Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 02 Sty, 2016 Jaki wybrać stabilizator do 500 zł
Witam
Robię filmy na YT i myślę nad zakupem jakiegoś stabilizatora do aparatu Panasonic G6. Filmy robię amatorsko, choć chciałbym ulepszać swoje nagrania. W tym celu chciałbym kupić stabilizator obrazu typu steadycam. W tym temacie jestem kompletnie zielony i nie wiem na co zwracać uwagę przy zakupie. Rozpiętość cen jest ogromna w sumie za kawałek kijka metalowego. Chcę wydać 500 zł, dla mnie i tak jest to dużo ale wiem, że jeśli chodzi o stabilizator to jest to trochę mała kwota. Moglibyście mi doradzić jakieś stabilizatory w tej cenie ?
Mam jeszcze parę pytań:
- na co zwracać uwagę przy zakupie (wszystkie wyglądają prawie tak samo, więc nie wiem co tutaj jest najistotniejsze)
- lepiej kupić używany czy nowy za tą cenę
- jeśli filmy robię amatorko to czy warto dopłacać do stabilizatora czy 500 zł wystarczy ?
- co polecacie do 500 zł używane albo nowe
Fajnie by było jakbyście przybliżyli mi świat stedycamów.
Stabilizator dobiera się jak zwykle... pod sprzęt. Do aparatu, który ze szkłem warzy 400-500g nie warto ładować się w zbyt duże stabilizacje.
O ile Flycam i Glidecam to jedno i to samo, bo nazwy pochodzą od producentów, tak Steadicam to cały, niegdyś opatentowany system. W sumie to każdy robi wszystko i nie nasza w tym głowa jak się dogadują z patentami.
Stabilizacje balansowe można podzielić na kilka grupy,
1, to dobrze pasująca do cięższych sprzętów konstrukcja, gdzie ciężar jest skierowany prosto z dół od kamery zazwyczaj metalową rurą, a na około 1/3 wysokości jest umieszczona rączka na łączeniu gimbalowym. Plusem tego rozwiązania jest to, że kamerą można robić pełny obrót o 360' w trzech wymiarach, a minusem wymaganie dość precyzyjnego skalibrowania przeciwwagi. Poważniejsze konstrukcje, regulowane są w czterech kierunkach. Ciężkie! Często używane przy Steadicamach. https://www.youtube.com/watch?v=YCV3EGD1QKw
2, to spisująca się świetnie z lekkimi aparatami, smartfonami itp wygięta konstrukcja, gdzie przeciwwaga jest skupiona w jednym miejscu, na dolnym końcu wygiętej metalowej listwy, rzadziej rury, a rączka mieści się bezpośrednio pod urządzeniem rejestrującym. Łącznikiem jest głowica kulowa. Nie pozwala ona na pełny obrót w osi poziomej (~300'), ani zbyt mocnego wygięcia w pionie (zależnie od głowicy kulowej), za to jest całkiem skuteczna i tania, nawet do wykonania DIY w domu. Często nazywana jest Flycamem, ale Flycam produkuje także konstrukcje opisane w punkcie 1. https://www.youtube.com/watch?v=AX5MjxRFbD0
3. Proste balansowe konstrukcje, obróconej o 90' litery T gdzie na dolnym końcu umieszcza się sporą przeciwwagę, a rolę gimbala przejmują dłonie. Dla mnie to bardzo słabe rozwiązanie.
https://www.youtube.com/watch?v=r_ui5Btmiq4
4. Rigi, to także sztywne konstrukcje, ale zadaniem prawidłowo skonstruowanego rigu jest rozłożenie masy na ramionach operatora, a po stronie pleców zastosowanie przeciwwagi dzięki której łatwo można operować kamerą i parametrami, czego praktycznie nie można zrobić w innych pozostałych konstrukcjach.
5. Gimbale ze wspomaganiem elektrycznym. Od jakiegoś czasu ciężko sobie wyobrazić drona bez kamery na takiej głowicy, ale są także konstrukcje, które świetnie noszą lustrzanki czy jeszcze większy sprzęt. https://www.youtube.com/watch?v=Vhuo82QBPpE
Wspominałem o systemie Steadicam. Jest to trzyelementowy system, który ma ponad 40 lat, składający się ze zbroi/uprzęży, do której montuje się tzw trzecie ramię, na końcu którego zawiesza się stabilizator taki jak w punkcie 1. https://www.youtube.com/watch?v=snpeaDeV8c8
Teraz dochodzą różne kolejne konstrukcje na linkach, bloczkach itd, ale na ich temat się nie wypowiem.
Jakąkolwiek konstrukcję nie wybierzesz, będziesz musiał nauczyć się chodzić na ugiętych nogach i obsługiwać rejestrator. Wcale nie jest takie hop siup
Mały, bo masz lekki aparat, może być używany, o ile jest kompletny, bo to jest raczej sprzęt nie do zajechania, chyba że ktoś go traktował młotkiem. Zawsze warto mieć małe opakowanie WD40 , wtedy nawet chińskie za 300zł są dobre. Przemyśl tylko, czy będziesz chciał to dźwigać. Sporo ludzi robi sobie takie małe modele samemu, czasem warto przerobić monopod dodając mu odpowiednią rączkę, czy zrobić konstrukcję od zera samemu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9