Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 26 Gru, 2015 Aparat + obiektyw do filmowania ~6000zł
Witam serdecznie!
Poszukuję aparatu, który w głównej mierze będzie służył do filmowania, jednak przyda się również do zdjęć
Zastosowanie: głównie vlogi oraz materiały z eventów.
Budżet: około 5000zł - 6000zł wraz z obiektywem.
Osobiście widziałem, że sporo osób poleca Canona 70D - nie jest to zbyt drogi aparat, więc mogę zainwestować w nieco droższy obiektyw, który nadawałby się do w/w celów.
Również zastanawiałem się nad GH4 - czy opłaca się więcej włożyć w niego i być może uzyskać lepszą jakość, niż przy 70D? Jednak obiektyw będzie musiał iść ze swoją ceną nieco w dół.
Oczywiście będę wdzięczny za jakiekolwiek inne propozycje aparatów. Wymieniłem te powyżej, aby dowiedzieć się jakie Wy macie zdanie na ich temat - w żaden sposób nie ograniczam się tylko do tamtej dwójki.
Zależy mi na dobrej ostrości materiałów, które z rozmytym tłem potrafią stworzyć bardzo przyjemną atmosferę i w miarę dobrej stabilizacji (jeśli to możliwe za taką cenę). Niestety, nie znam się kompletnie na obiektywach i przy ich wyborze mam największy problem, dlatego nawet nie podaję przykładów. Dodam tylko, że chciałbym nagrywać dźwięk zewnętrznym mikrofonem i dlatego potrzebuję obiektywu, który cicho pracuje przy AF, aby nie wyłapywał dodatkowych hałasów.
Serio? Możesz się zdziwić , wystarczy wpisać dowolny temat na YouTube i w filtrze ustawić 4K. Coraz więcej jest sprzętu na rynku, sam robię filmy w FullHD, ale surówkę z rodzinnych pamiątek staram się przechowywać w 4K, zajmę się nią jak zmienię standard (głównie oprogramowanie). Kolejna sprawa to przekadrowanie w montażu. Korzystam z oprogramowania, które jak najbardziej przyjmuje pliki 4K do edycji, ale i tak koniec końców renderuje niestety tylko w max 1920x1080. Filmowanie w 4K pozwala mi bez większej straty jakości zrobić całkiem spore zbliżenie. Dla przykładu ujęcie kiedy rozmawiają dwie osoby w dość wąskiej scenie, pozwala na pracę jakby z 3 kamer, raz pokazuję plan ogólny, innym razem zbliżenie na wypowiadającą się osobę, czy pokazując minę interlokutora. Tak samo można uzyskać płynny efekt ruchu, przypominający poruszenie się slidera. Ach ta magia kina Może ciebie to zdziwi, ale sporo takich scen, a nawet całych ujęć filmuję smartfonem (na statywie). Minusem tego rozwiązania jest długość nagrania wynosząca 10 minut, tak jest przynajmniej w moim smartfonie, ale sprawę dobrze rozwiązuje pilot bluetooth i dyskretny minutnik w kieszeni ustawiony na 9 minut. Kiedy dodatkowo masz kamerę, którą kręcisz z ręki, to ładnie tylko robisz przebitkę i już. Jeśli chodzi o filmowanie gadających głów, to praca na dwa smartfony 4K może czynić cuda.
Podsumowując, o ile nie kadruję do mniej niż ćwiartki obrazu, po wyrenderowaniu do FullHD taki obraz pozostaje w doskonałej jakości, dlatego nie bronił bym się przed 4K.
Osobiście jestem zwolennikiem filmowania kamerami, aniżeli aparatami, chociaż z różnych innych powodów filmuję głównie tymi drugimi. Minusem filmowania aparatami jest płytka głębia ostrości, która nie nadaje się do wszystkiego. Fajnie jest zrobić przebitkę, jakiś najazd zwłaszcza, że filmuję tzw pełną klatką i jasnymi obiektywami, ale na tym chyba kończy się urok O ile videologi można kręcić bardzo skutecznie nawet smartfonem, tak lustrzanką czy nawet bezlusterkowcem m4/3 nie da się dobrze nakręć zawodów w lataniu dronami Podaję ten przykład specjalnie, bo przez dynamikę tych urządzeń i zmiany światła na planie jakim jest tor przeszkód, strasznie się sparzyłem, a materiał w zasadzie mogłem cały skasować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 13