Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 21 Gru, 2015 Obiektyw do Olympusa EPL-5
Witam.Do mojego Olympusa używam kitowego obiektywu 14-42 mm szukam czegoś jaśniejszego o większej głębi ostrości. Najchętniej w systemie micro 4/3.Z góry dziękuje za pomoc.
Czy chodzi Ci o obiektyw z możliwością uzyskania małej głębi ostrości (łatwe rozmywanie tła)? Czy to ma być obiektyw "do ogólnego użytku czy coś zorientowanego wyłącznie na zdjęcia typu portret?
Z jasnych stałek z AF masz m. in.:
a) dość szeroko:
-Olympus 17/1.8 [uniwersalny, dobry do wnętrz, krajobrazu/ulicy wieczorem, ale praktycznie brak opcji rozmycia tła lub b. ograniczona, dobry AF/MF, używam jako nocnego szkła i do wnętrz]
-Panasonic 20/1.7 [ostry, troszeczkę tło rozmyjesz, ale dość szeroki nadal, więc zastosowania częściowo zbliżone do 17/1.8, ryzyko bandingu na bardzo wysokich ISO z korpusami Olympusa, dość wolny AF szczególnie w słabym świetle, obecnie z racji konkurencji na rynku dość tani, ekstremalnie mały i lekki "naleśnik"]
-Sigma 19/2.8 [b. tania, dobra optycznie, ale z rozmyciem tła chyba będzie gorzej]
b) standard (uniwersalny w zastosowaniach):
-Olympus 25/1.8 [dobry i nie za drogi]
-Panasonic 25/1.7 [wchodzi dopiero do sprzedaży u nas, tani, jakość jeszcze nie sprawdzona, bo nowy]
-Panasonic 25/1.4 [świetny, ale drogi, spore wymiary, maksymalne rozmycie tła w tej grupie]
c) krótkie tele "portretowe" (za wąskie do celów ogólnych, w zasadzie głownie portrety):
-Olympus 45/1.8 [świetna jakość, tani, jasny, b. mały i lekki]
-Sigma 60/2.8 [tania, b. dobra optycznie, trochę gorsza przysłona, ale spora ogniskowa też ma wpływ na głębię, czy to się kompensuje w praktycznym użyciu nie mam pojęcia z racji braku doświadczenia, niech ktoś kompetentny się wypowie]
Pominąłem niektóre stałki, które albo nie spełniają kryteriów z rozmyciem tła (b. szerokie 12,14 i 15 mm), albo z innych względów praktycznych (gabaryty, cena) nie pasują do tego Olka (np. 42.5/1.2).
Pozdrawiam
-J.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Wto 22 Gru, 2015
Panasonic Leica DG Summilux 25mm f1.4 ASPH mocno potaniał.
To raczej Olympusy 17 i 25mn f/1.8 są drogie.
Panasonic Leica DG Summilux 15 mm f/1.7 ASPH
też zszedł z ceną.
Oba mają osłonę p-słoneczną w zestawie -nie jak Olympus 17 mm f/1.8.
Co do Olka 71/1.8, bezwzględna zgoda, tani nie jest. Ja skorzystałem z okazji cenowej na używany. W przypadku 25-tek to zależy, czy mówimy o bezwzględnych kosztach, czy stosunku cena/parametry. Przyjąłem domyślnie, ze autor wątku jak ja groszem nie śmierdzi, więc potencjalnie wybierze bardziej budżetowe rozwiązanie niezależnie od parametrów, a to nadal wskazywałoby na 25/1.8 raczej niż 25/1.4, bo w bezwzględnych złotówkach ten drugi jest droższy przecież. No i jest jeszcze sprawa najnowszego Panasa 25/1.7, o którym prawie nic nie wiadomo, poza tym, że jest b. tani (za granicą przynajmniej). U nas o ile wiem na dziś można go dorwać najwyżej na allegro (jest), bo po sklepach chyba jeszcze nadal tylko zapowiedzi. O ile nie schrzanili go za bardzo, to z czasem będzie najbardziej budżetową stałką w systemie razem z 14/2.5 i trzema Sigmami. W każdym razie powinien wpłynąć na cenę olkowego 25/1.8.
Pozdrawiam
-J.
Niestety coś pokręciłem - z Państwa wypowiedzi wnioskuję że pomyliłem wypowiedź. Chodziło mi o jaśniejszy obiektyw (do ciemnych wnętrz jak np.kościoły) z WIĘKSZYM rozmyciem tła.Przepraszam za zamieszanie ale tak to jest nami laikami
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11