Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 550D, jaki dobry obiekt do fotografowania krajobrazów?
Autor Wiadomość
chiper 
Nowy

Wysłany: Pią 25 Gru, 2015   Canon 550D, jaki dobry obiekt do fotografowania krajobrazów?

Witam,

jestem miłośnikiem amatorskiej fotografii i poszukuję dobrego obiektywu do Canona 550D z myślą o fotografowaniu krajobrazów górskich i nie tylko. Chodzi przede wszystkim, aby miał bardzo duże przybliżenia.

Zastanawiam się nad kupnem EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM (używanego).
Czy waszym zdaniem będzie to dobry wybór czy może polecanie coś innego.

Chcę wydać na na taki obiektyw ok 1000zł.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Pią 25 Gru, 2015   

W twoim budżecie, nie wiem czy coś lepszego możesz dostać. To całkiem dobre szkło, ale przypadkiem się nie pomyl i nie kup 75-300mm f/4-5.6 IS USM.

chiper 
Nowy

Ok, dziękuję za tak szybką odpowiedź.

A ten drugi obiektyw co podałeś to chyba jakaś starsza wersja z gorszymi parametrami?

A jesteś mi wstanie napisać inny obiektyw wart polecenia do takiego aparatu. Oczywiście mogę wydać na niego więcej np 2000zł, ale pytanie czy też warto tyle wydawać?

Wojmistrz 
Obserwator

Tak 75-300 to prawie 10 lat starszy model.
Na Canona EF 70-300mm f/4-5.6 L IS USM i tak ci nie wystarczy, tym bardziej na "DO"

chiper 
Nowy

Cytat:
Na Canona EF 70-300mm f/4-5.6 L IS USM i tak ci nie wystarczy, tym bardziej na "DO"

to masz rację, zbyt wysoka półka jak dla amatora, przynajmniej teraz.

Czyli spokojnie mogę brać Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM i będę zadowolony?

...a co np z obiektywami Sigma albo Tamron?
Czy w tej cenie mogę dostać przyzwoity obiektyw lepszy lub porównywalny z Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM?

Wojmistrz 
Obserwator

Będziesz zadowolony.

chiper 
Nowy

Wielkie dzięki za pomoc:)

chester 
Bywalec

Wysłany: Sob 26 Gru, 2015   

Podobno Tamron 70-300 VC jest lepszy optycznie od Canona. Trzeba przyznać, że Canon nie jest jakimś miazgatorem. Mam to szkło i nie urywa pewnej części ciała. Poza tym krajobraziarze używają często różnych filtrów, w tym polara, a jednak kręcący mordą C70-300 polarofilem przez to się nie staje.
Na końcu może zabluźnię, ale Canona odstawiłem kompletnie, gdy zanabyłem T28-300 VC PZD. Nie jest to klasa "L", ale optycznie dla mnie lepszy od Canona w zakresie 70-300, a dodatkowo daje szerokości, może nie wybitne, ale wciąż używalne. I ten PZD imho też lepszy od pseudo-USM (nie myśl że to USM znany np. z 70-200 L), w którym nie można zrobić ręcznego "override".
No i jak dla mnie ten Canon lepszy jest na krótkich ogniskowych, niż na długich. O używaniu go z apsc nie wspomnę, gdyż przy takich kątach ograniczenie często wynika z przejrzystości powietrza.

Wojmistrz 
Obserwator

Jak potrzebujesz w miarę tanio dużych przybliżeń, to może warto dozbierać na "armatki" jak: Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD lub Sigma C 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM?

chiper 
Nowy

Cytat:
Na końcu może zabluźnię, ale Canona odstawiłem kompletnie, gdy zanabyłem T28-300 VC PZD.

Ciekawa opcja z tym Tamronem, chyba będę miał go na uwadze. Przekonuje mnie do niego cichy AF.
Czy ktoś się orientuje jak to wygląda w porównaniu do Canona EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM, jak w nim chodzi AF? Czy nie jest przypadkiem głośny?

Cytat:
Jak potrzebujesz w miarę tanio dużych przybliżeń, to może warto dozbierać na "armatki" jak: Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD lub Sigma C 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM?

Armatki niezłe, ale niestety raczej dla mnie odpadają i cenowo i wielkościowo.

Wojmistrz 
Obserwator

Równie dobrze możesz szukać Tamrona 16-300, bardzo uniwersalne i dobre szkło.

Odpowiedz do tematu