zdecydowanie lepszy wizjer, lepsza współpraca z lampami, lepszy AF i jeszcze parę innych rzeczy), ale rozum podpowiada, że rozsądniejsze będzie chyba jednak postawienie na Nikona i zakup D5300, tym bardziej że do K-S2 musiałbym dołożyć ok 500zł i zastanawiam się czy warto. I tak przekraczam pierwotnie założony budżet, a przesuwać granicę o kolejną stówkę bo jest coś trochę lepszego można w nieskończoność. Daję sobie jeszcze czas na przemyślenia do piątku, więc może jeszcze ktoś zdoła przechylić szalę na stronę Pentaxa wszystkie uwagi i komentarze oczywiście mile widziane
dcs, wiem, chodzi mi o to, że starszą, bez A i bez HSM.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Czw 17 Gru, 2015
Bruner napisał/a:
Pentax DA 55-300 f/4-5.8 ED SMC - ok 1400 zł
Fajne szkło ale jest już trochę lepsze z czerwonym paskiem bez SMC a z HD - stówę droższe. Na długim końcu lepsze od innych.
Bruner napisał/a:
Pentax DA 50 f/1.8
Bardzo dobre szkło, moim zdaniem do f=4 lepsze od 50/1,4 i nawet porównywalne z 55/1,4. Cóż - najnowsza konstrukcja. No i nie mydli nawet na 1,8.
dcs napisał/a:
Za cenę K-S2 masz nikona D7000
Jak chcesz stracić na rozdzielczości i mieć 16Mpix to pewnie - lecz chyba ostrzej i taniej będzie kupić K-50 .
Bruner napisał/a:
na temat 55-300 nie spotkałem zbyt entuzjastycznych opinii.
Ktoś musiałby być niezdrów by o jakimkolwiek szkle 70-300 pisać entuzjastycznie. Ale w tym zakresie cenowym , szczególnie gdy zależy ci na długim zakresie nic lepszego nie znajdziesz. Sam się zdziwiłem że takie "cóś" może tak rysować na 300 mm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10