Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 22 Sty, 2016 Zmiana z Pentaxa K30 na Omd em5 czy em10 mk2 lub cos innego?
Witam,
Rozważam zmianę systemu - mam Pentaxa K-30. Chcę zmienić na coś mniejszego ale dającego co najmniej takiej samej jakości obrazek. Pytanie czy te dwa modele, które wymieniłem w tytule to spełniają. Nie ukrywam, że mam okazję kupić miesięcznego EM5 (body) za 1100 zł - i to mnie bardzo kusi. Pytanie jak z jakością zdjęć. Czy np EM10 mk 2 daje dramatycznie ładniejszy obrazek od em5 żeby dopłacać 1500 ? No i czy odczuję różnicę na + ? A może to nie ma sensu i kupić fuji + np XF 35 1,4 ? Albo nie warto zmieniać?
Do 90 % zdjęć mam podpiętego malutkiego 40 mm Limiteda. Ale po kilku godzinach łażenia po górach i tak nie chce mi się już do niego sięgać.
Zakładam maks. 4000 - 5000 zł + body + dobry obiektyw. Oczywiście chcę wydać jak najmniej
Wysłany: Pią 22 Sty, 2016 Re: Zmiana z Pentaxa K30 na Omd em5 czy em10 mk2 lub cos inn
woowoowoo napisał/a:
Czy np EM10 mk 2 daje dramatycznie ładniejszy obrazek od em5 żeby dopłacać 1500
Nie - od czasu E-M5 wszystkie Olki obrazują z grubsza tak samo. Ale w E-M10 II masz parę rzeczy na plus, np. wizjer, LCD, lampa, ale i na minus - brak uszczelnień, bo to w sumie aparat z półki niżej, tylko nowszy dużo. Inna jest też ergonomia, mz w E-M10 II lepsza, ale to także sam zobacz... Za te 1100 zł to ja bym jednak chyba skusił się na E-M5 Do tego np. kitowe 12-50 plus stałka 25/1.8 w miejsce tego Limiteda. Albo inne opcje - ale powiedz jakiego typu szkła Cię interesują, bo w tym budżecie możesz dokupić np jasnego zooma do Olka czy generalnie odrobinę ,,poszaleć''.
Fuji też warto rozważyć, ale słabo znam ten system.
Cytat:
Albo nie warto zmieniać?
Jak chcesz mniejszy aparat (nie ważne Olek czy Fuji), to lepiej o lustrzankach zapomnieć. Bezlustra obsługuje się wyraźnie inaczej, ale to kwestia przyzwyczajenia.
Dzięki za opinię. Miałem kiedyś Pen e-pl3 a do niego fajną manualną Minoltę 50mm 1,7 - sprzedałem go bo ergonomia doprowadzała mnie do rozpaczy Zaletą było noszenie w kieszeni
Załóżmy, że kupię OMD EM5 - porównując go do K-30, który daje ładniejszy obrazek ? Jak z szumami wyższych czułościach? Pentax jest tu dobry - porównywalny do cenionego k-5. Czy Olympus ma focus peaking ?
Ergonomia Penów to coś zupełnie innego niż praca z serią OMD.
OMD raczej da ci gorszy obrazek, tylko pytanie czy to zauważysz bez szukania. To mniejsza matryca.
Do ISO 1600 jest ok. 3200 dla mnie jest zazwyczaj ok, ale niektórzy narzekają. Zależy od potrzeb i późniejszych zastosowań. Przejrzyj sobie testy i sam oceń. Matryca jest praktycznie ta sama w aparatach tej samej generacji.
OMD EM5 nie ma funkcji focus peaking, nowsze mają.
Za 1100 brałbym OMD EM5, a resztę budżetu na fajne szkła lub zoom 12-40 (niestety to dosyć duża kobyła).
Załóżmy, że kupię OMD EM5 - porównując go do K-30, który daje ładniejszy obrazek ?
Pentax. IMO do 1600 róznica niczego nie urywa. Potem też jakiejś tragedii nie ma, ale widać bardziej. Zawsze trochę lepszy obrazek da Ci Pentax. I to stary k30.
http://tinyurl.com/hdo54k2
Jeśli interesuje Cię lepszy obrazek niż w Pentaksie to nie idź tą drogą. Mikro 4/3 ma niezły obrazek, w praniu niewiele ustępujcy bądź matrycom APSC Sony z S, N i P. Ale m4/3 kupuje się dla rozmiarów i się z obrazowaniem żyje. Dobrze żyje bo te obrazki sa po prostu naprawdę OK. Ale na poprawę względem k30 nie licz, no way.
Za 1100 kupuj em5. To sam korpus jak mniemam? Orientujesz się jakie do tego chcesz mieć obiektywy?
Fuji... fajnie byłoby mieć. Obrazuje lepiej, obiektywy świetne i jasne. Po prostu weź jakieś ceneo/allegro i listę interesujących Cię obiektywów i przekalkuluj czy jesteś na to gotowy.
Mi np. wyszło, że za mało się interesuję fotografowaniem i/lub jestem na ten system nieco zbyt ubogi... i żyje z tym m4/3. Po lustrzankach (i na film i na orąd) to IMO wygodne.
Ostatnio zmieniony przez RB Pią 22 Sty, 2016, w całości zmieniany 1 raz
Tak więc kupuję, EM5 cena jest na tyle dobra, że jeżeli nie będę zadowolony to nie stracę na jego sprzedaży.
Na początek dokupię stałkę 25mm f/1.8. Na dłuższe wycieczki taki zestaw będzie idealny. Jakość obrazka powinna być wystarczająca. Serdecznie dziękuję za pomoc !
Ten Panasonic (powinno być 25/1.7) jest większy i, jeśli dobrze pamiętam, słabszy optycznie.
Możesz rozważyć zakup poza Polską jeżeli po przeliczeniu kursów walut będzie korzystniej. Gwarancja jest i tak na całą Europę, cena za 25mm f/1.8 Olympusa to ok. 260 EUR (cashback jest odliczany przy zakupie).
Od tej polskiej ceny też należy odliczyć cashback i wtedy to porównanie z ceneo już nie wygląda tak spektakularnie.
Ten Panasonic (powinno być 25/1.7) jest większy i, jeśli dobrze pamiętam, słabszy optycznie.
Skąd pamiętasz?
Z pierwszych porównań znalezionych w internecie. Pamiętam że była wspominana słaba praca pod światło. Zastanawiałem się nad tym Panasonikiem gdy był w dobrych promocjach, ale u mnie zapał ostygł gdy zacząłem o nim czytać i do dziś się zastanawiam nad wyborem spomiędzy tych 2.
Teraz powinno być więcej materiałów w internecie i można sobie poszukać.
Możesz rozważyć zakup poza Polską jeżeli po przeliczeniu kursów walut będzie korzystniej. Gwarancja jest i tak na całą Europę, cena za 25mm f/1.8 Olympusa to ok. 260 EUR (cashback jest odliczany przy zakupie)
Możesz rozważyć zakup poza Polską jeżeli po przeliczeniu kursów walut będzie korzystniej. Gwarancja jest i tak na całą Europę, cena za 25mm f/1.8 Olympusa to ok. 260 EUR (cashback jest odliczany przy zakupie)
Ależ ja tylko sugeruję kol. łułułu aby rozpatrzył wyraźnie tańszą i najprawdopodobniej całkiem sensowną optycznie alternatywę do Oly 25/1.8.
Oczywiście większą:
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=15014
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11