Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Osobisty prześladowca -.-
Autor Wiadomość
artemida 
Nowy

Wysłany: Czw 14 Sty, 2016   Osobisty prześladowca -.-

Hej.
Założyłam ten temat, ponieważ dziwne rzeczy zaczęły się dziać w moim życiu. Chciałabym wiedzieć czy jestem po prostu pechową osobą czy takie sytuacje się zdarzają osobom, które prowadzą działalność i reklamują się.
Otóż jakaś osoba wypełnia formularze na przeróżnych stronach internetowych. Wypełnienie formularza danymi skutkuje telefonem z tej firmy i przedstawianiem ich oferty. Oczywiście podany numer oraz dane są moje. Teraz zaczęły się sms'y z niemieckiego numeru i telefony z angielskiego.
Zmiana numeru nic nie da, z resztą każdy z was wie, że mając firmę ten numer wszędzie krąży. Natomiast policja stwierdziła, że skoro nikt mi nie zagroził to nie ma sprawy.
Zetknął się ktoś z was z czymś takim?

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pią 15 Sty, 2016   

Współczuję, ale nie wiem jak pomóc.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Mało optyczny temat :D
Co do tego co piszesz. Prowadzenie jakiejkolwiek otwartej działalności, skazane jest na nękanie spamem. Nie uważam, że prześladuje cię jedna osoba, myślę raczej, że jak każdy użytkownik internetu i mediów, skazana jesteś na reklamy. Choćbyś nie wiem jak się broniła, to umieszczenie np numeru telefonu na stronie internetowej musi z czasem wywołać burzę telefonów z ofertami. Jest kilka metod samoobrony:
Przed, czyli walka z botami zbierającymi informacje:
1. Nie zapisywanie bezpośrednio numeru telefonu tj wykorzystanie liter zamiast liczb. np 079 456 123 jako O79 456 l23
2. Niestandardowy ciąg cyfr czyli w kodzie html tworzenie przerw między cyframi wykorzystując np 10 spacji mikroczcionką, a w innym miejscu np tylko 7 znaków. 079 456 123 vs O , . 7 . . 9 . , . , . , 4 . 5 . ... . , , . 6 . . . . , . , l . , , . , . 2 , . . . 3 << Skopiuj i wklej np do notatnika.
3. W kodzie strony internetowej unikanie znaczników i meta tagów określających lokację tej informacji.
4. Umieszczanie numeru telefonu w postaci obrazka a nie tekstu.
Po, czyli jak już nas nękają.
1. Zawsze odbieraj, Jeśli dzwoni człowiek to kiedy już powie kto on tam za jeden, zadaj pytanie "skąd posiada twój numer telefonu". Jeśli się momentalnie nie rozłączy i zacznie tłumaczyć, poinformuj, że rozmowa jest nagrywana, nie dyskutuj, stwierdź że nie wyrażasz zgody na dalszy kontakt i żądasz usunięcia numeru z bazy danych. Jeśli masz smartfon, warto zainstalować taki rejestrator, jest tego od groma. Nazwy nie podam, ale mój zapisywał plik mp3 nadając tytuł w postaci numeru telefonu_data_czas. Z 20-30 dziennie spadłem na jeden na kilka dni.
2. Jeśli dzwoni automat to klikaj 9# - to taka telefoniczna wersja "unsubscribe".

artemida 
Nowy

Dzięki za rady Wojmistrz. Na pewno je zastosuję :)
Jednak akurat w tym przypadku jestem w 100% przekonana, że robi to jedna osoba. Na 90% wiem kto, tylko nie wiem jak to ruszyć, żeby wiedzieć, że to na pewno ta osoba ;/

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Jeśli ta osoba wypełnia jakiś formularz Twoimi danymi to jest to ich kradzież oraz podszywanie się (zwykle w takim formularzu jest stosowne oświadczenie, że "ja to ja").

Jeśli dzwonią do Ciebie (między innymi) "normalne firmy" to mają Cię w bazie.

Pierwsze pozwala zawiadomić organy ścigania (tylko nie nękanie czy grożenie, a kradzież danych), a drugie pozwala tym organom ustalić ip czyli per saldo klienta. Tylko oczywiście nie wiem, czy warto, może sam się zmęczy, jeśli nikomu nie okażesz, że ma to dla Ciebie jakiekolwiek znaczenie.

Być może "normalna firma", jak zagadasz i wytłumaczysz, da Ci po prostu to ip. Tego typu telefonów mam kupę (chodzi to falami, jak kolejny agent z Krainy Deszczowców sprzeda swoją bazę na allegro) - ale zawsze grzecznie mówię, że nie jestem zainteresowany i na ogół nie dzwonią więcej.

Wojmistrz 
Obserwator

Jeśli jest to jedna osoba, to raczej jest to stalking (art. 190a § 1 k.k.).

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

O, nawet lepiej, pasuje paragraf jak ulał :) .

artemida 
Nowy

Pozmieniałam numer na literki, gdzie się tylko dało :)

Jest tak jak piszesz Maziek. Ktoś wypełnia formularze moimi danymi. Firmy uznają to za POMYŁKĘ i według policji to firma bierze na siebie odpowiedzialność za wszelkie konsekwencje. Złożyłam zawiadomienie do prokuratury po prostu opisując sprawę bez podawania paragrafów. Te telefony pominęli, zajęli się wyłącznie jedną częścią mojego doniesienia. Co ciekawe policjantka kontaktowała się z jedną z firm i oni nie chcą się w to w ogóle mieszać i kręcą. Telefony są dla mnie, oczywiście męczące, a przez to, że teraz doszły te numery zagraniczne i jeśli jest to ta osoba to na prawdę zaczynam się bać, bo widać jakąś determinację w działaniach.
Nikt mi nie poda tak po prostu adresów IP, z których formularze były wypełniane i tutaj jest to utrudnienie w ustaleniu tej osoby. Z resztą jak oddzwaniałam żeby się czegoś więcej dowiedzieć mówili, że to dla nich sprawa zamknięta i zdarza się, że ktoś się pomyli i koniec kropka ;/
Wcześniej dostawałam od "podejrzanego" spam na skrzynkę pocztową.

komor 
Moderator

Wojmistrz napisał/a:
Choćbyś nie wiem jak się broniła, to umieszczenie np numeru telefonu na stronie internetowej musi z czasem wywołać burzę telefonów z ofertami.

Mój telefon komórkowy i email jest podany otwartym tekstem na stronie firmowej od 10 lat i nie jestem jakoś specjalnie szykanowany spamowymi telefonami. Co innego maile, ale z tym coraz lepiej sobie można radzić, bo obecnie większość cywilizowanych newsletterów ma na samym dole opcję Unsubscribe. Co innego z wydłużaniem penisa. :)

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

No ale wiesz, mój też jest, tu sprawa specyficzna, bo nie AI działa tylko intencjonalnie homo sapiens.

Wojmistrz 
Obserwator

komor, ogłoś się na facebook :)

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

komor napisał/a:
Co innego z wydłużaniem penisa. :)

Albo sesjami zdjęciowymi
http://www.swiatobrazu.pl...itke-33029.html :shock:

artemida 
Nowy

Spam na skrzynkę o tym, że dzięki ich super specyfikowi mogę sobie powiększyć ptaka też dostaję :D
Co do penisa. Ostatnio dzwonił do mnie jakiś facet. Striptiser niby. Chciał zdjęcia do ulotki reklamującej jego usługi. No to ok. I nagle wypalił, że chce zdjęcie samego penisa w zwodzie. "nie obrazi się pani jak się przy pani podniecę" "he he będzie wesoło, popatrzy sobie pani" "wie pani ja lubię jak mnie kobiety dotykają i mają z tego radość" "może pani wziąć sobie koleżankę do towarzystwa" Miał przerażający głos taki nieco sapiący.

Wracając do tematu. Zastać w pracy policjanta to jest rzecz trudna do osiągnięcia -.-

Odpowiedz do tematu