Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chcę podziękować Wszystkim za rady i wskazówki które doprowadziły mnie do zakupu Zeissa Conquest hd 8x42. Zakup używanego nie wypalił , może i dobrze bo mam już nowego. Cóż mogę powiedzieć, jestem b.zadwolony - obraz kryształowy a myślałem , że będzie tylko trochę lepiej niż w VNF 8x 32. Jak zauważył Willy powiększenie w zeissie jest większe niż deklarowane wg moich amatorskich pomiarów wynosi ok 8,5 x. Nocą 2km za miastem wyhaczyłem galaktyki M 31, 33 , 81, 82. Tak więc zakup super. Wiem, że może być lepiej szczególnie w kwestii pola ale trzeba by dołożyć jeszcze z 5 tys. Pozdrawiam.
Po pierwsze odszczekuję, że powiększenie to ok 8,5x po ustabilizowaniu lornetki wyszło mi 8x . Ostrość pola przy patrzeniu na wprost lub zerkaniu na brzegi / testowane na oświetlonych oknach bloku / wysoka. Przy przesuwaniu pojedyńczego okna od centrum kadru do krawędzi słabnie ok 15 procent od krawiędzi duże rozmycie ok 5 procent od krawędzi. Ale są zauważalne różnice pomiędzy lewym i prawym tubusem na plus i minus. 15 procent to średnia, dlatego patrząc obuocznie jest lepiej niż wynika z opisu. VNF to wg mnie super lornetka za jej cenę w stosunku do Zeissa ale niestety korekcja wad optycznych jest kosztowna w stosunku do zeissa ma mniejszą ostrość także w centrum pola, pozostałe wady można porównać studiując testy VNF i Zeissa conquest 8x32. Więcej nie czuję się na siłach powiedzieć gdyż już nie mam VNF a i za krótko mam zeissa.
[ Dodano: Wto 22 Gru, 2015 21:26 ]
I znowu się nie popisałem , popełniłem szkolny błąd określając ostrość obrazu na krawędziach na podstawie obserwacji przez szybę w oknie. Na wolnym powietrzu jest zupełnie inaczej, obraz lampy wkształcie kuli , szkło przezroczyste , odległość kilkadziesiąt metrów ostry od krawędzi do krawędzi zarówno przy przesuwaniu w boki jak i góra dół. Ta sama procedura na oświetlonym oknie pokazuje spadek ostrości na ostatnich 15 procentach, ale tylko spadek bo właściwie jest ostro do krawędzi. Tak więc co nagle to po diable. Znowu jestem bardziej zadwolony oraz pozostali " Miłośnicy " Zeissa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9