Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
14-42 EZ Pancake jest niby zwarty ale na pewno daje mniejszą ostrość, zwłaszcza na krótkim końcu. Z tego co wiem nie można z nim również stosować dopasowanego konwertora szerokokątnego. Ja jestem własnie bardzo zadowolony z tego, że mam normalny 14-42 II r i konwerter, a nie EZ, a tego Pancake akurat odradzam. Zupełnie inna sytuacje jest w przypadku płaskiego 14-42 Panasonica.
Serdecznie pozdrawiam i życzę Wszystkiego Najlepszego w 2016 roku,
Dziękuję za szybką odpowiedź , zastanawiam się też nad e-pl6 body i dokupić Olympus M. Zuiko Digital ED 45mm f/1.8 wyjdzie koło 3000 ale wydaje mi się że będzie to najbardziej optymalny wybór
Mnie do Olka z samym obiektywem 45/1.8 na pewno nie przekonasz. Przeszło 30 lat fotografowałem aparatami o powszechnie spotykanej tzw. normalnej ogniskowej i może dlatego doceniam zoomy i obiektywy o nieco skróconej ogniskowej. Owszem mogę uwierzyć, że ktoś młodszy i mocniejszy w bieganiu może z powodzeniem używać aparatów m 4/3 tylko z jasną stałką 20/1.7, ale 45 mm to już obiektyw znacznie mniej praktyczny w typowych zastosowaniach.
Niedawno zamawiając przez sklep Olympusa można było zamówić epl7 i omd10 z obiektywami 25% taniej. Sam się zdecydowałem na epl7 z 14-42 II R i wyszło mniej niż 1700 zł. Trochę żałuję że nie kupilem md10 ze względu na wizjer, wygląd. Dokupilem adapter na m42 za kilka dych i w poniedziałek podepnę heliosa do Olympusa.
I właśnie o to chodzi że nie chcę przekonywać , przeciwnie chcę zostać do czegoś przekonany miałem kiedyś Canona 450D z kitem już nie pamiętam jakim i sigmą chyba 75-300 jeszcze z analogowego Canona (nie pamiętam już co to było)
Ale wszystko się zmieniło gdy kupiłem Canona 35 1,8 to się zakochałem w tym obiektywie mały kompaktowy lampa prawie nie potrzebna i tak było do momentu gdy dzieciaki nie chciały sprawdzić co było w środku i wtedy się skończyło fajne fotografowanie , potem kupiłem sobie tz10 potem sprzedałem teraz lecę na BlackBerry Passport i potrzebuję do pracy no i nie tylko coś co robi dobre zdjęcia z reguły przy słabszym świetle - nie potrzebuję do krajobrazów --- i warunek podstawowy musi być zwarte , zastanawiałem się jeszcze nad Panasonic LUMIX G 20mm f/1.7 Aspherical Pancake cena podobna mniejszy i bardziej zwarty tylko cena wyższa i z testów wynika że ten pierwszy wybór lepszy
ale chętnie zmienię zdanie tylko proszę o uwzględnienie tego gdzie będą zdjęcia i filmy (również) robione
Pozdrawiam i będę wdzięczny za pomoc
Dziękuję DCS za linki jednakże nie bardzo mnie interesuje Panasonic obiektywy może i tak ale aparaty już niekoniecznie a kompakty to już w ogóle .
Aparat już sobie wymyśliłem albo e-pl6 albo e-pl7 albo Olympus OM-D E-M10 Mark II i za każdym razem raczej body i po przejrzeniu testów kilku obiektywów pozostanę przy M.ZUIKO 45mm f/1.8 albo Panasonic LUMIX G 20 mm f/1.7 II ASPH -- aparat kupuję na firmę zatem nie bardzo mogę skorzystać z Twojej propozycji co do używanego obiektywu
Pozdrawiam
Dziękuję DCS za linki jednakże nie bardzo mnie interesuje Panasonic obiektywy może i tak ale aparaty już niekoniecznie a kompakty to już w ogóle .
Aparat już sobie wymyśliłem albo e-pl6 albo e-pl7 albo Olympus OM-D E-M10 Mark II i za każdym razem raczej body i po przejrzeniu testów kilku obiektywów pozostanę przy M.ZUIKO 45mm f/1.8 albo Panasonic LUMIX G 20 mm f/1.7 II ASPH -- aparat kupuję na firmę zatem nie bardzo mogę skorzystać z Twojej propozycji co do używanego obiektywu
Pozdrawiam
I żadnej różnicy między tymi dwoma obiektywami nie widzisz?
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
PS Sens by może miało, gdybyś kupił oba na raz, lub 45/1.8 razem z kitem 14-52 II r.
Pozdrawiam
I żadnej różnicy między tymi dwoma obiektywami nie widzisz?
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
PS Sens by może miało, gdybyś kupił oba na raz, lub 45/1.8 razem z kitem 14-52 II r.
no i teraz już wiem wybrałem się do świątyni rozpasania i rozrzutności czyli do centrum handlowego i..... co do 45 tki tak chcę go pożądam jest zajebiście jasny i szybki a kit jest taki sobie przy nim zarówno pincake jak i II (jakoś mnie nie przekonują chociaz ten drugi faktycznie fajniejszy )natomiast dostałem w swoje łapki gx7 i lepiej leży w moim łapsku niż e-m10 a ten lepiej niż mark II natomiast tak naprawdę największym dla mnie odkryciem był sony A6000 ale ceny obiektywów zwalają z nóg -- no i jak to mówią masz babo placek :-/
zdjęcia będę robił przede wszystkim w pomieszczeniach oraz na zewnątrz
Obawiam się o to samo, o co WojciechW:
- czy zauważyłeś, że 45 mm to dłuższa ogniskowa, niż najdłuższa w "kitowym" zoomie 14-42 mm?
Jeśli do pomieszczeń, w których będziesz robił zdjęcia, zaliczasz również swoje mieszkanie (i nie mieszkasz w zamku), to z obiektywem 45 mm (przy matrycy 4/3") sobie nie poszalejesz - delikatnie mówiąc.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sob 02 Sty, 2016
civil napisał/a:
tak naprawdę największym dla mnie odkryciem był sony A6000 ale ceny obiektywów zwalają z nóg
powolutku staje się ciekawie a Sony coraz bardziej mi się podoba
choć znalazłem jedynie ten test http://klubkm.pl/forum/ar...hp?t-47265.html i tu zaczyna się znowu polka galopka czy tą sigmę podpina się bezpośrednio czy potrzebna jest jakaś przejściówka ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10