Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sob 16 Sty, 2016
Zamiast Pentax K-r - czy K-S2 czy bezlustro GX7, OM-D EM-10
Autor Wiadomość
lik 
Nowy

Wysłany: Sob 16 Sty, 2016   Zamiast Pentax K-r - czy K-S2 czy bezlustro GX7, OM-D EM-10

Witam. Od miesiąca szukam aparatu jako zamiennika mojego pentaxa k-r. Lubie tego pentaxa, ale ciągłe problemu z autofokusem (jest słaby po prostu) doprowadzają mnie do szału. Do tego ciągłe zabrudzenia na matrycy, problemy z FF/BF itd. Robię głównie zdjęcia architektury i zdjęcia nocne (ale ekspozycja max. 30 sec.). Szukam aparatu z dobrym autofokusem - żeby trafiał za każdym razem i dobrze radził sobie w słabym świetle np. lampy uliczne. Wybrałem panasonica lumixa gx7 z 20 mm f1.7 oraz Olympusa om-d em-10 z 14-42 mm (ciemnica). Mój budżet to ok 2500-2600 zł. Rozważam też pentaxa k-s2 (jednak fajny grip, lepszy autofokus z K-5II i K5IIs). Poradźcie coś proszę. Aha jeszcze coś: polećcie jakiś sklep on-line gdzie zakupie aparat i nie dostanę sprzętu używanego ani przebranego przez innych klientów.
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 16 Sty, 2016, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 16 Sty, 2016   Re: Zamiast Pentax K-r - czy K-S2 czy bezlustro GX7, OM-D EM

lik napisał/a:
Witam. Od miesiąca szukam aparatu jako zamiennika mojego pentaxa k-r. Lubie tego pentaxa, ale ciągłe problemu z autofokusem (jest słaby po prostu) doprowadzają mnie do szału. Do tego ciągłe zabrudzenia na matrycy, problemy z FF/BF itd.

Z AF - w bezlustrach z kontrastowym AF oczywiście FF i BF znika, AF potrafi być bardzo dokładny ale pod taki małym warunkiem, że procesor zauważy jakiś 'wzorek' (nie musi być powtarzalny czy co tam, byle był jakiś kontrast między elementami obrazu) tam gdzie kazałeś mu ostrość ustawić. Jak nie zauważy lub wzorek będzie zbyt słaby (ew. różne jego elementy będą w róznych odległościach od matrycy i to poza jakąś tam GO) to dostaniesz wynik niezadowalający.
Natomiast matryca też się może przybrudzić (fakt, lustro nie kłapie i nie wzbija tego kurzu co już jest w środku...).

lik napisał/a:
Wybrałem panasonica lumixa gx7 z 20 mm f1.7 oraz Olympusa om-d em-10 z 14-42 mm (ciemnica). Mój budżet to ok 2500-2600 zł.

Te dwa korpusy są porównywalne, ale na dłuższe ekspozycje jednak Olympusy... (Pana ma ograniczenie do 2 min bo szumi przy długich ekspozycjach, tu Olympus jest po prostu lepszy.) Oczywiście, obrazka jak Pentax Ci te matryce nie dadzą.
Jakość obiektywów w obu zestawach chyba dobrze kojarzysz :wink:
Popatrz też jakich innych szkieł do tej architektury potrzebujesz. W m4/3 np. ciemny szeroki kąt (od 18 mm na FF) z AF kosztuje rzędu 2 tys i to nie kupowany w kraju...

lik 
Nowy

Wysłany: Sob 16 Sty, 2016   

Dzięki za odpowiedz. Czyli jakość obrazka będzie na tych bezlustrach gorsza niz na starym Pentaksie? To chyba wybiorę K-S2 lub po prostu zacznę zbierać butelki i kupię K-3.

RB 

lik napisał/a:
Dzięki za odpowiedz. Czyli jakość obrazka będzie na tych bezlustrach gorsza niz na starym Pentaksie? To chyba wybiorę K-S2 lub po prostu zacznę zbierać butelki i kupię K-3.

Porównywałem raczej z nowymi Pentaxami, byłem nieprecyzyjny.
W sprawie starego Pentaxa trudno mi tu z pełnym przekonaniem pisać, bo k-r nie znam (nowych też, ale tu róznice są ewidentne). Natomiast zarówno Dprev jak i DxO raczej wskazują, że obrazki będą w zasadzie podobnej jakości. (Na Dprev por. k-r z GH3 i EM5, one mają matryce takie jak odpowiednio GX7 i EM10)

http://www.dxomark.com/Ca...r___937_901_672

Natomiast obrazki mogą być po prostu inne i inaczej nieco trzeba będzie je obrabiać.

lik 
Nowy

Dzięki za uściślenie. Dalej jednak skłania mnie to do wybrania nowego lustra. Wydam 2,5 tys. zł kupując jakiś bezlusterkowiec, a będę miał "tylko" lepszy autofokus? Pozdrawiam.

RB 

lik napisał/a:
Dzięki za uściślenie. Dalej jednak skłania mnie to do wybrania nowego lustra. Wydam 2,5 tys. zł kupując jakiś bezlusterkowiec, a będę miał "tylko" lepszy autofokus? Pozdrawiam.

Cóz, będziesz miał przede wszystkim inne rozmiary, najpewniej droższe obiektywy (cen Pentaxowych nie śledzę), a autofokus może lepszy albo niekoniecznie :-)
Generalnie, jak Ci nie zalezy na tym aby był mały to do statyki przesiadanie sie z Pentaxa na inne aps-c (o m4/3 nie wspominając) jest IMO dość mało sensowne... chyba, że dla jakiś tam specjalnych szkieł

lik 
Nowy

Wyleczyłeś mnie z kupowania bezlustra. BTW miałem kiedyś Nikona 1 J1 i tam był hybrydowy autofokus, który ostrzył w każdych warunkach z dużą szybkością i miał celność 99%. To były czasy ... Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi.

Lucas1981r 
Rozmowny

Wysłany: Nie 17 Sty, 2016   

lik, roznice w AF od modeli k-r sporo sie zmienily w Pentaxie,
tak samo matryce, spojrz:
-> http://www.dxomark.com/Ca...r___890_829_672

opinie po przesiadce mozesz poczytac bezposrednio na pentax.org.pl

co do sklepow - chyba jednym z bardziej popularnych z dobrymi cenami sa fotozakupy.pl

lik 
Nowy

Wysłany: Nie 17 Sty, 2016   

Dzieki za odpowiedź. Przeczytałem już wcześniej wszystkie wątki dotyczące k-S2 na pentax.org.pl. Rozumiem, że matryce i autofokus się od czasu k-r zmieniły. Dlatego raczej zakupie tego K-S2. Co do fotozakupy.pl wyslalem kiedyś do nich maila z prośbą o pomoc w wyborze obiektywu (chodziło o tamrona 17-50 lub sigme 17-50) olali mnie, więc u nich raczej nie kupie, obrazilem się, hehe. Pozdrawiam.

BloodyMary
[Usunięty]

Wysłany: Pon 25 Sty, 2016   

Do niedawna też chciałam kupić Pentaxa ks2, a następnie wymienione przez Ciebie bezlusterkowce.
Nadal jestem przed zakupem. Swoje wątpliwości uzewnętrzniałam w tym wątku forum http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=28701 , gdzie czekam jeszcze na odpowiedź dotyczącą wyboru obiektywu.

Powiedz mi, co Cię ostatecznie skłoniło, do wyboru pentaxa?

A ze sklepów, to pamiętam, że jak sama go szukałam to na morele,net był najtańszy, a można im ufać (chociaż ufać nie można tak naprawdę nikomu).

lik 
Nowy

Wysłany: Czw 28 Sty, 2016   

Co mnie skłoniło do wyboru pentaxa K-S2? Lepszy uchwyt, waga lustrzanki mi nie przeszkadza. Jednak lepsza i większa matryca APS-C. Aparat kupiłem w X-Kom. Przyszedl ze śladami użytkowania i z migawką, której licznik wskazywał 57 zdjęć. Kupowałem u nich bo tylko oni mieli czarny za 2599 zł. Teraz jest w morele po takiej cenie. Często kupowałem w morele.net i nigdy nie zdarzyło mi się, aby przyszedł sprzęt używany - ale komentarze na fejsie wskazują, że jest różnie.
Co do K-S2 to uważam, że jest świetny. Autofokus działa, po prostu działa. Czasami się pomyłi, ale bardzo rzadko, wtedy używam liveview kontrastowego. Autofokus działa nawet gdy jest praktycznie zero światła (podobno od -3 EV). Uchylny ekran fajny, ale rzadko używam. Fajny i jasny wizjer jest też w tym K-S2. Z obsługą menu nie miałem żadnych problemów bo długo używałem K-r'a. Zachęcam do zakupu.

BloodyMary
[Usunięty]

Wysłany: Czw 04 Lut, 2016   

A ja nadal czekam z decyzją...
Powiedz mi lik, jak Ci się sprawuje nowy aparat? Jesteś zadowolony, że jednak wybrałeś pentaxa? Masz z nim jakiekolwiek problemy?

Bo jak spojrzeć, to wielkością od olympusa, wiele się nie różni...

http://camerasize.com/compact/#610.453,521.92,ha,t

Możesz zamieścić jakieś fotki? :)

muzyk 

Wysłany: Czw 04 Lut, 2016   

Wziąłbym Gx7 - bo: tańszy i można nim wiele i do tego z wieloma rozmaitymi szkłami - z AF bądź poprzez adapter.

lik 
Nowy

Wysłany: Sro 10 Lut, 2016   

Zdjęcia z nowych postów są zrobione tym nowym pentaxem K-S2 https://www.facebook.com/PortalBiskupice/ Aparat sprawuje się dobrze, poza może kilkoma hot pixelami, które ujawniają się przy ekspozycji powyżej 10s. Poza tym wszystko ok. Jakość budowy bez zarzutu (może tylko ekran odchylany wydaje się trochę delikatny). Autofokus lepiej sprawuje się ten z wizjera czyli detektor fazy, dziwne bo LV na detekcji kontrastu czasami nie trafia - chodzi głównie o zdjęcia nocne. Jak już pisałem, miałem pentaxa K-r więc dla mnie przesiadka była bezbolesna jeśli chodzi o menu czy ergonomię. Jedyny minus w porównaniu do starego pentaxa K-r to tryb seryjny, w starym modelu był wyraźnie szybszy - pewnie to wina bufora i tego, że zdjęcia są prawie 2x większe niż w starym aparacie (12mpix do 20mpix).

Odpowiedz do tematu