Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 04 Sty, 2016 aparacik dla dziewczyny na zewnątrz i wewnątrz
Dzień dobry wszystkim
Moja luba wybiera się w bardzo daleką podróż, i chce uwiecznić te chwile czymś lepszym aniżeli aparat w telefonie. W związku z czym rozglądamy się za nie dużym budżetowym aparatem do 1500zł, o w miarę solidnej obudowie i dobrej optyce.
Przyznam że nie znam się na niczym poniżej pełnej klatki, dlatego w ciemno wskażę kilka azymutów:
Bezulsterkowiec plus kit-zoom do pejzażu, i z czasem jakaś jasna stałka do fotografowania wnętrz (byle nie używać lampy)
Prosta lustrzanka z aps-c Pentax K
Czemu wszyscy uparli się na bezlusterkowce?? bo co..wygodniejsze mniejsze? A co ile będzie jechał sprzęt do serwisu z powodu brudnej matrycy, bo to się z tym wiąże. Co chwila zmiana obiektywu.
Myślisz ze matryca apsc to już całkowicie zwolni cię od ustawiania bo w słabszych warunkach oświetlenia będziesz miał super foto? Akurat wcale nie. Używałem sony a6000 i znacząco nie odbiegał od zwykłego kompaktu hx50 czego przykładem są zdjęcia na flickr a której tutaj zamieszczałem.
Lepiej kupić kompakt typu canon g7x rx100 P900 lub coś w tym stylu
Wczoraj rozwalił mnie dziadek. Mróz 12 stopni a ten na ruchliwym parkingu rozstawia statyw zapina lustrzankę jakąś stara Sony po to tylko żeby zrobić foto mało ciekawym neonom na nowym centrum handlowym. Masakra
Nikt się nie upiera
przecież uniwersalne szkła nie istnieją.
Od10 lat pracuję na lustrzankach cyfrowych i nigdy nie zdarzyło mi się zabrudzenie matrycy.
Czemu wszyscy uparli się na bezlusterkowce?? bo co..
Bo im się tak podoba.
(Tym wszystkim oprócz tych, którzy pytają obok, czyli o kompakty albo o lustrzanki.)
NAD napisał/a:
Co myslicie o Olympusach Pen i temu podobnych?
I temu podobnych, to nie wiem - ale o Olympusach ja myślę bardzo dobrze i nie jestem tutaj jedyny. Bezlusterkowców Olympusa jest przede wszystkim do wyboru, do koloru. Tańsze, droższe, a do tego dużo obiektywów. No i jak dotąd nikomu nie udało się powiedzieć niczego złego o Olympusach, za to dużo dobrego.
(Opinii typu "a co to za matrycka ta 4/3?" nie biorę pod uwagę.)
Proszę bardzo odnieść się jeszcze do linków z alledrogo, czy dobrze celuję.
Dodam że za Canoem m1 optuję najbardziej, z uwagi że sam posiadam 1D z całym systemem do portretu/dokumentacji. Zestaw z allegro ma adapter do moich szkieł.
Canon do zdjęć do filmów najgorsza opcja. Jest promo na nikona przy kupnie 1 j5 wyjdzie ok 1300. Dobra opcja.
PS znam 2 osoby które pozbyły sie a6000 ze względu na częste zabrudzenia matrycy. Ja sie pozbyłem ze wzg na słabe zdjęcia i nie żałuję. A obiektyw mam bardziej uniwersalny niż te 3 w lustrach. Pozdr
Niestety się "nie podoba", kobieta idzie w kierunku tych alla retrus.
Wracając do Nikon 1 , czy taka upchana matryca wielkości paznokcia ma sens?
aps-c coś jak x-A1?
Kolejne pytanie o szkła, mam kilka fajnych obiektywów na m42. Czy na takie mikrusy są adaptery?
Wiesz..to, że matryca bedzie apsc nie znaczy, że uzyska się mega foty. Dobrze miec apsc w bezlusterkowcu, ale jest jeszcze 4/3. Osobiście zamieniłem a6000 na rx10 i mi to odpowiada a kiedyś jak się zmecze dzwiganiem to kupie rx100m3 hehe. Nie muszę sie martwić i wydawać kasę na masę obiektywów, bo zawsze bedzie czegoś brakować a kitowy do du..
Osobiscie nie podobaja mi sie mov w nikonach wole normalny mts.
Wszystko można przekonwertować ) a nikona porzuciłem wieki temu. 3 kompakty w tym jeden z pierwszych P chyba P90. Takiej lipy to świat nie widział. Obiektyw jak się wysuwał to terkotaniem płoszył ptaki z pobliskiego lasu nie mówiąc o beznadziejnych zdj. ))) Nigdy w życiu nie kupie sprzętu tej firmy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10