Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka to lornetka
Autor Wiadomość
tiuro 
Nowy
newbie

Wysłany: Pią 25 Gru, 2015   Jaka to lornetka

Witam

Na forum jestem od dawna ze względu na pasję do fotografii.
Ostatnio zakupiłem DO Entry 10x50 jako pierwszą lornetkę.

Poniżej prezentuję zdjęcia nieznanej lornetki X35mm , którą wczoraj pokazał mi teść.
Prośba o identyfikację.
Wesołych Świąt!! ;-)

DSC03863.jpg
Plik ściągnięto 9474 raz(y) 608,92 KB

DSC03862.jpg
Plik ściągnięto 9487 raz(y) 396,45 KB

DSC03857.jpg
Plik ściągnięto 9487 raz(y) 557,82 KB

DSC03856.jpg
Plik ściągnięto 9487 raz(y) 938,7 KB

Reklama

Maciek 
Maniak

Wysłany: Pią 25 Gru, 2015   

Wydaje mi się, że jest to jakiś prototypowy egzemplarz lornetki z PZO.

goornik 
Optyczny

Też twierdzę, że to PZO, na90% 6x30 - mam taką.
Zastanawiający jest wygląd tylnych pokryw - bez żadnych danych.

Jak oceniasz jej walory optyczne?

Arek 
Redaktor

Ciekawe. Faktycznie wygląda jak prototyp PZO. Zmierz mu dokładnie obiektyw i średnicę źrenicy wyjściowej, to przynajmniej poznamy parametry.

tiuro 
Nowy
newbie

dzięki ;-)

Obiektyw zmierzony i wynosi 35mm. Nie wiem jaka jest źrenica wyjściowa gdyż z tego co wyczytałem to najłatwiej poznać ten parametr dzieląc średnicę obiektywu przez powiększenie, powiększania nie znam, póki co w tej chwili nie zmierzę też bezpośrednio, bo lornetki nie mam przy sobie (nawet nie jestem pewien jak to zmierzyć) ;-)

Z innych cech to w dotyku obudowa ma bardzo dobry grip, przypomina materiał używany do budowy autostrad (jak jakiś krusz) ;-)

Okazało się, że teściowi załatwił tę lornetkę jego teść ;-) PZO jest całkiem możliwe, choć teść stawiał wstępnie na CCP lub DDR

Jeśli chodzi o wrażenia optyczne to DO Entry robi większe wrażenie zdecydowanie.
Niezidentyfikowana lornetka jest jednak poprawna, na pewno nie jest rozkolimowana.
To wszystko okiem laika.

Przy gumie DO wygląda ładnie/szlachetnie.

Obserwatorek 
Rozmowny

Wysłany: Sob 26 Gru, 2015   

tiuro napisał/a:
(nawet nie jestem pewien jak to zmierzyć) ;-)

https://en.wikipedia.org/wiki/Exit_pupil#/media/File:Exit_Pupil.JPG

po prostu przyłóż linijkę i zmierz ...

Jeśli obiektyw ma średnicę 35 to jest duże prawdopodobieństwo że powiększenie wynosi 7, bo to najczęstsze powiększenie przy tym obiektywie. Więc źrenica wyjściowa powinna mieć 5 mm.

tiuro 
Nowy
newbie

Wysłany: Nie 27 Gru, 2015   

Pomiar wskazuje, że źrenica 4mm, obiektyw 35mm, czyli zoom x8.75?
Ponadto waży ona 560g.

Arek 
Redaktor

A ten obiektyw mierzysz wewnątrz? Bo mi to wygląda na modelowe 8x30, a nie na 35mm.

Madrian 
Bywalec
Totalny amator :)

Może to być zwykła lornetka, która po prostu "zeszła" z linii produkcyjnej przed naniesieniem cech. Dość popularne było w pewnym okresie, że pracownicy wynosili z zakładów części, a w domu składali produkt i sprzedawali "na lewo". W przypadku niektórych produktów, zysk dla pracownika mógł przewyższyć wypłatę, przy poświęceniu 2-3 wieczorów na montaż, w domu.

I jakoś to funkcjonowało.

dcs
[Usunięty]

Madrian napisał/a:
funkcjonowało

:cool:

Są jeszcze kraje równego podziału dóbr materialnych http://blogs.discovermaga...la-at-Night.jpg

tiuro 
Nowy
newbie

Arek napisał/a:
A ten obiektyw mierzysz wewnątrz? Bo mi to wygląda na modelowe 8x30, a nie na 35mm.

w środku, tzn samo szkło, bez obudowy

Madrian napisał/a:
Może to być zwykła lornetka, która po prostu "zeszła" z linii produkcyjnej przed naniesieniem cech. Dość popularne było w pewnym okresie, że pracownicy wynosili z zakładów części, a w domu składali produkt i sprzedawali "na lewo". W przypadku niektórych produktów, zysk dla pracownika mógł przewyższyć wypłatę, przy poświęceniu 2-3 wieczorów na montaż, w domu.

I jakoś to funkcjonowało.

może i tak było, kto wie ;-)

Obserwatorek 
Rozmowny

http://www.optyczne.pl/53...a_lornetki.html

http://www.optyczne.pl/53...a_lornetki.html

porównaj dokładnie z tymi zdjęcia, sprawdź czy są jakieś różnice z detalach

Bandzar 
Nowy

Wysłany: Pon 04 Kwi, 2016   

Witam, czy ktoś mógłby pomoc mi w identyfikacji tej lornetkii? Może wiecej danych o modelu ktoś miły by odszukał.

http://postimg.org/image/y0037u0zh/

http://postimg.org/image/o7i8gp0qr/

Dziękuje

image.jpeg
Plik ściągnięto 8726 raz(y) 83,97 KB

kimek27 
Optyczny

Wysłany: Pon 04 Kwi, 2016   

Japonczyk z lat 70 tych? Sprobuj znalesc i odczytac tloczone oznaczenie kodowe na jednym z zawiasow lub mostku.

MARKOB1904 
Początkujący

Wysłany: Pią 08 Kwi, 2016   

"Madrian"]Może to być zwykła lornetka, która po prostu "zeszła" z linii produkcyjnej przed naniesieniem cech. Dość popularne było w pewnym okresie, że pracownicy wynosili z zakładów części, a w domu składali produkt i sprzedawali "na lewo". W przypadku niektórych produktów, zysk dla pracownika mógł przewyższyć wypłatę, przy poświęceniu 2-3 wieczorów na montaż, w domu.I jakoś to funkcjonowało.

Składane było w fabryce i w całości wynoszone.
Montaż w domu była to domena Rosjan . 60% lornetek 20x60 to były składaki

Odpowiedz do tematu