Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sro 06 Sty, 2016
Bezlusterkowiec do 2500 zł dla entuzjasty
Autor Wiadomość
ForumowyLudzik 
Nowy

Wysłany: Sro 06 Sty, 2016   Bezlusterkowiec do 2500 zł dla entuzjasty

Witajcie

Mam cyfrówkę, smartfona i lubię robić zdjęcia jednak, chciałbym aby były one lepszej jakości i abym sam miał bardziej realny wpływ na ich wygląd.
MOJE obecne zdjęcia - TUTAJ

Czytałem dużo i chyba jestem za tzw "bezlusterkowcem" z tego względu iż na wyświetlaczu będę widział (zazwyczaj) końcowy efekt/zdjęcie.
Chciałem lustrzankę, ale do ich obsługę musiałbym mieć dużo większe doświadczenie, którego na chwile obecną brak no i nie widać na wyświetlaczu efektu końcowego zdjęcia, tylko obraz przed nami. Dopiero po wykonaniu zdjęcia musiałbym wejść w zapisane już foto by zobaczyć jak wyszło.

Czego oczekuje ?
- Raczej "bezlusterkowca"
- Możliwość robienia zdjęć gdzie tło jest rozmazane a pierwszy plan idealnie ostry (baaardzo trudno zrobić to cyfrówką - prawie niemożliwe bez użycia makro)
- Aparatu z wymiennymi obiektywami ? (Prędzej czy później coś sobie kupię)
- Na start aby miał obiektyw do "normalnych" zdjęć (mam nadzieje że uzyskam nim efekt zamazanego tła co wyżej pisałem ?)
- Cena max 2500zł.

Ktoś ma jakieś propozycje ?
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 06 Sty, 2016, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 06 Sty, 2016   

ForumowyLudzik napisał/a:
Chciałem lustrzankę, ale do ich obsługę musiałbym mieć dużo większe doświadczenie

Obsługa lustrzanki nie wymaga więcej doświadczenia niż bezlusterkowca. Dostępne funkcje i ustawienia są bardzo podobne, wręcz w niektórych bezlusterkowcach menu potrafi być znacznie bardziej rozbudowane niż w lustrach.

no i nie widać na wyświetlaczu efektu końcowego zdjęcia, tylko obraz przed nami

To jest cecha, która jest czasem wadą, ale często zaletą. Poza tym jak lubisz robić zdjęcia to część frajdy wynika właśnie z opanowania światłomierza i nabycia umiejętności takiego dobrania ekspozycji, żeby zdjęcie było w porządku bez ciągłego sprawdzania na ekranie. :) Ale oczywiście nie jest to obowiązkowe.

Możliwość robienia zdjęć gdzie tło jest rozmazane a pierwszy plan idealnie ostry

Często polecamy tutaj zestawy korpus + standardowy obiektyw zoom, a do tego jasny obiektyw stałoogniskowy, który pozwoli na użycie małej głębi ostrości i rozmycie tła. Ale ponieważ budżet nie jest przeważnie z gumy, to trzeba się zdecydować na jakąś ogniskową – albo portrety, albo architektura, czasem makro, itd.

ForumowyLudzik 
Nowy

Czyli nie ma jak mi polecić jakiś dobry aparat, który na start będzie ok ?

komor 
Moderator

Jest jak poradzić :) i za jakiś czas pewnie ktoś coś napisze, tymczasem czy zapoznałeś się z podobnymi tematami w tym dziale? Sporo rzeczy już byś się dowiedział.

WojciechW 
Optyczny

ForumowyLudzik Nie wiem, czy powinieneś odrzucać idei zakupu lustrzanki, m.in. z uwagi na możliwość dokupienia stałki po odpowiednio przystępnej cenie.

W przypadku bezlusterkowców problemem, nad którym się musisz zastanowić, jest wizjer elektroniczny, który podraża cenę, ale czasami bywa potrzebny. Potrzeba pojawia się np. przy silnym świetle padającym na ekran LCD, lub gdy trzeba pracować z obiektywami w trybie manualnym.

W przedziale do 2500, a nawet 2300 zł możesz kupić jakiegoś Olka OM D lub Panasonica GX7 wyposażonego w wizjer z obiektywem podstawowym, ale dodatkowa stałka to koszt powyżej 1200 zł. Z kolei Olki bez wizjera, np. E-PL6, pozwalaja na zmieszczenie w twoim budżecie i obiektywu podstawowego i stałki, oferując możliwość dokupienia dodatkowego wizjera elektronicznego. Takiej możliwości nie mają z kolei bezlusterkowce Sony bez wizjera.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Wysłany: Sro 06 Sty, 2016   Re: Bezlusterkowiec do 2500 zł dla entuzjasty

- Możliwość robienia zdjęć gdzie tło jest rozmazane a pierwszy plan idealnie ostry ...
- Na start aby miał obiektyw do "normalnych" zdjęć (mam nadzieje że uzyskam nim efekt zamazanego tła co wyżej pisałem ?)

Nie wiem, co masz na myśli pisząc rozmazane albo zamazane tło.
Natomiast do normalnych zdjęć - jeśli chodzi o rozmycie tła - takich jak na przykład te zdjęcia:
http://www.swiatobrazu.pl...afow-32983.html
wystarczy na przykład którykolwiek bezlusterkowiec Olympusa z "kitowym" obiektywem 14-42mm. (Co najwyżej do dwóch, trzech z tych pięćdziesięciu pięciu zdjęć nie jestem całkiem pewien, czy udałoby się uzyskać takie samo rozmycie tła.)
Więcej szczególnych warunków nie stawiasz, więc nic przeciwko Olympusom nie przemawia. Cenowo też się zmieścisz.

komor 
Moderator

T.B. napisał/a:
Nie wiem, co masz na myśli pisząc rozmazane albo zamazane tło.

Przecież wiesz, T.B., że chodzi o małą głębię ostrości i rozmyte tło.

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Gdybyś kupił Olympusa w tak zwanym "dual kicie", czyli z drugim obiektywem 40-150 mm, to już całkiem mógłbyś poszaleć.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Ktoś ma jakieś propozycje ?

Olympus OM-D E-M10 + Olympus 14-42 II
http://www.cyfrowe.pl/apa...medium=referral
:smile:

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

komor napisał/a:
Przecież wiesz, T.B., że chodzi o małą głębię ostrości i rozmyte tło.

Oczywiście, że wiem.
Ale nie wiem, czy chodzi o tło "nie wiadomo o co chodzi", czy o normalne zdjęcia, o których też pytający pisze. Do tych pierwszych musiałby dokupić jasny, długoogniskowy obiektyw - jednak taniej wyjdzie rozmazywanie albo zamazywanie tła w edytorze.

komor 
Moderator

T.B. napisał/a:
Ale nie wiem, czy chodzi o tło "nie wiadomo o co chodzi", czy o normalne zdjęcia

Chodzi o normalne zdjęcia z małą głębią ostrości. Na zdjęciach z dużą głębią nie ma ani rozmazanego, ani zamazanego tła. Co do tańszego rozmazywania tła w edytorze to nie wiem jak odpowiedzieć. :) Może tak, że 95% gospodyń domowych z Gdańska na pewno nie widzi różnicy.

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

komor napisał/a:
Chodzi o normalne zdjęcia z małą głębią ostrości.

No to czytaj mój pierwszy wpis tutaj i oglądaj podlinkowane zdjęcia - omijając pierwsze zdanie (że "Nie wiem, co masz na myśli...")
Jest tam trochę zdjęć z rozmyciem tła osiągalnym dla "kitowych" obiektywów. Co najwyżej trzeba by trochę pokombinować z odległościami aparat-model i model-tło. Pytanie brzmi, czy to pytającemu wystarczy?

flaterik
[Usunięty]

Wysłany: Czw 07 Sty, 2016   

ja przeszedlem ostanio transformacje z kompaktu na bezlusterkowiec + stalka 25mm f1.8, i jedna z najwiekszych zalet nieosiagalna dla kompaktow jest robienie zdjec portretowych czy sylwetek w pomeiszczeniach w domu. Dzieki temu nawet nudna mebloscianka moze byc ciekawym 'rozmazanym tlem'. Szczegolnie to docenilem w te swieta, poniewaz zrobilem mnostwo swietnych zdjec rodziny.

Polecam wiec bezlusterkowiec + obiektyw staloogniskowy (np. 25mm f1.8 lub cos kolo tego), albo jako alternatywe dyskutowany tu wczesniej na forum kompakt Panasonic LX100 ktory ma matryce taka jak bezlusterkowiec i jasny obiektyw, pozwalajacy uzyskac podobne efekty.

Odpowiedz do tematu