Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tak sobie myślę, że gdybym planował od zera zakup aparatu na podróż dla siebie, to nie wiem co bym wybrał. A raczej nie chciałoby mi się dokładnie analizować oferty rynkowej, choć ją z grubsza ogarniam. Testy tu nie pomagają, bo testowane jest to, co testujący potrafią zmierzyć, a niekoniecznie to, co ma ważniejsze przełożenie na fotografowanie.
Testy autofokusa, skuteczności stabilizacji, prędkości ręcznej zmiany ogniskowej? Nikt na świecie nie robi porządnych. Pewnie trzeba by wykazać się większą pomysłowością i pracochłonnością niż odczytanie MTF-ów z jakiegoś Imatesta czy zakresu dynamiki z DXO (nawet z interpretacją - to przecież prosta fizyka i matma ze studiów).
Sam pewnie wziąłbym brakujący mi obiektyw w moim systemie, nie zastanawiając się czy są lepsze opcje, a jak AF by nie wyrabiał - to korpus. tak że 3sz, skoro nie siedzisz w żadnym systemie, to zacząłbym od kluczowych wymagań - jak ma być slowmotion, co pisałeś, to już sporo zawęża wybór... Itd.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Wto 29 Gru, 2015
Jak z G3x wycropujesz do wielkości matrycy 1/1,7" -czyli do 7,5mpix to masz kąt widzenia jak z obiektywu "1000mm". -jak starczy, to G3x będzie najlepszym kompromisem.
edit
...kompromisem co do jakosci przy różnych zdjęciach.
Szybkości, AF itp G3x nie znam, bo nie macałem.
Ostatnio zmieniony przez dcs Wto 29 Gru, 2015, w całości zmieniany 1 raz
(...) tak że 3sz, skoro nie siedzisz w żadnym systemie, to zacząłbym od kluczowych wymagań - jak ma być slowmotion, co pisałeś, to już sporo zawęża wybór... Itd.
tak jak pisałem wcześniej, panowie tu na forum bardzo mi pomogli, otworzyli oczy nie dość że na dział kompaktów, to jeszcze znaleźli kilka fajnych pozycji na rynku, którym wcześniej się nie przyjrzałem. panasoniców i olympusów nie sprawdzałem :/
Teraz będę śledził forum bardziej wnikliwie, bo widzę że temat wyboru aparatu pojawia się co kilka dni, a sam na kilka dni odłożę poszukiwania i nabiorę dystansu.
Chce Wam pokazać jak zachowują sie obiektywy z Sony czego w panasie nie uświadczysz..dlatego sporo zastanawiam sie nad inwestowaniem w RX10 w którym ta sama sytuacja występuje.
Tylko nie mogę dokopać się do ich metodyki... Tutaj tylko o obrazowaniu:
http://www.imaging-resour...M#anchor3025991
Naprawdę mają dokładność 1/1000 s? Jak to mierzą, co fotografują, światło też wpływa...
Jestem całkowitym laikiem w kwestii fotografii, wybaczcie więc ignorancję (prawdopodobnie w najbardziej podstawowych kwestiach). Krótka piłka:
- budżet: do 1500-1800 zł
- zgodnie z tematem - poszukuję aparatu z przeznaczeniem typowo na podróż, który okazjonalnie będę wykorzystywał na co dzień (zamiast dotychczasowego źródła fotografii w postaci telefonu)
- nie wiem, czy to utarty szlak decyzyjny, ale dotychczas większość 'porad zakupowych' kierowało mnie w kierunku zakupu lustrzanki cyfrowej i wydawał się to naturalny wybór (i tutaj na pierwszy plan wysuwał się Nikon D3200 - kryterium jakości/ceny, ranking optyczne i pochlebne opinie na wielu serwisach)
- patrząc przez pryzmat 'ekonomiczności' i właśnie fakt, że raczej nie będę chciał inwestować takiej kwoty w kolejne obiektywy, co wartość samego podstawowego zestawu (body z podstawowym obiektywem), to zacząłem przeglądać ofertę bezlusterkowców - w oko wpadł mi Nikon 1 J5, a atrakcyjności dodał mu jeszcze fakt zwrotu gotówki przez cashback i raczej pozytywne opinie.
I stąd wiadome pytanie: jaki aparat polecacie w powyższym przedziale cenowym? Czy bezlusterkowiec będzie dobrym wyborem z takim budżetem, czy lepiej nastawić się na wspomnianą lustrzankę i ewentualnym zapasem 3 obiektywów, jako dobre przetarcie z 'zagadnieniami' foto?
I stąd wiadome pytanie: jaki aparat polecacie w powyższym przedziale cenowym? Czy bezlusterkowiec będzie dobrym wyborem z takim budżetem, czy lepiej nastawić się na wspomnianą lustrzankę i ewentualnym zapasem 3 obiektywów, jako dobre przetarcie z 'zagadnieniami' foto?
1. Gdzie/jak kupisz cokolwiek z zapasem3 obiektywów (nb. o jaki zapas Ci chodzi?) za te 1800 złotych polskich?
2. obiektywy systemów lustrzankowych są zwykle tańsze od tych analogicznych do bezlusterkowców (wyjątki oczywiście są). Baterie w lustrzankach pozwalają zwykle na wykonanie większej ilości zdjeć na pojedynczym ładowaniu (w niektorych typach podrozy miewa to dość kluczowe znaczenie, jak w Twoim przypadku, ocenisz sam)
3. jeśli zależy Ci na niewielkich wymiarach kup bezlusterkowiec. Bezlusterkowce potrafią być znacząco mniejsze od lustrzanek. Ale nie zawsze. W większości przypadków w cenie 1800 złotych bezlusterkowiec będzie pozbawiony wizjera (kadrowanie na ekranie z tyłu).
4. za 1800 złotych (i sporo mniej) można kupić kilka sensownych i stosunkowo nowych bezlusterkowców (Olympus Epl6, różne Fuji, 1-2 Samsungi, Sony a5000) nawet z 2 obiektywami (Epl6). Można kupić też Panasonika G5 lub G6 z wizjerem. Popatrz który Ci sie bardziej podoba.
5. Lustrzanki klasy podstawowej za 1800 też bez kłopotów nabędziesz inne od owego Nikona. Zastanów się z jakim obiektywem chcesz toto kupić - trudno oceniać sensowność zakupu nie wiedząc za ile z jakim obiektywem. Kryterium poręczności obiektywu w Twoich zakupach wydaje się mi być dość istotnym.
6. "przetarcia" z zagadnieniami foto można dokonać za pomocą czegokolwiek co rejestruje obraz. Jak sie ma pomysły na kadry i szuka sposobów na osiągnięcie odpowiedniego rezultatu. Jeśli ktoś zaś uważa, ze to aparat jakoś tam sam z siebie ma zrobić tak jak byśmy chcieli to cóż... jakikolwiek on będzie efekty też będą podobne.
DepechePL [Usunięty]
Wysłany: Wto 05 Sty, 2016
RB napisał/a:
1. Gdzie/jak kupisz cokolwiek z zapasem3 obiektywów (nb. o jaki zapas Ci chodzi?) za te 1800 złotych polskich?
1. Przez zapas obiektywów miałem na myśli - względnie uniwersalny zestaw z różnym przeznaczeniem, według przelicznika (wartość D3200 = wartość mniej więcej jednego obiektywu).
2. Właśnie sprawdzam ceny obiektywów dla wspomnianego J5 w porównywarce (http://bit.ly/1R9PeDK) i nie mam nic do dodania
3. Kryterium poręczności nie jest aż tak bardzo istotne, zwłaszcza, że nie będą to jakieś survivalowe wypady z ograniczeniami co do wagi bagażu. Gabaryty/waga lustrzanki są raczej w granicach komfortu.
4. Wspomniany przez Ciebie Olympus wydaje się sensowny cenowo/jakościowo, zwłaszcza w zestawie z dwoma obiektywami.
5. Jeśli chodzi o bazowy obiektyw - rzucę ogólnikowo (i raczej niecelnie) 'coś uniwersalnego', zdaję sobie sprawę, że standardowe 18-55 mm dodawane w zestawach to tylko 'basic zapchajdziura' na rozruch z daną lustrzanką?
5. Jeśli chodzi o bazowy obiektyw - rzucę ogólnikowo (i raczej niecelnie) 'coś uniwersalnego', zdaję sobie sprawę, że standardowe 18-55 mm dodawane w zestawach to tylko 'basic zapchajdziura' na rozruch z daną lustrzanką?
Spróbuj znaleźć coś z Nikkorem 18-105, sądzę, że z d3200 się może Ci uda zmieścić w 1800 PLN. IMO to sensowniejsze niż dwa i tak belejakie zoomy typu 18-55 i 55-210.
wydaje mi sie, ze akurat w wypadku Nikona 1 podstawowe stałoogniskowe obiektywy nie odbiegają cenowo od analogicznych (pod względem kąta widzenia) Nikkorów AF (przynajmniej w naszym pięknym kraju)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10