Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat do 2500zł
Autor Wiadomość
Tomo_2 
Nowy

Wysłany: Nie 27 Gru, 2015   Aparat do 2500zł

Witam,
rozglądam się za zakupem aparatu w kwocie do 2500zł (jestem w stanie leciutko to nagiąć tj. nie mam problemu z kupnem za 2590 itp.). Na wstępie zaznaczę, że z fotografią nie mam praktycznie nic wspólnego (robienie zdjęć telefonem raczej ciężko fotografią nazwać). Nie mniej chciałbym mieć urządzenie, które potrafi zrobić dobre zdjęcia (wiadomo, trzeba mieć też jakieś umiejętności). Generalnie zdjęcia jakie planuję robić to krajobrazy (zdjęcia panoramiczne), zwykłe wycieczkowe fotografie - typowo amatorskie zastosowania. W związku z tym może zakup bezlusterkowca jest bez sensu, ponieważ byłoby to zabijanie muchy przy pomocy armaty? Nie mniej z tego co wyczytałem na kilku forach (wliczając Wasze :) ) wytypowałem sobie kilka aparatów:

Olympus OM-D E-M5 + ob. 12-50
    Olympus E-M10 + EZ-M1442
    Sony Alpha a6000 (ILCE-6000LB) + 16-50 mm

Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrawiam

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 27 Gru, 2015   

Po co Ci wymienność obiektywu? Kup sobie taki lepszy kompakt:
http://www.rtvmax.pl/Skle...,0,379,8690.htm

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Z tego, co wymieniłeś wnioskuję, że chcesz mieć wizjer.
W podanym zakresie cenowym warto również rozważyć Panasonica GX7.

Ogólnie zacząłbym od pójścia do sklepu i sprawdzenia, jak leżą w ręce (mi na przykład w ogóle nie pasuje ergonomia Olympusów).

Zgodnie z tym co napisał, RB do takich zastosowań jak opisałeś dobry kompakt też się sprawdzi.
Jeśli jednak zależy Ci na wymiennej optyce, to postaraj się kupić zestaw z dwoma obiektywami - to naprawdę robi różnicę.

Tomo_2 
Nowy

Dzięki za odpowiedzi :) . To tak zapytam - może wydatek rzędu 2500zł do moich zastosowań też jest przesadą? Nie chodzi mi o to, żeby chwalić się przed znajomymi że mam taki i taki aparat, tylko żeby był to wybór jak najbardziej rozsądny. Co do wymiennych obiektywów - nie przewiduję potrzeby wymiany (pewnie dlatego, że na fotografii się nie znam). Popatrzę na te kompakty jak się sprawują w takim razie.

dcs
[Usunięty]

Miałeś któryś z tych aparatów w ręku?
Te zakresy zoomów są dla ciebie wystarczające?

Tomo_2 
Nowy

Jeszcze nie miałem - jutro jeśli będą dostępne w mojej małej mieścinie to sobie obadam. Na pewno posprawdzam zakresy, dzięki :)

dcs
[Usunięty]

Bo one mają najpodstawowsze z podstawowych zoomiki.
Żebyś po paru dniach nie doszedł do wniosku, że to jednak za mało.

Jakbyś zrezygnował z wizjera, to do 1500 jest parę bezlusterkowców.

murmle 
Nowy

Czy można by się podpiąć bo od jakiegoś czasu chciałam podobne pytanie zadać.

Z tym że dla mnie absolutnym wymogiem jest wizjer. I będę robiła głównie zdjęcia moim pociechom - w pomieszczeniach lub na powietrzu, na wakacjach może jakieś krajobrazy się trafią, raczej góry.

Zupełnie nie wiem co wybrać, wiem, że nie lustrzanka (za wielka i ciężka). Waham się między Olympusem OM-D E-M5 + ob. 12-50 albo Panasonikiem GX7 + 20mm / F1.7.

Ktoś poradziłby mi, który aparat lepiej się sprawdzi?

RB 

murmle napisał/a:

Z tym że dla mnie absolutnym wymogiem jest wizjer. I będę robiła głównie zdjęcia moim pociechom - w pomieszczeniach lub na powietrzu, na wakacjach może jakieś krajobrazy się trafią, raczej góry.

Zupełnie nie wiem co wybrać, wiem, że nie lustrzanka (za wielka i ciężka). Waham się między Olympusem OM-D E-M5 + ob. 12-50 albo Panasonikiem GX7 + 20mm / F1.7.

Ktoś poradziłby mi, który aparat lepiej się sprawdzi?

Nie rozumiem...
Przecież z dokładnością do kilku pierdół i wyglądu to te korpusy to mniej więcej to samo... Jak jeden korpus się sprawdzi to i drugi też. Jak się nie sprawdzi to drugi też pewnie nie. Obiektywy do obu też pasują wymiennie, to ten sam system. Ty chcesz spocząć na tych obiektywach co je zakupisz z korpusem i wszystko?

murmle 
Nowy

Nie wykluczam zakupu kolejnego obiektywu ale nie od razu.

Czy te obiektywy są podobne?

Jak sam widizisz nie znam się. Chcę się nauczyć robić poprawne zdjęcia swoim dzieciom.

RB 

murmle napisał/a:
Nie wykluczam zakupu kolejnego obiektywu ale nie od razu.
Czy te obiektywy są podobne?

Nie, są mocno różne. Jeden jest stałoogniskowy drugi zmiennoogniskowy. Robiłaś już czymś zdjęcia? Miałaś tam zooma?

murmle 
Nowy

Miałam typowego kompakta. Kodaka.

RB 

Miał zooma? Mogłaś przybliżąć - oddalać obraz aby zrobić zdjęcie takie jakie chcesz?

murmle 
Nowy

tak.

RB 

Chcesz to mieć, czy niekoniecznie?
Jak kupisz 20/1.7 to tego nie będzie.
Jak kupisz 12-50 to toto będzie.
Ale 20/1.7 jest ostrzejszy, jaśniejszy (da radę zrobić zdjęcia z niższym czasem naświetlania - oczywiście na szerzej otwartej przysłonie niż możesz ro zrobić w 12-50 - a co za tym idzie np. szansa poruszenia ruchomego obiektu na zdjęciu jest mniejsza).

Też proponuję przemyślenie LX100 (to kompakt, ale 'trochę' lepszy do tego co go miałaś). Dostajesz bdb aparat (korpus praktycznie nie ustępuje w niczym tym co wymieniłaś), z niezłym, dość jasnym zmiennoogniskowym obiektywem. Tyle, że tego obiektywu nie zmienisz.
Problem w tym, ze wiedzieć co chcesz będziesz gdy nieco już tego poużywasz...

Odpowiedz do tematu