Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 19 Gru, 2015 Aparat do fotografowania jedzenia
Dzień dobry,
za +/- trzy miesiące otwieram kulinarny biznes. Na stronie swojej firmy będę publikował zdjęcia 5-6 potraw tygodniowo, dodatkowo kilka zdjęć z procesu produkcji danego dania, takie krok po kroku. Oczywiście najłatwiej byłoby zlecić to fachowcowi, jednak biorąc pod uwagę to, że ciężko będzie wykonać wszystkie zdjęcia w stosunkowo krótkim czasie oraz to, że kuchnia z której będę korzystał jest około 45 km od dużego miasta musiałbym chyba tego fotografa adoptować.
Mam więc te trzy miesiące na intensywną naukę. Chciałbym prosić Was o pomoc w wyborze wszystkiego co jest mi niezbędne do wykonania możliwie dobrej jakości zdjęć. Aparatu, obiektywu, statywu, oświetlenia (pomieszczenie z którego będę korzystał jest dosyć ciemnie) i wszystkiego innego czego potrzebuję a o czym jeszcze nie mam pojęcia. Budżet który mam do przeznaczenia na całą fotograficzną inwestycję to 6000 – 7000 zł. Nie orientuję się w ogóle w cenach takiego sprzętu (bo dokładnie nie wiem, co jest mi potrzebne) więc jeśli uda się to zrobić taniej to fajnie, a jeżeli trzeba będzie coś dołożyć, to dołożę.
Jeszcze jedna kwestia. Obecnie do amatorskiego pstrykania używam Samsunga NX1000 z kitowym obiektywem. Może wystarczy dokupić jakiś lepszy obiektyw oraz całą resztę i uda się osiągnąć zadowalający efekt tym aparatem?
Chętnie poznam Wasze opinie na temat wykorzystania do tego celu tego Samsunga jak i czegoś zupełnie nowego. Dodam jeszcze, że fotografowanie żywności będzie jedynym przeznaczeniem tego aparatu, do niczego innego nie będzie mi potrzebny. Dziękuję za poświęcony czas i pozdrawiam!
A moze zacząc od "lekcji aranżacji". Dobra kompozycja wyjdzie dobrze i sprzętem średniej klasy. Czy to mają byc zdjęcia do sieci , czy drukowane foldery (ulotki) , diapozytywy ?
Aparat to jedno a anturaż to dodatek do efektów . Tło , oświetlenie , kompozycja kadru. Żywność to też produkt i tu przydałaby się wiedza o fotografii produktowej. Ja widzę sprzęt jako drugoplanowy niezbędnik.
Sorry za szczerość 5-6 potraw na tydzien? wypada 1 na dzień, Trudno się będzie utrzymac . 5-6 dziennie większe szanse:)
Zdradzając kulisy produkcji swoich 'specjałów" strzelasz sobie w kolano. Chyba że ma byc to forma bloga, z radami Wuja Gara,. Jak podasz recepturę i
proces- Polak potrafi.:). Dobra firma nigdy nie odsłania kurtyny do końca.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sob 19 Gru, 2015
Z procesu produkcji danego dania, takie krok po kroku wolałbym obejrzeć klip video z komentarzem w tle.
Możesz dokupić obiektyw 60mm Macro lub 85mm 1.4,
możesz zmienić aparat na lepszy NX500
ale obie wymiany pochłoną duża część budżetu a ten przede wszystkim powinieneś spożytkować na oświetlenie, którego cen nie znam.
Może do zdjęć bezlusterkowiec + obiektyw 85-105mm do lustrzanki i adapter tilt-?
Samo zdjęcie potrawy ma trafić do sieci oraz na ulotkę wydrukowanej na jakimś lepszej jakości papierze. Same zdjęcia „krok po kroku” mają pojawić się tylko w tej ulotce i będą one naprawdę małych rozmiarów. Stąd też pomysł klipu wideo z komentarzem odpada.
Zdjęcia, przynajmniej na początku planuję robić z góry, więc poza fajnym podłożem (na przykład stare deski), dobrze dobranym talerzem, ewentualnie sztućcami i oczywiście przyjaznej dla oka prezentacji potrawy nie musi się tam nic więcej dziać. Wrzucę kilka przykładów jak ja bym to widział.
@tores no ale żeby zacząć ćwiczyć i robić postępy chyba najpierw muszę to sobie jakoś umożliwić kompletując sprzęt? Nie jest to trochę tak jakbym chciał się nauczyć grać na gitarze nie mając gitary? Poza tym twoja rada jest oczywiście cenna i już zacząłem czytać na temat tego co mi podrzuciłeś.
@dcs tak jak pisałem, jeżeli kwota którą mam do dyspozycji będzie zbyt niska jestem w stanie naciągnąć ją do 9-10k, jeśli dostanę za to jakiś w miarę przyzwoity sprzęt który trochę mi posłuży. Te zdjęcia będą miały wpływ na sukces lub porażkę całego przedsięwzięcia więc akurat tutaj nie chciałbym jakoś maksymalnie ciąć kosztów.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sob 19 Gru, 2015
Nie no...
sprzetem za 6-7 kafli powinieneś zrobić równie dobre zdjęcia na ulotki jak te sprzętem za 10.
Fajniejsze są focie talerzy pod pewnym kątem od pionu, z nieostrosciami -takie bardziej plastyczne -trójwymiarowe, ale twoja sprawa.
Zresztą to taka perspektywa jedzącego.
Na takich prostopadle to tylko swiatłocieniem możesz pokazać trójwymiarowość tego co na talerzu.
Stara prawda -JE SIĘ OCZAMI.
Poza samym menu w gre wchodzi kolorystyka , estetyka serwowania , "gra na talerzu"
Stąd moje uwagi. Nie zawsze ujęcie "z lotu ptaka" zalatwia temat, Jac cos płaskie- trzeba nadać uniesienia , forma ma zachecić a nie dołować potencjalnego konsumenta
Popstrykaj tym co masz , skupiając się na estetyce,Reszta może obróbką w PS,
Te 9-10wolalbym włożyć w naukę u "mistrza MG" (małej gastronomii)Nie mylić z branżową celebrytką
Warto poznac zasady serwisu, Z której strony nóz , widelec ,jaki talerz iszkło do czego.(to na marginesie.)
Niemniej POWODZENIA
i smacznego
Oby OPTYCZNE nie zamieniło się w Garnkowe .pl
golonka a'la Konrad.jpg
Plik ściągnięto 5517 raz(y) 378,62 KB
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Nie 20 Gru, 2015
tores, szczerze mówiąc takiej potrawy bym nie mógł fotografować - bo nie wygląda apetycznie , o estetyce nie wspominając... No a to trudno nazwać zdjęciem kulinarnym , raczej anty...
Jego droga do kulinarnych, to jak spacerek pieszego pielgrzyma do NY...
[ Dodano: Nie 20 Gru, 2015 16:30 ]
sosick napisał/a:
Wrzucę kilka przykładów jak ja bym to widział.
ZDJĘCIE 1
ZDJĘCIE 2
ZDJĘCIE 3
To też cienizna - nie fotografia, samo jedzenie również - z fotografią kulinarną maką tyle wspólnego że są to zdjęcia a to co na nich to jakieś jedzenie... Ale generalnie wygląda koszmarnie. Skąd wy bierzecie takie potworności? Garnkowe nam nie grozi a co najwyżej garkuchniowe...
To też cienizna - nie fotografia, samo jedzenie również - z fotografią kulinarną maką tyle wspólnego że są to zdjęcia a to co na nich to jakieś jedzenie...
Widać że się nie znasz i nie wiesz, jakie obecnie trendy obowiązują w fotografii kulinarnej.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 21 Gru, 2015
komor napisał/a:
nie wiesz, jakie obecnie trendy obowiązują w fotografii kulinarnej.
No tak - obrzydzanie jedzenia nazwać "trendem" - to chyba tylko tutaj...
Nie widzę nic obrzydzającego w tych zalinkowanych zdjęciach (mam na myśli linki od sosick). Normalne, przyzwoite, bez szału, ale i bez katastrofy.
dcs napisał/a:
Fajniejsze są focie talerzy pod pewnym kątem od pionu
Dziś zdjęcia pionowo z góry są w modzie i nie bez przyczyny, bo dość plastycznie można pokazać zarówno zastawę i blat, jak i lepiej ukazać kompozycję na talerzu. Są fotografowie, którzy większość zdjęć robią z góry, i to z dużym powodzeniem.
http://www.shutterstock.c...llery_landing=1
Ale oczywiście jest także mnóstwo świetnych zdjęć z kąta 45° i ze świetnie wykorzystaną małą głębią.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Wto 22 Gru, 2015
To nie była prawda objawiona, tylko moje zdanie.
Nie znam się na fot. żarcia,
ale prostopadle ujecia jakoś mi się ostatnio kojarzą z sieciówkami. -tam spece wiedzą co jest najmodniejsze.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Wto 22 Gru, 2015
komor napisał/a:
Dziś zdjęcia pionowo z góry są w modzie
Takie zdjęcia robiło się również 40 lat temu. Ale to co pokazano na przykładach to akurat antyfotografia antykulinarna. Nie mam tam nawet podstaw fotografii ani podstaw kulinarnych... o sztuce nakrywania do stołu nie wspomnę... Jak to są "normalne zdjęcia kulinarne" - to ja się nie znam... Albo mam jakieś "kośmicne" wymagania...
ważny jest obiektyw, aparat jakikolwiek w miarę aktualny z matrycą choćby aps-c
nie musi być lustrzanka, ważne będzie światło obiektywu - czym jaśniej tym lepiej i mała odległość ostrzenia przy ogniskowej minimum 60mm, ale dobra będzie nawet 80-tka SY
Nawet krytyczne uwagi i drobne niedoskonałości zdjęć nie potrafią odebrać mi apetytu na coś naprawdę dobrego, w tym na golonkę przytoczoną przez Toresa.
W przypadku trzech zdjęć przytoczonych przez sosick zwróciłbym uwagę na pewne drobiazgi, przez które te zdjęcia moim zdaniem trochę tracą - np. na coś wyglądającego na "przybrudzoną cytrynę", wystawanie ukrojonego kawałka poza talerz, czy mocno zużyty nóż.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 12