Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat do 2500zł
Autor Wiadomość
murmle 
Nowy

Wysłany: Nie 27 Gru, 2015   

Myślę, że chcę sobie pozostawić otwartą drogę i mieć szansę na dokupienie obiektywu kiedy będę wiedzieć czego mi trzeba.

Czy poradzę sobie z robieniem zdjęć małym, ruchliwym dzieciom? Da się tego nauczyć? Czy to duży przeskok z zooma w aparacie?

Gdybym się zdecydowała na Panasonica, ale nijak nie radziła sobie bez zooma, czy dałoby się dokupić obiektyw zmiennogoniskowy, i ile by to mogło kosztować?

Reklama

dcs
[Usunięty]

Pomyśl nad LX100 -bedziesz miała jasny zoom -do dziecka jak znalazł.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

murmle napisał/a:
Myślę, że chcę sobie pozostawić otwartą drogę i mieć szansę na dokupienie obiektywu kiedy będę wiedzieć czego mi trzeba.

OK. To też sensowne rozwiązanie.
Z drugiej strony jasny, ostry, dobry obiektyw typu zoom to w tym systemie kosztuje ponad 3 tysiące (i używany tańszy wiele nie będzie...).

murmle napisał/a:
Czy poradzę sobie z robieniem zdjęć małym, ruchliwym dzieciom? Da się tego nauczyć?

Wszystkiego da się nauczyć :-)

murmle napisał/a:
Czy to duży przeskok z zooma w aparacie?
Gdybym się zdecydowała na Panasonica, ale nijak nie radziła sobie bez zooma, czy dałoby się dokupić obiektyw zmiennogoniskowy, i ile by to mogło kosztować?

Oczywiście. Radzę nabyć uzywany. Będzie po prostu tańszy, na zajechany egzemplarz wcale nie tak łatwo się naciąć. Za 3-4 stówy na allegro tego się trochę znajdzie. Oczywiście będą to podstawowe zestawowce. Dla porównania - używane 20/1.7 to kosztuje circe abałt 1000 złotych...

dcs
[Usunięty]

Jak dziecko zacznie biegać po domu, to miejsce jasnej stałki zajmie ciemny jak ... 14-42mm i będziesz walić fleszem żeby zejść z ISO w pomieszczeniach.
-gdzie tu zysk?

murmle 
Nowy

Wysłany: Pią 01 Sty, 2016   

Cena za LX100 jest dla mnie za wysoka, wolałabym mieć możliwość wystartowania z niższego pułapu cenowego i gdyby się okazało, że wsiąkłam w temat dokupić (dozbierać) na kolejny obiektyw.

Jak to zrobić sensownie? Ważna jest dla mnie możliwość korzystania z wizjera.

dcs
[Usunięty]

murmle, może kup lustrzankę
http://camerasize.com/com...453,317.36,ha,t -przewiń w prawo
w bazie nie ma Nikkora (Nikona) VR II jest tylko większy VR http://www.naturfotografi...18-55-klein.png

Do bezlusterkowca jasny zoom kosztuje majątek.
Jasnego stałoogniskowego też nie kupisz nowego za 500-700zł. (oprócz Samsunga 30mm)

RB 

murmle napisał/a:
Cena za LX100 jest dla mnie za wysoka, wolałabym mieć możliwość wystartowania z niższego pułapu cenowego i gdyby się okazało, że wsiąkłam w temat dokupić (dozbierać) na kolejny obiektyw.

Jak to zrobić sensownie? Ważna jest dla mnie możliwość korzystania z wizjera.

GX7 z 20/1.7 i jak najtaniej używany ciemny zoom m4/3. Nie radzę mimo wszystko kupować na razie tylko korpusu z ciemnym zoomem - już abstrahując od możliwości stałoognisowej dwudziestki po prostu Ci się to nie opłaca.
Potem albo zaczniesz zbierać obiektywy stałoogniskowe (cóż... 1tys za sztukę to w tym systemie niewiele) - tak 2-3 sztuki razem, albo wydasz tak ze 3 - 4 tysiące na 12-35(40)/2.8. Tanio nie jest, niestety.

siosio 
Maniak

Wysłany: Nie 03 Sty, 2016   

Tomo_2 napisał/a:
Dzięki za odpowiedzi :) . To tak zapytam - może wydatek rzędu 2500zł do moich zastosowań też jest przesadą? Nie chodzi mi o to, żeby chwalić się przed znajomymi że mam taki i taki aparat, tylko żeby był to wybór jak najbardziej rozsądny. Co do wymiennych obiektywów - nie przewiduję potrzeby wymiany (pewnie dlatego, że na fotografii się nie znam). Popatrzę na te kompakty jak się sprawują w takim razie.

Jak nie przewidujesz zmiany obiektywu, to po co Ci obiektyw z wymienną optyką!?
Popatrz na to właśnie w ten sposób i wybierz dobry kompakt: Sony RX10, Panasonic FZ1000, czy też Panasonic LX100, taniej to masz Olympus Stylus 1s, Panasonic LX7 i Sony RX100.

murmle 
Nowy

Olympus Stylus 1s jaki jest?

O ile jeszcze sobie wyobrażam wydanie 2000 na kompakt o tyle 2700 (LX100) już nie.

Pomysł z GX7 z 20/1.7 i jak najtaniej używany ciemny zoom m4/3. Szkopuł polega na tym, że jak bym kupiła panasonica to i tak nie byłoby mnie stać na starcie na zoom.

A jeszcze widziałąm chyba panasonic GX7 z jakimś obiektywem zmiennoogniskowym - ale rozumiem, że to już się zupełnie nie opłaca? (myślę, że potem bym dokupiła 20/1.7)

siosio 
Maniak

murmle napisał/a:

O ile jeszcze sobie wyobrażam wydanie 2000 na kompakt o tyle 2700 (LX100) już nie.

Pomysł z GX7 z 20/1.7 i jak najtaniej używany ciemny zoom m4/3. Szkopuł polega na tym, że jak bym kupiła panasonica to i tak nie byłoby mnie stać na starcie na zoom.

A jeszcze widziałąm chyba panasonic GX7 z jakimś obiektywem zmiennoogniskowym - ale rozumiem, że to już się zupełnie nie opłaca? (myślę, że potem bym dokupiła 20/1.7)

Tak, nie opłaca się.

dcs
[Usunięty]

murmle, http://allegro.pl/panason...5888460218.html
http://allegro.pl/panason...5893068364.html

LX100 ma matrycę wielkości tej w GX7, ale trochę inaczej ją wykorzystuje

http://www.optyczne.pl/28..._wykonania.html

RB 

murmle napisał/a:

A wyobrażąsz sobie ile kosztują potem obiektywy do GX7? Gdy kupisz zestaw jw. i zoom to masz funkcjonalność na poziomie LX100 z pewnymi róznicami:
- masz dobry obiektyw o ogniskowej 20mm i niezłym świetle
- masz znacznie słabszy obiektyw od LXowego w całej reszcie zakresu

dcs
[Usunięty]

GX7 przy proporcjach 3:2 ma maksymalnie 14mpix
przy 16:9: 11.8moix
a kwadracie 10.4
więc raz mniej raz więcej od LX100. To dotyczy także wielkości wykorzystywanej części matrycy przy różnych proporcjach.

murmle 
Nowy

Wysłany: Sro 10 Lut, 2016   

No więc po miesiącu budżet mi się wyklarował -2750 nic więcej.
I jak już je wydam to oszczędzanie na kolejny obiektyw zajmie mi pewnie z rok najmniej.
Nie do końca rozumiem, czy lepiej bym porzuciła myśl o bezlusterkowcu i zostałą przy LX100?
Czy w tej kwocie z wizjerem dałabym radę kupić coś z dwoma obiektywami (stałką i zoomem)? Te linkowane aukcje to już nieaktualne. 

Odpowiedz do tematu