Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
z jednej strony wiem coraz więcej, z drugie jestem coraz głupsza...
jak sprzedałam lustrzankę to poszperałam na allegro i stwierdziłam, że kupie Olympusa Stylus 1
później stwierdziłam że to musi być jednak przemyślany wybór więc zapytałam tu na forum
Najdłuższa ogniskowa 34 światło 2.8... na matrycy lekko mniejszej od m4/3 - rewelacji nie będzie. Zrobisz, ale będziesz musiała dbać, aby tło było daleko. I warto zrezygnować z pełnej automtyki, aby być pewnym przysłony.
Do takich zabaw jednak bezlustro oraz 45/1.8, 42.5/1.7 albo z grubej rury cenowej 75/1.8.
25 i 20 też Ci raczej średnio po drodze będzie do tego celu.
flaterik [Usunięty]
Wysłany: Pią 18 Gru, 2015
go_alex napisał/a:
a czy LX100 zrobię ładny portret z rozmytym tłem?
Wielu ludzi sie tutaj naprodukowalo i podrzucilo linki do galerii zdjec zrobionymi zarowno lx100 jak i olympusem. Jak zadasz takie pytanie to uzytkownicy beda sie spierac, poniewaz w zaleznosci od doswiadczenia, uzytkownicy maja rozne wymagania. Najlepiej jesli ogladniesz sama zdjecia i zadecydujesz czy taki efekt cie satysfakcjonuje.
Np. jak dla mnie portrety z 25mm obiektywu olympusa daja zupelnie satysfakcjonujace wyniki i nie widze potrzeby dokupowania kolejnego obiektywu 45 mm na ten moment. Rowniez galerie zdjec LX100 moim zdaniem potwierdzaja to samo, wg mojego gustu i wymagan. Nie zaprzeczam ze uzyskasz lepszy efekt kiedy uzyjesz 45 mm, ale rownie dobrze uzyskasz lepszy efekt jak kupisz duza i droga lustrzanke FF i super wypasiony obiektyw. Pytanie gdzie koncza sie twoje oczekiwania.
Wiec moim zdaniem powinnas przegladnac te galerie i ocenic sama.
Istnieje niejaka różnica rozmiaru buźki ew. popiersia z jednej a kwiatostanu (żarnowca?)za drugiej strony. Co za tym idzie również różnica stosunku odległości (matryca - liście/matryca - tło) i (matryca - popiersie/matryca - tło). Chyba, że zadbamy aby tło było daleko... albo było odpowiednio homogeniczne samo w sobie.
Proponuję aby Szanowna Koleżanka autorka pytania pooglądała portrety, a nie obiekty kilkucentymetrowe fotografowane na tle lasu. Te ostatnie mają się do pytania mniej więcej nijak.
Warto pooglądać zdjęcia, gdyż trudno nam zgadywać jak homogeniczne odwzorowanie tła Koleżankę jest w stanie zadowolić.
TS [Usunięty]
Wysłany: Pią 18 Gru, 2015
RB napisał/a:
a nie obiekty kilkucentymetrowe fotografowane na tle lasu.
Familijny fotoamator zazwyczaj pstryka mnostwo portretow w domu, i w takich wlasnie warunkach jasny obiektyw bezlusterkowca lub lx100 da przewage nad telefonem czy kompaktem bo potrafi zrobic ostre zdjecie nawet w slabym oswietleniu bez lampy i potrafi rozmyc tlo nawet jesli to tlo znajduje sie stosunkowo niedaleko za obiektem.
Warto zatem oceniac te aparaty / obiektywy, analizujac zdjecia pod tym katem, tzn czy w zamknietych pomieszczeniach przy slabym swietle zdjecia sa ostre i 'tlo jest rozmyte'.
Wykonane aparatem LX100, ogniskowa 27.2mm przesłona 2.8 (maks otwór na tej ogniskowej)
Fakt, że to raczej nieco więcej niż klasyczny ciasny portret, ale wciąż pod proporcje portretu się łapie.
Czy takiego rodzaju kadry interesują a efekt owego rozmycia satysfakcjonuje autorkę pytania?
(Pomińmy wszystkie niedoskonałości formalne tego kadru... jednak warto zwrócić uwagę, że ostrość jest na papugach a nie na twarzy, czyli jeszcze ze 40 cm bliżej matrycy...)
Przy okazji, na stronie matczynej tego zdjęcia można np. zobaczyć ciasny portret zrobiony LXem 100 na 10.9/1.7 i ocenić czy coś takiego interesuje czy nie. Na ciasne wnętrza niby swietna rzecz ale...
RB, TS,
Z mniemanologii stosowanej powinniście mieć co najmniej doktorat.
A ja podam jeszcze tylko liczby:
- przy ogniskowej 26 mm, przysłonie 4.5, odległości fotografowania 1.5 m (w sam raz do zrobienia portretu) i matrycy 4/3" głębia ostrości wynosi 43.2 cm i rozkłada się 43% przed obiektem, 57% za obiektem, co oznacza, że 24.6 cm za obiektem, czyli np. za oczami portretowanej osoby, ostrość zaczyna się tracić.
Reszta, czyli wykorzystanie tej wiedzy, zależy od woli i umiejętności fotografa.
[ Dodano: Sob 19 Gru, 2015 11:58 ]
24.6 cm za obiektem ostrość zaczyna się tracić - co doskonale widać na gałązce tej jakiejś tam rośliny na pierwszym z moich przykładowych zdjęć.
TB pokaż adekwatny do pytania portret, nie liczby, nie liście. (ba, liście... listki)...
Mi nie chodzi o manie racji, raczej o to aby pytająca wyrobiła sobie zdanie co można LXem a co nie. To nie jest problem gdzie się kończy GO tylko jak wygląda tło umieszczone w takiej a takiej odległości za tematem zdjecia odwzorowane obiektywem o ogniskowej A na przysłonie B rzucone to na matrycę C. Kwestia jak niehomogeniczne tło jest jej potrzebne, jakiego oczekuje. Niech ma materiał porównawczy i niech wybiera.
Na poparcie zaś Twych śmiałych tez mogę powiedzieć, ze przy quasi-makrofotografii to nawet stosując przysłonę 8 mogę mieć kłopoty z ostrościa na odległości kilkunastu cm... Co z pewnością pozwoli autorce tego wątku na głębokie przemyśłenia w kwestii portretowania.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sob 19 Gru, 2015
T.B. napisał/a:
26 mm, przysłonie 4.5
f/4.5 nie rozwala. -to jakieś 4x ciemniej niż:
LX100 ma na 22mm ("50" przy creopie 2.2) f/2.7
Nazywanie rachunków śmiałą tezą, to - śmiała teza
Portretu nie pokażę, ponieważ:
A - portretuję głównie rodzinę i nie zrobię im tego, żeby ich pokazywać na forach internetowych,
B - nie lubię małej głębi ostrości i rozmazanego tła, co widać na tych paru portretach modelek, które tutaj już pokazałem (nie lubię - nie mylić z nie umiem albo z nie da się moim aparatem),
C - nie ma już C - Wystarczy A i B, ale chcesz powiedzieć, że aparat wie co fotografuje i inaczej zachowuje się widząc kwiatek, a inaczej widząc ludzką twarz?
To nie jest żadna quasi-makrofotografia, jeśli masz na myśli jakieś programy tematyczne. Sprawdź, bo tym razem, wyjątkowo, nie usunąłem danych EXIF.
Niech pytająca ma materiał porównawczy i niech wybiera. Niech wyrobi sobie zdanie, co można Olympusem z "kitowym" obiektywem. Po to zamieściłem moje zdjęcia.
A mnie akurat chodzi o to, żeby przedstawiać i uzasadniać moje racje. Innego celu udziału w dyskusji nie widzę.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sob 19 Gru, 2015
T.B. napisał/a:
- przy ogniskowej 26 mm, przysłonie 4.5, odległości fotografowania 1.5 m (w sam raz do zrobienia portretu) i matrycy 4/3" głębia ostrości wynosi 43.2 cm i rozkłada się 43% przed obiektem, 57% za obiektem, co oznacza, że 24.6 cm za obiektem
-to na Panasonic LX100 przy tym samym kącie widzenia (ogniskowa 23[,7 ]mm) i przysłonie f/2.8 na pełnej dziurze głębia ostrości będzie wynosić 29 cm
...13 cm przed
i 16 cm za
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 14