Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, kieruję do Was pytanie o zamiennik dla aparatu, który obecnie posiadam - Sony alpha 77. Interesuje mnie zmiana systemu, ponieważ potrzebuję profesjonalnego obiektywu o ogniskowej ~ 24-70 (lub coś w tych okolicach) oczywiście przyzwoicie jasnego. Z tego co się orientowałam, to Sony/sigma/tamron nie oferują takiego do APS-C w takiej jakości (więc szukam u Canona/Nikona/Pentaxa).
Potrzebuję:
- Korpusu - jakościowo (i cenowo) zbliżonego do Alphy 77 lub lepszego (może być pełna klatka)
- Obiektywu szerokokątnego (nie musi być profesjonalny)
- Obiektywu standardowego ~ 24-70 - z lepszej półki, lecz max. 4 tyś.
Będę wdzięczna za pomoc przy doborze nowego sprzętu.
Odpowiednikiem ogniskowych 24-70 na matrycy APS-C są okolice 17-50, akurat zarówno Sigma jak i Tamron mają modele o takich ogniskowych i świetle f/2,8. Tamron zdaje się nie jest dostępny w wersji dla bagnetu Sony, za to firma Sony ma w ofercie model DT 16-50 mm f/2.8 SSM.
Firmowe obiektywy 24-70/2,8 Canona czy Nikona kosztują znacznie więcej niż 4 tysiące zł, ponadto przeznaczone są na pełnoklatkowe korpusy, które też kosztują odpowiednio sporo. Owszem, jest też np. Tamron SP 24-70 mm f/2.8 Di VC USD za mniejsze pieniądze.
Określ więc jaki budżet możesz wydać na całość, bo albo możesz kupić odpowiednie obiektywy do posiadanego Sony, albo trzeba wybrać zmianę systemu i wtedy albo odpowiedniki do małej matrycy, albo znacznie większe wydatki na pełnoklatkowy sprzęt.
komor,
Obiektywy Sigmy, Tamrona i Sony, zarówno dla matryc pełnoklatkowych (przeliczając ogniskową) oraz tych dla APS-C niestety nie spełniają moich oczekiwań. Ze względu na cenę, jakość lub nadal nieodpowiednią ogniskową.
Problem jest taki, że ogniskowa 70 również będzie mi potrzebna, więc nie mogę kupić 16-50. I własnie dlatego szukam w innych systemach.
Nigdy nie orientowałam się w canonach/nikonach, ale własnie olśniłeś mnie, że jednak oni bardziej się ''cenią''.
Mój budżet na te trzy elementy to 7500, przy czym jestem w stanie szukać w używkach. Lecz jeżeli np. puszka ma być droższa a obiektywy da radę dostać w przystępnych cenach to mogę ją wziąć na raty. Tak samo w innym przypadku, gdy np. aparat i szeroki kąt mają być w przystępnych cenach, lepszy obiektyw mogę wziąć droższy na raty.
ghost,
Podajesz mi jeden obiektyw do mojej puszki sony (którego nie zauważyłam, tu dziękuję!) a drugi szerokokątny już z mocowaniem tylko do canona/nikona. I co ja mam z tym zrobić?
Ze zrozumieniem przelicznika u mnie wszystko w porządku.
ghost,
Podajesz mi jeden obiektyw do mojej puszki sony (którego nie zauważyłam, tu dziękuję!) a drugi szerokokątny już z mocowaniem tylko do canona/nikona.
To do ewentualnego korpusu FF mamy szukać dla Ciebie zakresu ca. 35-100 o świetle 2.8? Dość trudno będzie...
Jeśli jednak to maja być kąty widzenia jak 24-70 na FF to jak mi się wydaje 16-50 jest jak najbardziej OK do alfy 77.
Inspiracja, jeśli już wszystko jasne i zakupy wybrane to super, ale na wszelki wypadek jeszcze raz za kolegami zapytam, czy aby na pewno rozumiesz te odpowiedniki ogniskowych.
Inspiracja napisał/a:
Problem jest taki, że ogniskowa 70 również będzie mi potrzebna, więc nie mogę kupić 16-50.
Kąty widzenia takie jak obiektyw 24-70mm na pełnej klatce, daje na matrycy APS-C obiektyw ok. 16-47mm (realnie dostępne są zwykle 17-50mm). Jeśli potrzebujesz więc ogniskowej 70mm na FF, to – owszem, uzyskasz ją ogniskową 50mm na APS-C. Jeśli jednak potrzebujesz ogniskowej 70mm na APS-C, to na matrycy FF musiałabyś użyć 105mm. Są obiektywy 24-105 dla pełnej klatki, jest też odpowiednik dla APS-C, np. Sigma 17-70. Tylko w obydwu przypadkach nie są to stałoświetlne konstrukcje f/2,8. Są za to tańsze i mniejsze.
SAL 1650f/2.8 to fajne szkło, w fajnej cenie. Pozycja obowiązkowa dla zainteresowanych osób. ZA 2470f/2.8 to już drogie i kobylaste szkło, MZ na APS-C średnio sensowne.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Czw 31 Gru, 2015
Inspiracja napisał/a:
Nie jestem pewien , w matrycach Nikona i Sony i Pentax to 1,5 więc 17-50 to jak 26 - 75 (50x1,5) . Jasne że lepiej żeby to było 16-50 - bliżej 24-75 i taki obiektyw o świetle 2,8 w Pentaxie występuje , choć co do jakości miałbym pewne zastrzeżenia. Raczej używał bym albo DA 16-45/4 (mam i chwalę - ale nowego chyba nie kupisz) albo Sigma 17-50 /2,8 - moim zdaniem najostrzejsze szkło o tej jasności w dodatku za jedyne 1500zł. Jak potrzebujesz coś szerszego - to jest spory wybór od manualnych Samyangów 10/2,8 i 14/2,8, albo Pentax 15mm/4 Ltd, 14/2,8 i sporo innych ... To oczywiście - jesłi musiałbym zmieniać - ale skoro jest szkło sony...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,5 sekundy. Zapytań do SQL: 13