Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 15 Sty, 2016 Wielozadaniowy aparat, wybór z kilku propozycji
Czołem! Spędziłem masę czasu, wertując tematy na forum i przeglądając recenzje w sieci. Spowodowało to tylko ogromny ból głowy, dlatego postaram się jak najdokładniej opisać moje rozterki w nadziei, że jakaś dobra dusza pomoże mi się z nimi uporać
Jestem amatorem, fotografuję hobbystycznie, ale zależy mi na manualnej kontroli nad zdjęciem. Dotychczas korzystałem z leciwego Canona S2 i polubiłem go za: szeroki zakres światła w obiektywie (f2.8 - 8.0), wizjer i ruchomy ekran. Fotografuję głównie wnętrza (zazwyczaj kiepsko oświetlone), krajobrazy, chciałbym również spróbować z nocnym niebem (S2 nie dawał rady). Interesują mnie kompakty i bezlustrzanki. Za tymi pierwszymi przemawia, cóż, kompaktowość i niższa cena, za tymi drugimi - lepsza jakość fotografii i możliwość osiągania efektów niedostępnych dla kompaktów. Jestem również chętny do nauki i jeśli kupię aparat o większych możliwościach, to będę się starał je wykorzystywać.
Wolałbym nie wydać więcej niż 1000 zł (+/-200), a najtańsza propozycja jaką znalazłem kosztuje 400 zł (i przez to kusi mocno). Oczywiście rozważam głównie używki. Wyselekcjonowałem kilka pozycji, jednak każda jest z innej parafii, dlatego chętnie wysłucham wszelkich uwag i odpowiem na pytania. Opisy to skrót wiedzy, którą pozyskałem nt tych aparatów, oczywiście chętnie wysłucham sprostowań i opinii
ULTRAZOOMY
Canon SX510 HS - używane kosztują ok. 400 zł. Z tego co wyczytałem, jest to bardzo solidny ultrazoom, którego głównym mankamentem jest kiepski akumulator. Ma też dość słabe zakresy światła (f/3,4-5,8). Za to matryca 12 Mpix oznacza mniejsze szumy niż 20 Mpix.
Sony Cybershot DSC-HX300 - dobra światłosiła, optyka Carla Zeissa, przyzwoita cena używek, ogromny zoom. Minus to słaby akumulator.
Canon PowerShot SX50 HS - przeciętna światłosiła, bardzo duży zoom, dobra jakość zdjęć, dobra stabilizacja, matryca 12,1 Mpix (co przekłada się na mniejsze szumy). Rozważałbym go jako konkurenta DSC-HX300 (i ewentualnie SX510 HS, ale to wiadomo, różnica ceny i generacji).
BEZLUSTRZANKI
Samsung NX20 - bezlustrzanka o świetnych recenzjach. Minusy: mało popularny w Polsce system, trudno dostępne i drogie obiektywy. Nie wiem, czy stać mnie na taką zabawkę (bo oprócz fabrycznego potrzebowałbym od razu dodatkowy jasny obiektyw).
Sony NEX-5R - konkurent dla NX20, jednak po lekturze recenzji wydaje mi się, że gorzej wykonany i słabszy technicznie.
KOMPAKTY
CANON PowerShot S120 - technicznie bardzo dobry pod każdym względem, aczkolwiek nie jestem pewien czy taka małpka by mi wystarczyła (np. zoom raptem x5).
Panasonic Lumix DMZ-TZ40 - analogicznie jak S120.
Olympus Stylus XZ-2 - jw. Bardzo jasny obiektyw, ale zoom tylko x4 chyba dyskwalifikujący go w niektórych zastosowaniach.
Czytałem oba tematy i częściowo przez to mam mętlik. Potrzebowałbym czegoś uniwersalnego w sensownych pieniądzach. Bezlustrzanki są chyba za drogie (koszt obiektywów), a typowe kompakty mają mały zoom. Obiektyw jasny z dużym zoomem nie występuje, ale chciałbym, by miał duży zakres światła (mój stary aparat miał f/2.8-8.0). Do tego wizjer i ruchomy wyświetlacz miło widziane. Jakość filmów mnie nie interesuje, bo aparat ma służyć tylko do zdjęć. Przepraszam, że tak szeroko i nieprecyzyjnie, ale chciałbym jak najlepszy kompromis w jak najlepszej cenie
Po 1, S2 miał przysłonę f/2.7-3.5, czyli całkiem niezłą, jak na dłuższy koniec. Nie rozumiem, dlaczego miało by ci zależeć na wielkości przymknięcia otworu obiektywu.
Po 2, są aparaty z całkiem sensowną optyką, np DMC-FZ200, który ma w miarę uniwersalny zakres ogniskowych bo 108mm co daje ekwiwalent 600mm dla małego obrazka. Obecnie pojawił się jego następca DMC-FZ300, ale kosztuje dwukrotność twojego budżetu. Za trzykrotnie większy, mógłbyś kupić DMC-FZ1000, który ma też sensowny obiektyw, ale i znacznie większą matrycę bo 1" a do tego jak i FZ300 filmuje w 4K, chociaż ciebie to ponoć nie interesuje
@Sunders,
SX510 HS ma x30, i to chyba spokojnie styknie cena jak najniższa, nie ukrywam że ten model mnie interesuje bo jest bardzo tani jak na swoje możliwości.
@Wojmistrz,
na http://www.optyczne.pl/24...ja_aparatu.html jest błąd w specyfikacji (chyba że ja coś źle rozumiem), bo można ustawiać w tym aparacie przysłonę między 2.8 a 8.0. Im niższa ta pierwsza wartość, tym lepiej aparat sprawdzi się w trudnych warunkach oświetleniowych. Mylę się?
DMC-FZ200 ma możliwość regulacji przysłony? Bo nie do końca rozumiem informację o stałej światłosile 2.8. Budżet nie napęcznieje niestety, ale FZ200 ma przyzwoite ceny
W kompaktach, o ile nie ma takiej potrzeby raczej nie zmniejsza się przysłony, a skraca czas naświetlania. Podaje się minimalną przysłonę bo to o nią się walczy przy budowie obiektywu i tak f/2.7-3.5 oznacza, że dla 6mm (eq 36mm) ma przysłonę f/2.7, a dla 72mm (eq 432mm) ma f/3.5.
F/2.8 w Panasonicach oznacza, że dla całego zakresu ogniskowych, minimalna przysłona wynosi f/2.8. Oczywiście, że można ją przymknąć, chociaż nie wiem o ile skoków, ale na pewno nie mało, zgaduję, że około f/16. Przymykanie przysłony dla takiej matrycy jest z goła bez sensu, bo występuje utrata jakości związana z dyfrakcją światła i tak, biorąc pod uwagę samą barwę światła, będziemy tracili już na czerwieni powyżej wartości f/2.8, f/3.5 dla zieleni i f/4.1 dla barwy niebieskiej.
W innych aparatach, które mają gorszą światłosiłę i do tego więcej pikseli przy fizycznie tak samo małej matrycy, już na wstępie mamy sporą stratę jakości, dlatego tak głupia jest pogoń za megapikselami.
Ostatnio zmieniony przez Wojmistrz Pią 15 Sty, 2016, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9