Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 25 Gru, 2015 obiektyw dla początkującego
Witam, można powiedzieć że ostatnio się "zajarałem" fotografią, aktualnie siostra mi pożyczyła nikon'a d3200 i gdy usłyszała że chce kupić canon'a 760d trochę się przeraziła że po tygodniu go rzucę w kąt, więc oddała mi swojego starego sony a300 jednak nie ma on obiektywu i tutaj jest problem bo ja nie wiem jaki wybrać stałoogniskowy czy zmiennoogniskowy? głównie raczej będę robił portrety i jakieś ładnie fotki na mieście gdzie główny obiekt będzie ostry a tło rozmazane. Co do ceny to myślę że tak z 800 zł ale oczywiście mogę dopłacić +/-100 zł(800 zł to nie cena końcowa, z czasem będę mógł wydać więcej, jeżeli to się opłaci). Nie wiem czy to jest możliwe (raczej się tym nie kierujcie) fajnie byłoby gdyby obiektyw pasował też na canon'a 760d gdyby moje "zajaranie" nie minęło po 2 miesiącach.
Nie ma tak, że obiektyw pasuje do kilku różnych systemów. Jeśli kupisz obiektyw do Sony, to będzie pasował do niektórych modeli Sony i do niczego więcej (pomijam Minoltę). Jeśli podejrzewasz, że może okazać się, że będziesz jednak rozwijał swoje nowe hobby, warto kupić taki obiektyw, który będzie równie łatwo sprzedać, czyli coś fajnego poszukiwanego przez wielu, a kupione w świetnej cenie, bo nie sztuką jest kupić za 800 a sprzedać za 400 . Osobiście nie wiem, czy jest taki obiektyw dla Minolta/Sony.
Praca z obiektywem stałoogniskowym jest zupełnie inna (czytaj cięższa) niż z zoomem, za to zazwyczaj jakość optyczna tych pierwszych pozostawia obiektywy zmiennoogniskowe daleko w tyle.
Czy możesz rozwinąć myśl, dlaczego wybrałeś Canona 760D? (Sam fotografuję Canonami, to nic złego, ale ciekawi mnie dlaczego właśnie Canon, zwłaszcza ten model).
Jeśli chodzi o 760d to raczej kupiłbym go dopiero za jakiś czas, podoba mi się ponieważ czytałem kilka recenzji i wypada ona chyba całkiem nieźle, ten ekran LCD jest też czymś niespotykanym w takim przedziale cenowym. Nadal czekam na odpowiedź co do pytania o obiektyw.
@edit i nie wiem czy zrozumiałeś bo teraz szukam obiektywu na sony a300 a coś lepszego kupie jeżeli mi się to nowe hobby nie znudzi po 2 miesiącach to może na następny rok o czymś lepszym pomyślę.
Ekran taki sam jak w 750D i 700D.
Obiektyw jaki potrzebujesz, to obiektyw z dużą światłosiłą, czyli tzw jasny. Łatwiej o takie obiektywy stałoogniskowe niż zmiennoogniskowe. Nie istnieją obiektywy portretowe, każdy jest dobry, ale na ten efekt jaki opisujesz czyli płytką głębie ostrości wpływa kilka innych cech, np odległość od obiektu, dlatego ważne jest określenie jakie portrety chcesz robić (każde zdjęcie przedstawiające ludzką sylwetkę jest portretem, dlatego co innego jest postać, co innego popiersie itd), bo od tego zależy wiele czynników. Za tę kasę możesz szukać Sigmę EX 50mm f/1.4 DG HSM, często jest używany do portretowania.
Może najpierw jakiś kurs podstaw czy jakaś książka? To często znacznie lepsza inwestycja niż zakup sprzętu. Dobre jasne obiektywy kosztują nawet dziesiątki tysięcy złotych, więc trzeba liczyć siły na zamiary. Jeśli chcesz portretować z płytką głębią, może bardziej warto kupić starego, pełnoklatkowego Canona 5D lub 1Ds?
No w sumie to sam nie wiem chciałbym żeby to był jakiś uniwersalny obiektyw, żeby można było go wziąć też na wakacje, zawody lub np. wigilię, a nie tylko portrety itd. Co do książki to polecacie jakieś książki typu must have? Jakaś którą musi posiadać każdy szanujący się amator? dziwnie to trochę brzmi
@ co do ekranu LCD to chodziło mi o mały ekranik na górze jak np w canon'ie 6d.
No w sumie to sam nie wiem chciałbym żeby to był jakiś uniwersalny obiektyw, żeby można było go wziąć też na wakacje, zawody lub np. wigilię, a nie tylko portrety itd.
Do S A300 kup używaną minoltę 50/1.7 (AF, nie rokkora!) - za 3 - 3.5 stówy powinieneś się wyrobić na allegro - i jakiś ciemny zoom standardowy 18-55 (używany ze 2 - 2.5 stówy). Nówek nie kupuj. A300 to dziś raczej aparat na chwilę. Jeśli Ci przejdzie to obiektywy używane sprzedasz ze stosunkowo niewielką stratą. Jeśli nie przejdzie to albo zmienisz korpus na inne Sony alfa i zachowasz szkła albo zmienisz system i też je sprzedasz dużo nie tracąc.
No w sumie to sam nie wiem chciałbym żeby to był jakiś uniwersalny obiektyw, żeby można było go wziąć też na wakacje, zawody lub np. wigilię, a nie tylko portrety itd.
Do S A300 kup używaną minoltę 50/1.7 (AF, nie rokkora!) - za 3 - 3.5 stówy powinieneś się wyrobić na allegro - i jakiś ciemny zoom standardowy 18-55 (używany ze 2 - 2.5 stówy). Nówek nie kupuj. A300 to dziś raczej aparat na chwilę. Jeśli Ci przejdzie to obiektywy używane sprzedasz ze stosunkowo niewielką stratą. Jeśli nie przejdzie to albo zmienisz korpus na inne Sony alfa i zachowasz szkła albo zmienisz system i też je sprzedasz dużo nie tracąc.
No i o to mi chodziło, konkretna odpowiedź bardzo dziękuję, w sumie to nie wiem czy potrzebuje zoom'a bo mam tego kitowego ale on jest zepsuty jest taki dźwięk jakby silniczek nie wyrabiał albo coś, w sumie to sam nie wiem jak to wytłumaczyć po kilku minutach męczenia się da się zrobić zdjęcie. Ale gdybym chciał trochę poszaleć, to mógłbyś podać jakieś jeszcze inne obiektywy? może coś droższego czyli nowszego, lepszego. Tak się zajarałem że przez ostatnie kilka dni nie wypuszczam aparatu z ręki
co do ekranu LCD to chodziło mi o mały ekranik na górze jak np w canon'ie 6d.
To taka namiastka ekraniku z serii dwu i jedno cyfrowych. Ta seria kiedyś już miała dodatkowy ekran, został usunięty od modelu 400D.
Co jeszcze do zakupu szkieł, to jeśli masz sporo cierpliwość i nie zależy ci na AF, możesz kupić adapter dla Sony/Minolta A, do mocowania obiektywów M42. W internecie możesz poszukać jakiegoś taniego dobrego manualnego obiektywu np Super Takumar 50mm f/1.4 i po przejściu na Canona, będziesz potrzebował kupić jedynie adapter EOS/M42. Taki adapter z systemem potwierdzenia ostrości (kręcisz ręcznie, a on pokazuje kropki AF na wizjerze), w najnowszej wersji dandelionem, z chin, bo i tak wszystkie tam robią, z przesyłką kosztuje około 22zł.
No i o to mi chodziło, konkretna odpowiedź bardzo dziękuję, w sumie to nie wiem czy potrzebuje zoom'a bo mam tego kitowego ale on jest zepsuty jest taki dźwięk jakby silniczek nie wyrabiał albo coś, w sumie to sam nie wiem jak to wytłumaczyć po kilku minutach męczenia się da się zrobić zdjęcie. Ale gdybym chciał trochę poszaleć, to mógłbyś podać jakieś jeszcze inne obiektywy? może coś droższego czyli nowszego, lepszego.
1) jakie jeszcze obiektywy masz
2) jaki to zoom: 18-55 czy 18-70
3) zepsuty jest na pewno aby obiektyw? Sprawdź korpus zanim kupisz cokolwiek innego... Podłacz gdziekolwiek inny obiektyw AF do Sony i spróbuj czy lepiej działa.
4) Zepsuty obiektyw to raczej średnio wygodne narzędzie do fotografowania... jak potrzebujesz wycieczkowca to kup niezepsuty. Kosztuje grosze a można nim fajne fotki zrobić.
5) masz już dosyć starożytny i bardzo podstawowy korpus, w zasadzie nadający się do fotografowania na czułościach do ISO400 (ale na niskich czułościach daje to fajne efekty, to fakt). Nie pchaj się w kosztowne obiektywy do tego, jeśli nie jesteś pewny, że ten system Ci odpowiada. Chcesz portretówkę - na razie 50-tka Ci jako tako obskoczy temat. Chcesz wycieczkowca - kup 18-55. Taki 16-105 kosztuje sam ponad 1000 PLN.
No i o to mi chodziło, konkretna odpowiedź bardzo dziękuję, w sumie to nie wiem czy potrzebuje zoom'a bo mam tego kitowego ale on jest zepsuty jest taki dźwięk jakby silniczek nie wyrabiał albo coś, w sumie to sam nie wiem jak to wytłumaczyć po kilku minutach męczenia się da się zrobić zdjęcie. Ale gdybym chciał trochę poszaleć, to mógłbyś podać jakieś jeszcze inne obiektywy? może coś droższego czyli nowszego, lepszego.
1) jakie jeszcze obiektywy masz
2) jaki to zoom: 18-55 czy 18-70
3) zepsuty jest na pewno aby obiektyw? Sprawdź korpus zanim kupisz cokolwiek innego... Podłacz gdziekolwiek inny obiektyw AF do Sony i spróbuj czy lepiej działa.
4) Zepsuty obiektyw to raczej średnio wygodne narzędzie do fotografowania... jak potrzebujesz wycieczkowca to kup niezepsuty. Kosztuje grosze a można nim fajne fotki zrobić.
5) masz już dosyć starożytny i bardzo podstawowy korpus, w zasadzie nadający się do fotografowania na czułościach do ISO400 (ale na niskich czułościach daje to fajne efekty, to fakt). Nie pchaj się w kosztowne obiektywy do tego, jeśli nie jesteś pewny, że ten system Ci odpowiada. Chcesz portretówkę - na razie 50-tka Ci jako tako obskoczy temat. Chcesz wycieczkowca - kup 18-55. Taki 16-105 kosztuje sam ponad 1000 PLN.
Jest to 18-55, tak zepsuty jest sam obiektyw, kiedyś podłączałem inny obiektyw i wszystko śmigało.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sob 26 Gru, 2015
Prawdopodobnie masz zmielone zębatki w obiektywie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10