Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Bezlusterkowiec na podróż - co wybrać?
Autor Wiadomość
dcs
[Usunięty]

Wysłany: Wto 29 Gru, 2015   

Spytam koleżanki.

Ale w słabych warunkach przy malutkiej matryczce jasny obiektyw jest bardzo ważny.

Ten w G3x bardzo szybko ciemnieje.

Reklama

xseeb 
Uczestnik

Sam myślałem o G3X, ale niestety odpada. Jest trochę mniejszy od rx10 ale niewiele, za to dużo cięższy. Obiektyw waży. Porównywałem w MM. Poza tym ma poważne problemy z AF. Gubi ostrość co chwile w filmach. Spóźniona premiera canon niestety dość mizerna jeśli chodzi o możliwości.

Pomyśl nad RX10. Sam obiektyw zeissa ma dużą wartość gdzie do bezlusterkowca jakbyś chciał dokupić taki to wydasz 3400zł plus 2500zł za aparat robi ci 5,9k :) ))

3sz 
Początkujący

xseeb napisał/a:
Sam myślałem o G3X, ale niestety odpada. Jest trochę mniejszy od rx10 ale niewiele, za to dużo cięższy. Obiektyw waży. Porównywałem w MM. Poza tym ma poważne problemy z AF. Gubi ostrość co chwile w filmach. Spóźniona premiera canon niestety dość mizerna jeśli chodzi o możliwości.

Pomyśl nad RX10. Sam obiektyw zeissa ma dużą wartość gdzie do bezlusterkowca jakbyś chciał dokupić taki to wydasz 3400zł plus 2500zł za aparat robi ci 5,9k :) ))

RX10 jest duży, nadźwigałem się już parę razy. Podróż będzie daleka i trochę rzeczy do zabrania, dlatego aparat musi być mały ;)

dcs
[Usunięty]

Stylus 1,
P7800?

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

dcs napisał/a:
Stylus 1,
P7800?

Skoro schodzimy do takich gabarytów, to ja zaproponuję Panasonica Lumix DMC-LX100
http://camerasize.com/compact/#480,494,569,ha,t
:smile:

3sz 
Początkujący

no dobra panowie, aparaty przez was proponowane są ciekawe, warte bliższego przyjrzenia się i zastanowienia.

P7800 ma fajne opcje video, mały, zgrabny.

to co jest nie tak z nikonami 1 z serią J.
są jakieś przestrogi o których mi nie wiadomo, bardzo z nimi źle??

dcs
[Usunięty]

Panasoniki GF6 lub GF7 z 14-140mm P.O.I.S.

albo Olki E-PL 5 do 7 (ale one nie mają wbudowanej lampy) z 14-150mm

xseeb 
Uczestnik

Kolega 3sz jest napalony na Nikona 1 J5 i żadne propozycje go nie zainteresują :) ))

Gdyby lx100 miał więcej niz 12mpx i lampe to była by fajna propozycja.

mrawi 
Rozmowny

3sz napisał/a:
....
P7800 ma fajne opcje video, mały, zgrabny.

to co jest nie tak z nikonami 1 z serią J.
są jakieś przestrogi o których mi nie wiadomo, bardzo z nimi źle??

P7800 ma małą matryczkę. Zoomy do nikona 1 J są ciemne, od f4 się zaczynają, lipa jak nie wiem.

Wybierz sobie między Panasonikiem LX100 i Canonem G7X. Małe aparaty z porządnymi matrycami. Panas ma większą matrycę - 4/3, a canon - 1 cal. W obu obiektywy zaczynają się od 24 mm. Canon trochę dłuższy ma zakres do 100 mm, panas do 75 mm, ale nie ma to dużego znaczenia. Są to bardzo jasne obiektywy. Canon jest trochę mniejszy bez wizjera, tańszy o kilka stuwek. Panas ma wizjer bardzo fajny, też jest małym aparatem, ma szybki AF. Według mnie to dwa najlepsze kompakty o niedługich ogniskowych. Jak Cię stać to bierz panasa, jak chcesz mniej wydać to canona.

Sunders 

http://camerasize.com/compact/#569,614.42,573,ha,t

RB 

Sunders napisał/a:
http://camerasize.com/compact/#569,614.42,573,ha,t

Nowszy Nikkor 10-100 VR jest jednak trochę mniejszy niż to co tam widać (czyli PD-ZOOM)
PD zoom to 77x95 mm i 530 g (filtr 72 mm)
normalny VR to 60.5x70.5 mm i 285 g (filtr 55 mm)

3sz 
Początkujący

xseeb napisał/a:
Kolega 3sz jest napalony na Nikona 1 J5 i żadne propozycje go nie zainteresują :) ))

to nie tak... nikon 1 j5 przykuł moją uwgę tym, że spełniał wiele warunków, które sobie założyłem.

Dzięki waszej pomocy widzę więcej jego wad (ciemny obiektyw) oraz poznaje coraz to nowsze aparaty, które są konkurencją dla nikona, a których nie brałem pod uwagę, ba nawet o nich nie wiedziałem.

xseeb, ty już wybrałeś swój sprzęt?

dziękuję za pomoc, przeglądam każdą propozycję :)

[ Dodano: Wto 29 Gru, 2015 20:39 ]
RB napisał/a:

Nowszy Nikkor 10-100 VR jest jednak trochę mniejszy niż to co tam widać (czyli PD-ZOOM)
PD zoom to 77x95 mm i 530 g (filtr 72 mm)
normalny VR to 60.5x70.5 mm i 285 g (filtr 55 mm)

aaaaa mam pytanie! czym one jeszcze się różnią??

spotkałem się z opisem, że ten cięższy nadaję się do filmów bardziej, ten drugi 285g lepiej sprawdzi się przy zdjęciach. prawda to??

xseeb 
Uczestnik

3sz ja zdecydowałem się na RX10.
Bardzo fajny obiektyw, choć wolny zoom i trzeba uważać na promoenie słoneczne, bo potrafi przywalić kolorowymi odblaskami.
Zdjęcia jak i filmy prezentują się ostrzej niż z a6000.
No i mam na stanie oryginalną baterie fw50 i ładowarkę, więc nie muszę robić dodatkowych inwestycji.
Czekam na dobrą cenę.
Gabarytowo mi nie przeszkadza. Używałem fz1000 i to była cegła. Nie robię pieszych wycieczek a głównie samochodowe.
Myślałem czy czekać na a7000 ale odechciało mi się wymiennych obiektywów.
Ze wzg na mały zoom rx100m3 odpada.
Chciałem sprzęt uniwersalny foto i film, ale film z aparatu mi się nie sprawdza. Stabilizacja słaba itd. Do filmów kupiłem fajna kamerkę.

RB 

3sz napisał/a:

aaaaa mam pytanie! czym one jeszcze się różnią??

spotkałem się z opisem, że ten cięższy nadaję się do filmów bardziej, ten drugi 285g lepiej sprawdzi się przy zdjęciach. prawda to??

PD to power zoom (czyli zmiana ogniskowej 'elektryczna'), VR ręczny zoom
Poza tym pojęcia nie mam o tym dość (proszę wybaczyć) kuriozalnym systemie.
To co powyżej zanotowałem sobie jakiś czas temu w pamięci, gdyż wypuszczenie takiego czegoś jak 10-100 PD do takich korpusików wzbudziło moje niemałe zdziwienie.

3sz 
Początkujący

RB napisał/a:

PD to power zoom (czyli zmiana ogniskowej 'elektryczna'), VR ręczny zoom
Poza tym pojęcia nie mam o tym dość (proszę wybaczyć) kuriozalnym systemie.
To co powyżej zanotowałem sobie jakiś czas temu w pamięci, gdyż wypuszczenie takiego czegoś jak 10-100 PD do takich korpusików wzbudziło moje niemałe zdziwienie.

to już jakieś info konkretne ;) dzięki

ja się zdziwiłem czemu na jeden system dają dwa prawie identyczne obiektywy, największa róznica to w cenie, bo o ok. 1000zł :shock:

[ Dodano: Wto 29 Gru, 2015 21:05 ]
xseeb napisał/a:
3sz ja zdecydowałem się na RX10. (...)
.

:mrgreen: to gratuluję, życzę ciekawych promocji cenowych w nowym roku :razz:

Odpowiedz do tematu